Paleokalenteri
Comments 2

Paleokalenterin 3. luukku

Joulukuun kolmas päivä! Kolmas luukku ja uusi ajatus, vanha resepti =)

Paleo on kehon kuuntelua.

Heh, nämä sanat/ajatukset ovat täysin random -järjestyksessä, joten sattuipa alkumetreille jälleen aloittelijalle hieman haastavampi aihe. Vaikka kehon kuuntelu ei ole vaikeaa tai mystistä, niin vaatii se hieman harjoittelua.

Kun otan aiheen esiin valmennuksissa, niin usein ensimmäinen reaktio on, mutta kun mun keho huutaa sokeria! Monesti tämä onkin totta. Jos on ruokkinut itseään kovin makeilla ja sokeri-/hiilihydraattipitoisilla aterioilla, niin keho todellakin huutaa lisää sitä samaa. Sokeri on huumetta. Samoin kuin narkin keho kirkuu kokaiinia, niin sokeririippuvaisen keho halajaa makeaa. Hyvä uutinen on, että vie vain viikon tai kaksi vieroittautua sokerikoukusta.

I never knew I was addicted, until I tried to stop.

Myös sokerineutraalin ihmisen tekee joskus tai vähän useammin ;) mieli makeaa. Mutta onko se ihan oikeasti fyysinen keho, joka mielii vehnäpullaa? Vai tekeekö mun vaan mieli. Sitä kannattaa miettiä. Jos olet noudattanut paleota tai elänyt niukemmilla hiilihydraateilla jo jonkin aikaan, niin tiedät, että vehnäpullan puputtamisesta ei oikeasti tule hyvä olo.

Our bodies communicate to us clearly and specifically, if we are willing to listen to them. ~Shakti Gawain

Eli kehon kuuntelussa ei tosiaan ole kyse mistään mystisestä. Kehon kuuntelua voidaan harrastaa muutamassakin eri mielessä, mutta otan tässä esiin sen yksinkertaisemman. Yksinkertaisimmillaan kehon kuuntelu on aterian jälkeisen fyysisen olotilan analysointia. Miltä kehossa fyysisesti tuntuu tai kuinka keho reagoi syötyihin ruoka-aineisiin. Sattuuko vatsaan, tuleeko väsy, meneekö nokka tukkoon ja ajatus lukkoon?

Keho kyllä kertoo, mikä meille sopii ja missä määrin. Eri asia on osaammeko, haluammeko ja maltammeko kuunnella kehon viestejä. Etenkin silloin, kun ne aiheuttavat vain hieman epämukavuutta, mutta eivät sinänsä ole välittömästi hengenvaarallisia. Mekanismi on kuitenkin sama kuin esim. allergioissa. Allergikot osaavat välttää allergisen reaktion aiheuttavia ruoka-aineita, mutta miksi vain harva meistä ”terveistä” on valmis välttämään kehossa miedompia, negatiivisia reaktioita aiheuttavia ruoka-aineita?

If you listen to your body when it whispers, you won`t have to hear it scream.

Tässä yhteydessä voisin ottaa esiin vielä asian, joka häiritsee mua aivan suunnattomasti. Jos elimistö ei kykene käsittelemään esim. laktoosia, niin millaista vaihtoehtoa tarjoaa meille ruokateollisuus? No vähälaktoosisia tai laktoosittomia tuotteita tietenkin! Jos jokin ruoka-aine ei sovi, niin tehdään siitä keinotekoisesti sellainen versio, että se ”sopii”. Eivätkö kaikki pääsisi helpommalla, jos myönnettäisiin totuus ja jätettäisiin sen enempää kikkailematta omalle keholle sopimattomat ruoka-aineet nauttimatta?

Osaatko sinä kuunnella ja tulkita kehon viestejä? Millaisiin viesteihin reagoit? Huomioitko kehon viestit oma-aloitteisesti vai tarvitsetko esim. keliakia -diagnoosin vakuuttamaan sinut siitä, että gluteenia ei kannata syödä? Avaa ajatuksiasi ja kerro kokemuksistasi kommenttiosastolla tai tämän postauksen facebook -postauksessa!


Keskiviikko on keittopäivä! Maanantaikin oli, heh…

KUUMA KURPITSASOSEKEITTO

Reseptiluukku tarjoilee tänään mausteista, pienillä ja isommillakin pakkasilla mukavasti lämmittävää kurpitsakeittoa. Voit halutessasi myös keittää kurpitsan pehmeäksi. Suosittelen kuitenkin paahtamista, jos haluat keitostasi erityisen maukasta.

Paleokalenterin toiseen luukkuun viitaten, kurpitsa on eräs niistä kasviksista, joita olen oppinut syömään oikeastaan vasta viime vuonna. Ensikosketus kurpitsan kanssa oli aivan kamala, mutta nyt se on jo melkeinpä vakiokamaa Paleokeittiössä. Pesee tällä hetkellä mm. bataatin. Jos et ihastu ensimmäisellä kerralla, niin kokeile toisen ja vielä kolmannenkin kerran! =)

2 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.