Paleokalenteri
Jätä kommentti

Paleokalenterin 16. luukku

Sweet sixteen!

Paleo on palkitsevaa.

Paleo palkitsee monellakin eri tapaa ja se tekee sen vieläpä melko nopeasti. Ensimmäiset palkinnot ovat yleensä poimittavissa jo viikon parin sisällä paleoon siirtymisen jälkeen. Kuukauden päästä ero entiseen on ehkä muutaman prosessiin kuuluvan notkahdukseen jälkeen vesiselvä. Pidemmästä paleojaksosta puhumattakaan.

Paleo palkitsee paremmalla ololla ja terveemmällä keholla. Ensimmäisenä huomataan vaikutukset vatsassa ja yleisessä energiatasossa. Se tunne, kun ei koko ajan vatsaa pingota ja väsytä. Seuraavaksi alkaa palkita, ei vain entisestään parantunut olotila, vaan myös muutokset ulkoisessa olemuksessa. Turvotukset vähenevät, uuma kapenee, iho kirkastuu ja näppylät häviävät tai ainakin vähenevät (huom. mahdollinen regressiovaihe detox -oireineen). Ja sieltä se sitten vähitellen löytyy, jonkinlainen ulkoinen ”hehku”. En oikein osaa tätä sanoin selittää, mutta ihmisestä vaan aistii vilkkaamman energiavirtauksen. Sisäinen hyvä olo heijastuu ulospäin. Niin sen kai voisi sanoa.

Noh, nämä olivat lyhyellä aikavälillä ilmaantuvia palkintoja. Vaikka tavoitteet ovat usein, etenkin perusterveillä ihmisillä, näissä lyhytaikaisissa tuloksissa, niin pitkävaikutteisia ei sovi unohtaa. Yleinen hyvinvointi ja terveys tuppaavat paranemaan monilla eri mittareilla aina veriarvoista flunssien, jopa allergioiden ja muiden pitkäaikaissairauksien vähenemiseen.

Moni sairaus on yhteydessä kehon hiljaiseen tulehdukseen. Kun tulehdus saadaan vähitellen ruokavalion myötä taltutettua alkavat myös kehon oireilut vähetä. Parhaassa tapauksessa niistä pääsee kokonaan eroon. Kuten itselleni kävi kroonisen nuhan suhteen, johon lääketiede lopulta, lukuisten antibioottikuurien ja punkteerausten jälkeen, tarjosi vaihtoehdoksi vain nenäonteloiden laajennusleikkausta. Se leikkaus olisi ehkä parantanut oloa, mutta ei poistanut syytä. Ja olisi näin ollen ollut täysin turha.

Most people have no idea how good their body is designed to feel. ~Kevin Trudeau

Paleo palkitsee myös täydellä vatsalla ja maukkaalla ruoalla; aidoilla mauilla ilman lisäaineita. Kaikki varmasti tietävät, mikä ero on rasvattomalla ”ruoalla” ja ruoalla, jonka valmistukseen on käytetty rasvaa. Rasvaton ruoka täytyy tehdä keinotekoisin keinoin maistuvaksi. Olivat ne keinot sitten lisäaineita tai sokeria.

Koska paleo on suosittu myös urheilijoiden keskuudessa, niin ei sovi unohtaa parantunutta suorituskykyäkään! Ja vaikka perusjampalle suorituskyvyn paraneminen ei olisikaan maailman tärkein asia, niin toimintakyvyn paranemisen ja sen ylläpitämisen pitäisi olla.

Minun mielestäni paleo on palkitsevaa. Mitä mieltä sinä olet? Millä tavoin paleo on palkinnut sinua?


Resepti luukussa tarjoillaan tänään äijäruokaa!

ÄIJÄMÄINEN PUNAKAALISALAATTI

Tämä äijämäinen, pekonilla ja pähkinöillä höystetty punakaalisalaatti on Thomas Rode Andersenin Paleokeittokirjasta. Se sopii mielestäni niin arkeen kuin juhlaankin, jopa joulupöytään lisukkeeksi! Jos haluat Paleokeittokirjan kamppishintaan vielä ennen joulua, niin suuntaa Paleokauppaan tänään tai viimeistään huomenna. Huomisen aikana tehdyt tilaukset ehtivät perille vielä ennen joulua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.