Paleokalenteri
Jätä kommentti

Paleokalenterin 1. luukku

Parhainta joulukuun ensimmäistä päivää, alkavaa kuukautta ja viikkoa Sinulle! Tästä alkaa 24 päivän matka kohti joulua. Kiva, kun klikkasit Paleokalenterin ensimmäiseen postaukseen =)

Paleo on mielentila.

Aloitetaan näin kevyesti, heh… Ei ehkä helpoin aihe aloittaa, mutta ”mielentila” oli ensimmäinen sana, jonka kirjoitin ylös ”aivomyrskytessäni” asioita, joita paleo merkitsee ja tuo minulle mieleen. Vaikka tämä on paleokalenterin alku, niin mielentila harvoin on paleopolun alku. Mutta siinä vaiheessa, kun paleomielentila löytyy ja avautuu käy matka eteenpäin huomattavasti helpommin. Siitä tulee automaattinen ja luonnollinen osa elämää, eikä enää yksittäisiä, pakotettuja tapoja ja valintoja.

Mielentila saattaa olla hieman huono sana kuvaamaan ajatustani. Parempi ilmaisu saattaisi olla ajattelutapa. Muuttamalla ajatuksiasi, muutat toimintaasi. Toisinaan myös toisinpäin, mutta useimmiten tarvitaan ensin ajatus, jota seuraa toiminta, jota seuraa uusi ajatus ja seuraava teko. Kun ajatusmallin tai mielentilan muutoksesta tulee pysyvä, tulee myös paleosta tai mistä tahansa muusta ”ideologiasta” vankka perusta kestävällä pohjalla olevalle elämäntavalle. Vaikka polulta toisinaan poikkeaisikin, niin paluu on alkua helpompaa. Hyvälle tielle haluaa jossain vaiheessa mielellään takaisin. Paleopolulla jo kotvan aikaa taivaltaneet tietävät, mistä puhun ;)

Paleo is a state of mind. It`s just according to the way you look at things. ~Walt Disneyta mukaillen

Vapaa ajatusvirta lähti etenemään vaikeamman kautta, mutta mitä oikeastaan haluan tällä lauseella viestittää? Haluan kertoa, että paleo parhaimmillaan on niin paljon enemmän kuin vain kiellettyjä ja sallittuja ruoka-aineita. Paleo on tapa ajatella laajemmin. Mielestäni ei voi sanoa, että olen paleolla tai elämäntapani on paleo ennenkuin tämän asian oivaltaa. Voit noudattaa paleoruokavaliota, mutta punainen lanka saattaa edelleen olla kadoksissa. Joku löytää langan paksumpana tai ohuempana nopeammin, toinen tarvitsee enemmän aikaa ja se on ihan ok. Meillä jokaisella on oma polku omaa tahtia kuljettavana. Omaa ja valmennettavieni kehitystä seuranneena arvioisin, että paleon oivaltamiseen tarvitaan keskimäärin kaikki neljä vuoden aikaa kertaalleen elettynä. Itselleni paleon syvempi merkitys avautui pari vuotta paleoruokavaliolle siirtymisen jälkeen. Niin kauan olin edelleen jollain tapaa kiinni vanhoissa ajatusmalleissa. Ei ajatuksia 25 vuoden ajalta muuteta sormia napsauttamalla.

By changing the internal state of mind, people can change the outer aspects of their lives. ~William James

Jostain täytyy aina aloittaa ja ruoka-ainelistauksista on hyvä aloittaa. Niihin ei kuitenkaan kannata jäädä kiinni vaan pyrkiä laajentamaan ajattelua paleon ympärillä. Avartamaan vähitellen näkökenttää ja oppia ymmärtämään kokonaisuutta. Ravinnon merkitystä keholle, mielelle ja sielulle, kulloinkin vallitsevia luonnollisia olosuhteita sekä ravinnon luonnollista kiertokulkua; olet, mitä syöt jne.

Sinä päätät, mitä syöt. Tarjoatko itsellesi terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevaa vai kuluttavaa ravintoa? Tai tarjoatko itsellesi ravintoa ollenkaan vai pelkkää vatsantäytettä tai mielihyvää? Miksi? Muita kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäviä ja ylläpitäviä elämäntapoja unohtamatta.

Paleo is a state of mind, a choice, a way of living; it is not something to be achieved, it is something to be experienced. ~Steve Marabolia mukaillen

Saitko ajatuksen päästä kiinni? Millaisia ajatuksia minun ajatukseni sinussa herättävät? Jätä kommenttia tai tule Paleokeittiön facebook -ketjuun kertomaan mietteistäsi! Jos ajatus jäi etääksi, niin ei hätää. Ehkä seuraavat 23 päivää auttavat kirkastamaan sitä ;)


Kurkistetaan lopuksi vielä paleokealenterin ensimmäiseen reseptiluukkuun!

PAAHTEINEN KUKKAKAALI-FENKOLISOSEKEITTO

Aloitetaan arkistojen kaivelu viime talven kukkakaali-fenkolisosekeitolla. Koska sosekeitot ovat paitsi helppoja ja maukkaita, niin kermaiset keitot mielestäni myös kuuluvat tähän vuodenaikaan. Paahtamalla kasviksiin saa lisää lämpöä ja syvyyttä. Paahtaminen tietysti ottaa aikansa, mutta onneksi sosekeittoja on kätevä vääntää kerralla isompiakin määriä, jolloin tulevista päivistä pääsee vain lämmittämisen vaivalla =)

Huomenna uusi luukku uusin ajatuksin ja reseptein! Pysy Paleokeittiössä! Käy myös Paleokaupassa ja tykkää facebookissa, niin sinustakin voi tulla PaleoPrinsessa! Adventtiarvonnoissa maailmalle lähtee pehmeitä PaleoPrincess -pipoja peräti kolmin kappalein, kolmessa eri värissä =)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.