Paleokalenteri
Jätä kommentti

Paleokalenterin 5. luukku

Viidettä päivää viedään! Enää 19 yötä ja luukkua jouluun ;)

Paleo on herkuttelua.

Voiko paleolla herkutella? Ehdottomasti! Herkku päivässä pitää pään pilvissä. Hetkinen, sanoinko, että herkku PÄIVÄSSÄ?! Kyllä vain. En ole aina ollut tätä mieltä, mutta tänä päivänä olen. On tietysti tilanteita, jolloin on syytä jättää myös paleoystävälliset herkut nauttimatta, etenkin makeat sellaiset, mutta peruspaleolla en näe syytä kieltäytyä makeistakaan makupaloista. Kunhan perusta on kunnossa eli herkut eivät korvaa kunnon ruokaa, niin mikä jottei!

All you need is love. But a little chocolate now and then doesn’t hurt. ~Charles M. Schulz

Itse todellakin herkuttelen päivittäin. Monellakin tapaa. Puhdistusjaksoja luonnollisesti lukuun ottamatta. Ensinnäkin koen pääsääntöisesti syöväni niin maukasta ruokaa, että tavallinen ateriakin on helppo määritellä herkuksi. Sieltähän se taas tuli, kyse on ajatusmalleista ja määritelmistä. Mikä on herkku? Onko se makeaa vai suolaista? Onko se paleoherkku vai ”kielletty herkku”? Jokainen miettiköön määritelmänsä ja vetäkööt omat rajansa.

Mutta jos nyt keskitytään siihen, mitä perinteisesti herkulla tarkoitetaan. Yleensä se on jotain makeaa ja sellaista, jota ei aivan joka päivä tule syötyä, harvinaista herkkua. Olen jakanut herkut oikeastaan kolmeen eri kategoriaan. On päivittäin sallittuja arkiherkkuja ja harvemmin nautiskeltuja juhlaherkkuja, jotka jaan edelleen kahteen eri alakategoriaan valmistusaineiden mukaan paleoystävällisiksi ja non-paleo -herkuiksi.

Arkiherkkuna toimii mainiosti rivi pari palaa tummasuklaata. Myös muutamalla kuivatulla hedelmällä saa suun mukavasti makeaksi.

Non-paleo -herkkuja nautin erityistilanteissa eli ihan oikeina juhlapäivinä, kuten jouluna, syntymäpäivillä, ravintolabrunsseilla tai -illallisilla. Sellaisissa erityistilanteissa, joita ei ole edessä viikoittain, eikä välttämättä edes kuukausittain. Tällöin en mieti syömisiäni paleon kannalta vaan syön mitä mieli tekee ja tarjolla on.

Paleoystävälliset herkut menevät harrastuksen piikkiin. Multa taisi mennä nelisenkymmentä vuotta ennen kuin ”opin” tai kiinnostuin millään tapaa leipomisesta. Paleoystävällisten herkkujen valmistamisen motiivina ei niinkään ole herkkujen tarve kuin halu kokeilla, katsoa ja maistaa, mitä vaihtoehtoisista raaka-aineista saa aikaiseksi. Mielestäni olen onnistunut paleoherkkujen loihdinnassa oikein hyvin! Vaikka mun on edelleen hieman hankala hyväksyä paleoimista ajatuksena… Mutta se tunne, kun pullanpupeltaja ei edes tajua nauttivansa terveempää vaihtoehtoherkkua! Se on hienoa ja paras kiitos =)

Herkut ovat siis paleollakin täysin ok. Kohtuudella. Ah, mä niin rakastan sanaa kohtuus! Vaikka se ei kerro yhtään mitään, niin samalla se kertoo kaiken. Koska kohtuuskin on yksilöllistä ja jättää päätöksen ja vastuun valinnasta kullekin itselleen. Mutta rohkenen väittää, että kun perusta on kunnossa ja ruokavalio painottuu oikeaan, ravinteikkaaseen ruokaan, niin herkutkin pysyvät kohtuudessa aivan automaattisesti. Edellyttäen tietysti, että sokerikoukku on nujerrettu ja kehon sekä mielen toiminta tasapainoitettu.

Jos herkut alkavat näkyä vyötäröllä niin tiedät, mitä teet. Vedät tietysti paleopipon hetkeksi tiukemmalle ja jätät myös ne paleoystävälliset makeat syrjään.

Mitä mieltä sinä olet? Saako paleolla herkutella? Millä tavoin sinä herkuttelet? Sana on jälleen vapaa kommenttiosastolla ja facebookissa =)


Herkkuteeman ja huomisen Itsenäisyyspäivän kunniaksi pistetään paleoystävällistä herkkua pöytään! Kun tänään vielä leipoo mehevän porkkanakakun, niin on se Itsenäisyyspäivän vastaanotolla parhaimmallaan =)

PORKKANAKAKKUA KAHDELLA TAPAA

Ohjeesta riittää hyvin noin 10 senttiä halkaisijaltaan olevaan minikakkuun tai vaihtoehtoisesti useampaan leivokseen. Jos haluat juhlistaa Itsenäisyyspäivää isommalla kakulla, niin taikinan tuplaus tai jopa triplaus lienee paikallaan. Ja helpoimmalla tietysti pääsee kun jättää kakun yhdeksi isoksi kuorrutetuksi levyksi, josta jokainen voi lohkaista itselleen sopivan palan tai jonka voi paloittaa valmiiksi vasta ennen tarjoilua.

Jos haluat pitää Itsenäisyyspäivänäkin paleopipon tiukasti päässä, niin korvaa kuorrute vaikka vaniljanmakuisella, vaahdotetulla kookoskermalla, johon lisäät 1-2 rkl kookosöljyä. Kookosöljy ”tukevoittaa” kookoskerman kylmässä, jolloin se ei ole yhtä höttöistä ja valuvaa kuin pelkkä kookoskerma. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kookosöljy muuttaa lämpimässä muotoaan kiinteästä nestemäiseksi, joten suosittelen tarjoilemaan viileänä.

Jos et ole vielä kokeillut tätä paleoystävän porkkanakakkua, niin suosittelen kokeilemaan! Sopii mausteiden puolesta vuodenaikaan mitä parhaimmin =)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.