Paleokalenteri
Jätä kommentti

Paleokalenterin 21. luukku

Paleo on tasapainoa.

Oikeastaan ”väittämän” tulisi kuulua ”paleo luo tasapainoa”, mutta menköön vanhan kaavan mukaan ;)

Keho pyrkii tasapainoon. Se tekee jatkuvasti töitä pysyäkseen tasapainossa. Kun tasapaino järkkyy tai keho ei enää kaikista yrityksistään huolimatta pysty säilyttämään tasapainoa, niin se oireilee esimerkiksi sairauksien tai ylipainon muodossa.

Me voimme kuitenkin tukea kehon tasapainoa ja ravinto on yksi hyvä välinen siihen. Järkevästi koostettu, paljon kasviksia sisältävä paleoruokavalio helpottaa ylläpitämään ja saavuttamaan kehon tasapainoisemman tilan. Se näkyy ja tuntuu hyvinvointina.

Food is an important part of a balanced diet. ~Fran Lebowitz

Paleo on paitsi tasapainoa, niin myös tasapainoittelua. Sitä, että oppii tunnistamaan ja reagoimaan kehon tasapainon järkkymisestä kertoviin viesteihin ennen kuin ne johtavat varsinaisiin ongelmiin. Tämä on mielestäni tärkeää etenkin peruspaleolla. Kuinka paljon voin venyttää omia rajojani? Kuinka paljon voin vapaasti kuljeskella paleopolun ulkopuolella aiheuttamatta itselleni vahinkoa?

Paleoystävälliset ruoka-aineet tarkoittavat ruoka-aineita, jotka ovat täyspaleo -määritelmän ulkopuolella, mutta kuitenkin paleopiireissä yleisesti hyväksyttyjä. Ne ovat elimistöä vähemmän kuormittavia tai elimistölle vähemmän haitallisia ruoka-aineita, joita esi-isämme eivät syöneet tai söivät vain hyvin satunnaisesti. Esimerkiksi valkoinen riisi ja vuohen-/lampaanmaitotuotteet lasketaan tällaisiksi ruoka-aineiksi. Nykyään myös peruna alkaa olla paleoistien kohdalla yleisesti hyväksytty ruoka-aine. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että juuri sinä voisit popsia pottua mielin määrin ilman haittavaikutuksia.

Let me ask you a question: If you never ate a balanced diet, what would happen to your body? You know the answer: Eventually you’d grow weak; you might even open yourself to serious illness or disease. We all need a balanced diet if we are to stay healthy. ~Billy Graham

Itse käytän perunaa hyvin satunnaisesti, jos sitä vieraissa pöydissä tarjolla on. Satokaudella saatan varhaista perunaa intoutua muutamia kertoja jopa itse keittelemään. Syystä, että mättäessäni perunaa säännöllisemmin en vaan voi hyvin. Sama koskee riisiä ja useimpia muita semipaleoraaka-aineita.

Vuosien kuluessa olen kuitenkin oppinut tunnistamaan rajani. Eri asia on kunnioitanko aina niitä rajoja, mutta ainakin tiedostan asian; nyt liikutaan heikoilla jäillä. Kuten kävi tänä syksynä. Riisikakut ovat helppo, paleoystävällinen valinta. Eräänlainen leivän korvike silloin kun ei ole aikaa tai jaksuja panostaa itseensä paremmin.

Edellisessä luukussa mainitsinkin omasta hyvinvointiprojektistani. Kyse on juuri tästä, tasapainon palauttamisesta. Hetkeen ei näy emännän lautasella riisikakun kakkua, vuohenjuustoa tai paljoa muitakaan paleoystävällisiä aineksia. Ei, ennen kuin kehon tasapaino on jälleen palautettu. Kehoni kestää kyllä hyvin vatsaa vääntämättä maito- ja jopa viljatuotteita kohtuudella. Mutta pari kertaa vuodessa tulee tarve paleopuhdistukselle. Ja se aika on nyt!


Valitettavasti tästä syystä saattaa myös tämä paleoystävällinen jouluherkku jäädä tänä vuonna kauhomatta. Katsotaan, kuinka emännän käy! Jouluhan on vain kerran vuodessa ja puhdistuskuuriin ehtii hyvin palaamaan vielä joulun jälkeenkin ;)

Paleoliittinen riisipuuro

SEMIPALEOLIITTINEN RIISIPUURO ala ÄIPPÄ

Paleoystävällistä riisipuuroa onkin jo googletettu Paleokeittiöstä ihan kiitettävästi. Hyvä niin, sillä mistään perinteisestä ei ainakaan maun puolesta joudu tämän riisipuuron kohdalla luopumaan! Saatan olla puolueellinen, mutta siitä huolimatta sanoisin, että päinvastoin. Maukkaampaa riisipuuroa saa maan päältä hakea! ;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.