Paleokalenteri
Jätä kommentti

Paleokalenterin 18. luukku

Paleo on eläinystävällinen.

Uskaltaakohan tällaisesta aiheesta kirjoittaakaan… vai saanko niskaani eläinaktivistit maalipurkkeineen? Noh, tällainen sana päähän pälkähti pohtiessani paleota kuvaavia sanoja ja omasta näkökulmastani koen paleon eläinystävällisemmäksi kuin ”tavisruokavalion”.

Jostain syystä moni mieltää paleon lihaa tuhlaavaksi ruokavalioksi. Enkä ihmettele yhtään kun mediasta saa lukea tällaisia juttuja. Mulla oli mahdollisuus keskustella toimittajan kanssa jutun tekovaiheessa, joten ymmärrän kyllä hyvin, mitä tällä jutulla haettiin. Äärimmäisyyksiä, joiden avulla haettiin vastauksia kysymykseen miksi ruoasta on tullut yhä useammalle niin tärkeää? Harmi vaan, että kun suurelle yleisölle esitellään vain ja ainoastaan äärimmäisyyksiä, niin äärimmäisyyksistä tuleekin yleistyksiä. Yhden henkilön valinta ei määritä koko ideologiaa. Vaihtoehtoja on ja keskiteitä löytyy. Mutta kiinnostavatko ne ketään? Boooooring….

Henkilökohtaisesti en usko syöväni yhtään enempää lihaa kuin kukaan muukaan. Jos lähdetään numeeriselle tielle, niin syön itse asiassa lihaa huomattavasti vähemmän kuin normi sekaruokavaliota noudattava keskimäärin. Kasviksia syön huomattavasti enemmän, vaikka en minkään sortin vegeliigaan kuulukaan. Tosin lihan kulutukseni on muuttunut tässä matkan varrella sekä määrällisesti, että laadullisesti. Parin vuoden takaiseen lihapäiväkirjaani voi tutustua täällä. Silloinkaan en mielestäni lihalla mässäillyt vaan käytin sitä kohtuullisesti. Nykyään lihansyöntini on vähentynyt elämäntilanteen muuttuessa entisestään.

Lihan määrä ei nyt kuitenkaan ollut tämän avautumisen avainasia. Halusin ottaa sen esille heti alkuun, koska arvatenkin joku olisi asiasta kuitenkin yleiseen käsitykseen viitaten huomauttanut. Paleo ei siis automaattisesti tarkoita kiloa lihaa päivässä! Se voi tarkoittaa myös kilon tai kaksi kasviksia päivässä.

Mitä itse lihaan tulee (sis. nelijalkaiset, siivekkäät ja eväkkäät), niin laatu on tässäkin se juttu. Useimmat paleota vähänkin pidempään seuranneet ovat hyvin tietoisia mm. siitä, että mistä heidän käyttämänsä liha tulee, millaisissa olosuhteissa tuotantoeläimet ovat elämänsä viettäneet ja millaista ruokaa syöneet.

Luomua pidetään yleisesti yhtenä askeleema kohti laadukkaampaa lihaa. Itselleni ei enää luomusertifikaattikaan ole se juttu vaan se, että eläimet ovat saaneet elää hyvän elämän lajille tyypillisessä ympäristössä ja syöneet ruokaa, jota niidenKIN luonnollisesti kuuluu syödä. Eläimille syötetty luomuruoka on tavallaan hieno juttu, joo, mutta mikä on koko luomuruokinnan pointti, jos luomuruoka on sitä samaa vehnää, soijaa ja maissia kuin tehotuotantoeläimen kohdalla eikä esimerkiksi lajityypillisesti ruohoa tai heinää?

Jos palataan omaan syömiseeni, niin possua en juurikaan syö muuta kuin paketillisen luomupekonia silloin tällöin. Söisin pekonia useamminkin, jos laadukasta sellaista olisi helposti saatavilla. Naudanliha ja kananmunat ovat suurimmat proteiininlähteeni. Nauta on Hereford -pihvikarjan niittylihaa, jota käyn itse noutamassa tilalta. Tiedän, millaisissa oloissa eläimet siellä elävät ja millaisissa maisemissa laiduntavat. Jotkut tunnen jopa nimeltä.

Lammasta syön satunnaisesti. Samoin riistalihaa. Kananmunissa olen siirtynyt viime kesänä luomumunista ulkokananmuniin. Siivekkeitä syön suhteellisen harvoin, koska laadukasta kanaa tai kalkkunaa ei ole saatavilla. Suosin yleensä kalkkunaa tai Naapurin maalaiskanaa. Kalan kohdalla vähän sama juttu. Syön mieluiten villiä kalaa, mutta se on ihan hemmetin kallista ja esim. villiä lohta ei vaan ole saatavilla.

Moni luolaihminen syö myös sisäelimiä ja keittelee luuliemiä. Itselläni on tässä kohtaa skarppauksen paikka. Maksakastikkeesta on hyvä aloittaa ja se onkin keikkunut kokkauslistalla jo jonkin aikaa. Eli paitsi, että paleossa kiinnitetään huomiota tuotantoeläinten hyvinvointiin, niin niitä myös moni pyrkii hyödyntämään tehokkaasti. Tämä ei ehkä ole vielä mainstreamia, mutta suunta näyttäisi olevan vahvasti sinne päin. Eikä tietysti sovi myöskään unohtaa monen suosimaa todella onnellisen ja luonnollisen eläimen lihaa eli vapaata riistaa.

Olenko mielestäsi täysin väärässä väittäessäni paleon olevan eläinystävällistä? Tai ainakin monin osin eläinystävällisempää?


Joulu tulee, mutta ei ole täällä ihan vielä, joten paljastetaanpa reseptiluukusta jälleen ihan kelpo arkiruokaa. Mukana myös liha ;)

JAUHELIHAPALSTERNAKKASOSE

Ellei peruna kelpaa, niin sen voi korvata kätevästi bataatilla, kukkakaalilla tai miedolla palsternakalla, kuten tässä tapauksessa. Ihan hirvittävän helppoa ja hyvää vatsantäytettä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.