Suomi <3 Paleo
Comment 1

Suomi <3 Paleo – Nina Nuolioja

Viikon Suomi <3 Paleo -vieras lienee useimmille paleoisteille ainakin verkosta tuttu. Tämä nuori nainen kun on jo vuosia ilahduttanut meitä paleoliittisilla resepteillä. Paleokeittiön emäntä toivottaa tervetulleeksi kollegansa Luolalaboratoriosta! Hänelle kun en käytännössä antanut muuta vaihtoehtoa kuin osallistua haastettelusarjaan… Sori, että pakotin, mutta ilman sinua jotain suurta olisi jäänyt puuttumaan ;)

Kerro hieman itsestäsi…

Olen Nina Nuolioja, 38-vuotias psykiatrinen sairaanhoitaja. Työskentelen Helsingissä psykiatrisella akuuttiosastolla ja kaiken vapaa-ajan vietän kotioloissa Nurmijärven kansallismaisemissa. Rakkaana harrastuksena raudan liikuttaminen ja muutaman muhkean ylikunnon jälkeen olen vihdoin oivaltanut sen, että vähemmän on sittenkin enemmän. Treenikertoja viikolle tulee keskimäärin kuusi ja se tuntuu sopivalta tahdilta.

Koska ja kuinka tutustuit paleo ruokavalioon?

Tutustuin paleoon ystävän kautta, joka suositteli sitä omien positiivisten käyttökokemuksien perusteella. Ensikosketus tapahtui keväällä 2010 ja rakkaussuhde oli välittömästi hyvin tiivis.

Miksi syöt, kuten syöt?

Paleo on enemmän kuin ruokavalio. Se on elämäntapa, joka ylläpitää hyvinvointia ja suorituskykyä. Sairastan kahta autoimmuunisairautta ( diabetes ja kilpirauhasen vajaatoiminta ) ja ennaltaehkäisen lisäsairauksien syntyä paleolla. Lisäksi paleon myötä suhde syömiseen muuttui normaaliksi eikä energiaa ole kulunut enää vuosiin mielitekojen kanssa taisteluun. Niitä ei yksinkertaisesti ole.

Millainen on Sinun paleoideologiasi?

Parin ensimmäisen vuoden ajan olin hyvin ehdoton ruokien suhteen. Jälkikäteen ajateltuna olin jopa hysteerinen :D Terveysongelmien ( liikaa treeniä, liian vähän lepoa ja ravintoa ) jälkeen olen onnistunut ottamaan hieman rennomman otteen sekä elämään että lautasen sisältöön. Olen oivaltanut sen, että kyse on kokonaisuudesta eikä niinkään yksittäisestä ketsuppilisästä.

Paleo on yksinkertaista ravintoa, josta keho kiittää hiljaisuudella ja toimintakyvyllä. Se on luonnollisia valintoja, mahdollisimman puhtaista lähteistä. Se on helppoa.

Kuinka muut ovat suhtautuneet ruokavalintoihisi?

Ympäristö on suhtautunut myönteisesti. Alkuaikoina tuli kysymyksiä, liittyen lähinnä kuidunsaantiin ja hiilihydraatteihin. Joskus joku on ihan avoimesti arvostellut lihapulla-aamiaisia, mutta olen kokenut ne tilanteet lähinnä koomisina ja positiivisina keskustelunherättäjinä.

Mikä on lempipaleoruokasi?

Lempiateria on ehdottomasti paistettu luomuliha, sipulilla ja cayennepippurilla. Sekaan avokadoa ja herkkuateria on valmis. Vaikeaa?- No ei ole :D

Mitä paleoruokaa tarjoaisit paleovastaiselle ystävällesi?

Lohisalaattia avokadon kera, jälkiruokana toimisi vaikkapa kookosöljyssä paistetut omenalohkot mantelirouheella.

Millä herkuttelet? Mikä on lempipaleoherkkusi?

Raakasuklaa. Toistan, raakasuklaa.

Oletko jonkin tai useamman ruoka-aineen suhteen ehdoton?

Gluteenin kanssa ehdoton nollalinja.

Mikä on paleolla parasta?

Parasta on se, että suhde ruokaan on lempeän neutraali eikä ole tuskaisia mielitekotaisteluja. Olo on emotionaalisesti vapaa ja kevyt.

Millaisia positiivisia vaikutuksia paleolla on ollut elämääsi?

Paleon myötä katosi allergiat, astmaoireilu, iho-ongelmat, vatsavaivat, nivelkivut ja muutama turha ihmissuhde. Olo on innostuneen virkeä ja hyvävointinen.

Mikä on ollut paleotaipaleella haasteellisinta?

Alkuvuosien aikana ravintolaruokailu oli vaikeaa, koska en kyennyt ottamaan riittävän rennosti. Annokset jäivät lautaselle, kun ahdistuin ravintosisällöstä ja alkuperästä. Se tosin oli sitä omaa ahdasmielisyyttä, joka onneksi on nykyään muuttunut löysäpipoisemmaksi elämäksi. Jälkikäteen olen ajatellut se liittyneen muutosprosessiin.

Mitkä 3-5 vinkkiä antaisit paleota harkitsevalle tai aloittelevalle?

Kokeile, kokeile ja kokeile. Mitään ei menetä, jos kuukauden kokeilee. Mikäli tuntuu, että elämänlaatu laskee ja vointi huononee, niin aina voi palata entiseen. Melkein voisin väittää, että näin ei käy, mutta se selviää testaamalla ;)

Alku saattaa tuntua tuskaiselta, mutta ei se oikeasti ole sitä. Kyse on kuitenkin vain ja ainoastaan syömisestä eikä mistään ydinfysiikasta. Keho pistää alkuun jarruja päälle, mieli huutaa pullaa ja patonkia. Ne ovat ihan höpöviestejä eikä niitä kannata kuunnelle. Pää hiljenee kyllä aika nopeasti, jos sille ei anna virikkeitä.

Minkä reseptin haluaisit jakaa muille?

Nina_N_leipä

Leivästä luopuminen on monille varsin vaikeaa, joten tässä helppo ja hyvä korvike sille:

  • 2 luomumunaa
  • 2 dl mantelijauhetta
  • 1.5dl raastettua porkkanaa
  • 1 tl luomuhunajaa ( ei pakollinen )
  • ripaus suolaa

Sekoitetaan kaikki aineet keskenään, muotoillaan kaksi kekoa leivinpaperin päälle. Uuniin noin vartiksi, keskitaso ja asteita noin 180

Lisää Ninan juttuja ja jo legendaarisia reseptejä löydät…

Kuvat Ninan arkistot ja Luolalaboratorio -blogi.

Lämmin kiitos Ninalle haastattelusta! Olkoon voima kanssasi ;)


Tule Sinäkin mukaan ”Suomi <3 Paleo” -haastattelusarjaan! Kaikki haastattelut ja aiheeseen liittyvät postaukset löydät kätevästi täältä.

Suomi <3 Paleo

1 kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.