Paleokalenteri
Jätä kommentti

Paleokalenterin 6. luukku

Hyvää Itsenäisyyspäivää vapaa Suomi! Tai no, vapaa ja vapaa, mutta koska näin kuuluu itsenäisyyspäivänä sanoa, niin sanoin. Suomen vapaudesta en ole enää aivan varma, mutta siitä olen varma, että…

Paleo on vapaus.

Riippuu, mihin vertaa, mutta mulle paleo on ollut äärettömän vapauttava kokemus. Vaikka kirjoitan ruokablogia, niin käytän huomattavasti vähemmän aikaa ja energiaa ruokaan ja sen vatvomiseen nykyään kuin aiemmin.

Taustalla vaikuttaa yli 15 vuotta jatkunut kehonrakennusharrastus, johon liittyi tiiviisti, ei varsinaisesti ruoka, vaan ravinto. Pääosassa ei ollut niinkään ruoan laatu vaan määrä eri mittareilla mitattuna. Voi sitä laskemisen ja punnitsemisen määrää! Ja siihen tuhlattua aikaa ja ajatustyötä. Etenkin aikaan ennen exceliä, jolloin työkaluina olivat vaaka, paperivihko ja taskulaskin. Mutta myös sen jälkeen; paperivihko vaihtui vain tietokonenäyttöön ja taskulaskin laskentaohjelmaan.

Sometimes you have to let go and be free!

Elämä oli yhtä ”lihottamisen” ja laihduttamisen vuoristorataa. Pelkkiä kaloreita, hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa. Rahkaa ja raejuustoa. Puuroa ja pastaa. Kurkkuviipaleiden punnitsemista ja plussaamista. Kontrolointia. Jatkuvaa jauhamista aikataulun mukaan, kolmen tunnin välein. Pahimmillaan heräsin jopa keskellä yötä kippaamaan proteiinipirtelön kitusiini. Paljon onnistumisen tunteita, mutta vielä enemmän pettymyksiä ja pahaa mieltä, kun keho ei toiminutkaan laskelmien mukaan.

Eikä tarvitse olla edes kehonrakentaja elääkseen näin. Moni laihduttaja elää näin. Päivä toisensa jälkeen, vuodesta toiseen. Välillä menestyksekkäämmin ja välillä vähemmän menestyksekkäästi. Pääsemättä lopulliseen tavoitteeseensa. Ehkä koskaan…

Totuuden nimessä täytyy kyllä sanoa, että en aikanaan kokenut näitä asioita millään tavalla kuormittavina tai ahdistavina. Elin syvällä omassa pienessä kuplassani ja nautin tekemisestäni suunnattomasti!

Tänä päivänä en tiedä, mistä repisin aikaa ja aivokapasiteettia moiseen. Toisaalta, jos ei tiedä paremmasta, niin ei vallitsevia olosuhteita oikein osaa kyseenalaistaakaan. Luulin ja kuvittelin tietäväni, että valitsemani tie oli ainoa ja oikea. Ihminen tietää vain sen, minkä ihminen tietää. Mutta jos nyt molemmilla tavoilla elettyäni saisin valita, niin en enää lähtisi aiemmalle tielle. Valintani olisi vesiselvä. Ja se olisi paleo. Myös monen muun syyn ja seurauksen kuin vain yllä mainittujen vuoksi. Miksi mennä vaikeamman kautta kun helpommallakin pääsee? Maukkaammin ja terveemmin.

The secret of happiness is freedom, the secret of freedom is courage. ~Carrie Jones

Paleo siis vapautti mut kaikesta vaakailusta, laskemisesta, taulukoinnista, aikatauluista, nälästä ja muusta turhanpäiväisestä pähkäilystä. Tänään mun ei tarvitse miettiä kuin yhtä asiaa, ruoan laatua. Seitsemän vuoden jälkeen sekin toimii aika automaattisesti, joten energiaa en enää ruokaan tuhlaa muutoin kuin ruoanlaiton ja syömisen merkeissä =)

Kyllä, paleo ON vapaus! Se voi olla sitä myös sinulle, joka edelleen syöt hiilareita, proteiineja ja rasvoja. Ja mietit kaloreita.


Hah hah, tämä saattaa tuntua huonolta vitsiltä, mutta sellaiseksi en sitä tarkoittanut! Venäjään viittaavaa ruokaa Suomen 97. itsenäisyyspäivänä, WTF?! No mikä ettei! Kyseessä on kuitenkin tavallista arkiruokaa hieman juhlavampi ja erittäin maistuva liharuoka.

MOSKOVAN PATA

Moskovan pata menee selkeästi semipaleon puolelle. Ja siellä se myös pysyy. Koska Moskovan pata ilman smetanaa ja aurajuustoa ei enää olisi millään tapaa Moskovan pata. Toisaalta kyse on kuitenkin hieman juhlavammasta ja työläämmästä ruokalajista, joten sitä ei ehkä tule aivan joka viikko valmistettua. Ja pääraaka-aineena on mitä parhaimmin paleoon sopiva, pitkään haudutettu liha, joten eiköhän tämä satunnaisesti myös tiukkapipoisemmallekin paleoistille sovellu =)


Huomenna lähtee muuten universumin ensimmäinen Paleo Princess -pipo maailmalle! Käy tykkäämässä Paleokaupan facebook -sivusta ja peukuttamassa arvontapostausta vielä ennen huomisen puoltapäivää, niin saatat olla uuden prinsessapipon omistaja vielä ennen joulua =)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.