Paleokalenteri
Jätä kommentti

Paleokalenterin 10. luukku

Paleo on energiaa.

Eikö kaikki ruoka ole energiaa? Toki, mutta millaista energiaa? Sitäkin kannattaa joskus pohtia. Antaako syömäsi ruoka vain fyysistä energiaa, joka pitää elintoiminnot käynnissä ja ihmisen hengissä? Vai ravitseeko ruokasi myös mieltä ja sielua? Pitääkö se sinut ”vain hengissä” vai antaako se myös potkua päivään pitäen sekä mielen, että kehon virkeänä? Kuinka pitkäksi aikaa yhdestä ateriasta riittää energiaa? Täytyykö jo tunnin päästä käydä napostelemassa jotain pientä ja mielellään makeaa, koska muuten tuntuu, että ei vaan jaksa?

Varmasti jokainen on joskus, ja moni todennäköisesti useastikin, ollut tilanteessa, jossa ruoan jälkeen sekä pään, että kehon valtaa mieletön väsymys. Kun ei aterian jälkeen kerta kaikkiaan kykene mihinkään muuhun kuin painumaan puolen tunnin päiväunille. Kun tietsikan ruutu sumenee silmissä, eikä ajatus juokse, vaikka kuinka tsemppaa. Silloin voi miettiä, että oliko syöty ateria oikeasti energisoiva. Noh, asia ei tälläkään kertaa ole näin mustavalkoinen, mutta pidetään se nyt kuitenkin sellaisena ;)

Paleo, etenkin täyspaleo ”oikein” toteutettuna antaa energiaa tasaisesti ja pitkään. Se pitää energiavuoristoradan kurissa ehkäisten hurjia energiapiikkejä ja niitä seuraavia energiakuoppia. Kun syö kunnolla, niin ei tarvitse olla tämän tästä tankkaamassa eikä ruoka pyöri jatkuvasti mielessä, jolloin energiaa vapautuu muuhun ajatteluun ja toimintaan.

Eating healthy, clean and nutrient-rich food fills your body with energy, nutrients and antioxidants. Imagine your cells smiling back at you saying thanks!

Jos tuntuu, ettei paleo potki, niin kannattaa tarkistaa muutama seikka. Ensinnäkin, syötkö riittävästi vai panttaatko kaloreita? Syötkö sinulle sopivia ruoka-aineita? Oletko ihan oikeasti pysynyt paleolla ja kuinka pitkään? Vaikka muutokset paleolle siirtymisen jälkeen näkyvät vireystilassa yleensä melko nopeasti, jo 1-2 viikossa, niin aina ei käy näin. Keho vaatii aikaa sopeutuakseen. Tilanteesta riippuen se vie toisilla kauemmin kuin toisilla, mutta jos ei kuukaudessa ala olo olemaan kohillaan, niin ehkä paleo ei ole sinua varten. Ja toisaalta, jos vähän väliä hyppii ruokavaliosta toiseen, niin keho joutuu jatkuvasti sopeutumaan uuteen tilanteeseen eikä harmoniaa löydy.

Voi myös olla, että odotuksesi ovat liian korkealla. Sillä totuus on, että meillä jokaisella on ruokavaliosta riippumatta pirteämpiä ja vähemmän pirteitä päiviä. Etenkin alkuvaiheessa ajatus pyörii tiukasti ruokavalion ympärillä ja syyttävä sormi osoittaa herkästi siihen suuntaan, vaikka syy olisi jossain ihan muualla kuin syömisessä. Vireystilaan vaikuttavat myös monet muut seikat, joista toiset huomattavasti syömisiä enemmän.

Kuinka ruoka ravitsee sielua? En tiedä sinusta, mutta minusta kauniisti asetellut, värikkäät annokset terveellistä ja maistuvaa ruokaa tarjoavat mielihyvää ja energiaa myös sinne jonnekin syvälle, jota kaiketi sieluksikin voidaan kutsua =)


Jo pelkkä päivän reseptiluukun avaaminen tuppaa mielen täyteen energiaa! Värit ovat voimaa ja punainen on paitsi joulun väri, niin myös se väri, joka energisoi ehkä eniten. Lautanen täynnä mielen ja sielun energiaa! Fyysistä energiaa unohtamatta. Punainen on lämmön väri ja siksi tämä maistuva sosesoppaa sopii vuodenaikaan mitä parhaimmin.

PAAHTEINEN PUNAJUURISOSEKEITTO VUOHENJUUSTOLLA

Kasvisten paahtaminen ottaa oman aikansa, mutta muuten vuohenjuustoinen punajuurisosekeitto on arjen hemmottelua parhaimmillaan. Sitä pientä, energisöivää luksusta, jotta jaksaa taas jatkaa.

Paleoystävällistä linjaa noudattelee tämä keitto. Punajuurikeittoa voi mainiosti tehdä ilman vuohenjuustoakin, mutta veikkaan, että iso osa makunautinnosta jää vuohenjuuston myötä matkalle. Mutta kukin arvojensa mukaan. Minusta punajuuressa ja vuohenjuustossa yhdessä on jotain taianomaista =)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.