Paleokalenteri
Jätä kommentti

Paleokalenterin 4. luukku

Onneksi ei tarvitse odottaa jouluun saakka vaan tänään(kin) syödään hyvillä mielin vatsat täyteen!

Paleo on kylläisyyttä.

Jokainen varmasti tietää, kuinka ikävältä tuntuu, kun nälkä möyrii mahassa eikä pysty keskittymään mihinkään muuhun kuin siihen, että koska mä saan ruokaa! Paleolla ei tarvitse näännyttää itseään nälkään. Ei edes siinä tapauksessa, että tavoitteena on karistaa lantiolta muutama ylimääräinen makkara. Syöt silloin, kun on nälkä ja niin paljon, että nälkä lähtee! Oikeita ruoka-aineita. Sellaisia, jotka tekevät olon kylläiseksi, pitävät nälkää pitkään ja tyydyttävät myös elimistön fyysiset tarpeet. Käytännössä se tarkoittaa riittävästi ravinteita, proteiinia… Ja rasvaa!

Satiety (kylläisyys): Our body`s nutritional and metabolic state. It includes both our biochemical response to the absorption of nutrients, and our access to stored nutrients.

Satiation (kylläisyyden tunne): An estimate of future satiety, based on the sensory and cognitive experience of eating.

Etenkin suomalainen nainen syö lihomisen pelossa aivan liian vähän. Sitä mieluummin napostellaan vähän väliä jotain pientä ja ”kevyttä” sen sijaan, että panostettaisiin kunnon aterioihin. Rasvaa pelätään. Edelleen. Kaloreita lasketaan ja pelätään. Edelleen. Elämä helpottuu huomattavasti kun selättää rasva- ja kalorikammon! Vain hyvin harvoin tarvitsee valmennettaville huomautta liiasta syömisestä. Liian vähäisestä syömisestä sitäkin useammin. Jos nälkä vaivaa paleolla, niin et ole syönyt riittävästi tai olet syönyt vääränlaisia ruoka-aineita. Näin yksinkertaista tämä jälleen ja ihan oikeasti on.

Ensimmäiset viikot saattavat olla haasteellisia insupeikon hyppiessä seinille, mutta kun kehoon on vaihdettu hiilaripolttoisen moottorin tilalle rasvapolttoinen moottori, niin hyvin äkkiä huomaa tarvitsevansa tankkausta yhä harvemmin. Siitä pitää välillä jopa itselleen huomauttaa. Verensokeri ei heilahtele päivän mittaan laidasta toiseen vaan pysyy tasaisena. Tasainen verensokeri pitää mielen virkeänä ja ehkäisee hallitsemattomia ahmimiskohtauksia.

Kun polttoainetta ja ravinteita riittää, niin elimistökin kiittää! Eikä oireile näännytyksen aiheuttamin puolustusmekanismein. Tässä myös syy siihen, että paleo ei ole dieetti, joka jossain vaiheessa potkii vastapalloon vaan paleopohjaista elämäntapaa on helppo jatkaa… kunnes kuolema meidät erottaa. Edellyttäen, että yksilö toteuttaa ruokavaliotaan järki päässä, eikä jäässä. Kyllä syömisellä kuin syömisellä voi saattaa itsensä sairaalakuntoon.

Pysy kylläisenä paleolla! Syö, kun on nälkä. Syö riittävästi. Suosi rasvaa.

Jos kaipaat emännän amatöörikokkailujen sijaan paleoon panostavan ruoka-ammattilaisen reseptiikka, niin tilaa itsellesi tai lahjaksi Paleokeittokirja kampanjahintaan Paleokaupasta. Jos teet sen nyt tai viimeistään ensi viikolla, niin saat lahjaksi pokkarillisen selkeitä ja selitettyjä vinkkejä ruokakäyttäytymiseen maailmankuulun ruoka-aktivisti Michael Pollanin kynästä.

Eat food. Not too much. Mostly plants. ~Michael Pollan

Pokkari ei sisällä ruokareseptejä vaan kertoo mitä ja millaista ruokaa kannattaa syödä, miten. Itselläni on tuo pokkari englanninkielisenä, ja olenkin hyödyntänyt sen sisältöä tietyin osin myös fb-valmennuksissani. Ehkä jokunen valmennettava vielä muistaa Pollanin vinkit ruoka-aineiden valintaan ja hankintaan ;)


Torstainan tarvitaan arkiruokaa. Tee tänään, jätä pizzaperjantai väliin ja syö lihaisia pullia vielä huomennakin!

TOMAATTINEN LIHAPULLAKASTIKE

Lihapullat ja tomaattisoosi eivät kai paljoa selittelyä kaipaa. Voit mennä täyspaleolla tai mehevöittää pullia ja kastiketta rasvaisella smetanalla. Jos riisi on sinulle liikaa, niin kokeile kaveriksi jotain tärkkelyspitoista kasvista. Ehkä jopa perinteistä pottua. Kohtuudella =)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.