Paleokalenteri
Jätä kommentti

Paleokalenterin 11. luukku

Paleo on ruoanlaittoa.

Koska paleolla teollisesti valmistetut, prosessoidut ruokavalmisteet ovat aika pitkälti poissa pelistä, niin tarkoittaa se hieman enemmän aikaa ja vaivaa ruoanlaiton parissa. Kokkaamisen ei kuitenkaan tarvitse olla paleoliittisten gourmet -aterioiden loihtimista vaan vähemmälläkin pääsee. Itse ainakin koen valmistavani pääsääntöisesti helppoa, yksinkertaista ja nopeaa arkiruokaa, joka ei loppujen lopuksi kovin montaa minuuttia päivästä vie. Etenkin kun valmistaa kerralla hieman isompia annoksia, joita voi näppärästi lämmittää tai pakastaa tarpeen mukaan. Jos on valmis näkemään jo pilkkomisen ja koostamisen vaivan, niin pääsee paleoruoanlaitossa jo pitkälle!

You don`t have to cook fancy or complicated masterpieces, just good food from fresh ingredients. ~Julia Child

Jostain syystä moni kokee ruoanvalmistuksen haastavaksi toimeksi. Kun se vie aikaa ja pitää miettiä paitsi, että mitä syö, niin myös hankkia raaka-aineet, käsitellä ne ja vielä tehdäkin sitä ruokaa! Mutta ruoanlaitto voi olla myös rentouttavaa ja kivaa. Asenne- ja priorisointikysymys. Myönnän, että itsekin stressaannun kokkaamisesta silloin kun on kiire. Tästä päästäänkin kätevästi takaisin Paleokalenterin yhdeksänteen luukkuun ;) Jos tiedossa on kiireisiä päiviä, niin pyrin valmistamaan ruoan ennalta tai valitsen aterioita, joiden valmistamiseen ei mene muutamaa minuuttia kauemmin. Kananmunilla ja avokadolla pärjää hyvin muutaman päivän, hah hah!

Food is essential to life; therefore, make it good!

Mitä priorisointikysymykseen tulee, niin tietysti toivoisin, että jokainen arvostaisi itseään niin paljon, että on valmis järjestämään aikaa ruoanlaitolle. Kun kyse ei ole pelkästä vatsantäytteestä tai polttoaineesta vaan myös ravinteista sekä ainesosista, joilla on myös mahdollista sabotoida omaa terveyttä ja hyvinvointia. Etkö arvostakin itseäsi niin paljon, että olet valmis tarjoamaan itsellesi vain parasta ja käyttämään aikaa oman hyvinvointisi tukemiseen? Minulla ainakin on aterian jälkeen huomattavasti parempi olo paitsi fyysisesti, niin myös henkisesti kun olen syönyt itse alusta asti valmistamaani ruokaa jonkin pikaisen valmisaterian sijaan. Mutta ehkä se on vain mun päässä. En tiedä, kuinka moni ajattelee syömisen ja siihen liittyvien toimintojen heijastavan ihmisen itsearvostusta. Minä ajattelen.

Cooking is love made visible.

Mitä valmennettaviin tulee, niin olen vuosien mittaan myös huomannut, että ne, jotka panostavat ruoanlaittoon onnistuvat paleolla ja tavoitteissaan varmimmin. En osaa varmuudella sanoa, mistä se johtuu. Onko kyse siitä, että homman ottaa riittävän tosissaan ja oikeasti panostaa asiaan. Vai onko kyse kuitenkin viime kädessä ruoanlaadusta; kun valmistaa ruokansa itse, niin tietää, mitä se sisältää. Ja ehkä miettii myös sisältöä hieman enemmän. Tai jostain muusta?

Kuinka sinä koet ruoanlaiton? Onko se kivaa ja hyödyllistä? Vai välttämätön pakko, johon tarttumista yrittää vältellä kaikin mahdollisin keinoin turvautumalla puolivalmisteisiin tai ravintola-annoksiin?


Reseptiluukussa tarjoillaankin tänään yllättävän helppoa ja melko vähätöistä, eksoottista arkiruokaa.

KURPITSAINEN LOHICURRY

Lohi-kurpitsacurry on täyttä paleota ja vieläpä maukasta ja mausteista sellaista. Lämmittää kivasti näinä kylminä ja tuulisina päivinä.

Jos haluaa selvitä nopeammin, niin kurpitsan voi ensin kuullottaa kasarissa, lisätä sen jälkeen tilkkasen nestettä pohjalle ja jättää kannen alle hautumaan pehmeäksi. Tällöin täytyy tietysti nähdä kuorimisen ja pilkkomisen vaiva, joista pääsee tyrkkäämällä kurpitsan uuniin ja keskittymällä sen aikaa muihin puuhiin. Hommaa helpottaa myös se, että pyytää lihatiskin tädin tai sedän poistamaan lohifileestä nahan valmiiksi. Ei tarvitse taistella senkään kanssa, ellei ole tuttua puuhaa tai filerointiveitsi terävänä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.