Paleokalenteri
Jätä kommentti

Paleokalenterin 22. luukku

”Lunta tulvillaan, on raikas talvisää…”. Kirjaimellisesti. Lunta tupruttaa oikein olan takaa, ja vaikka en ole lumen ja jään ylimpiä ystäviä, niin kieltämättä lumikuorrutteista maisemaa on mukava katsella ikkunan takaa. Kun tietää, ettei ole pakko lähteä tuiskuun. Ellei halua.

Jouluun on vielä hyvästi aikaa, mutta onpa ihanaa kun kaikki jouluhäsellys on jo takana. Nyt voi puuhailla vaan kaikkea kivaa! Koti on putsplank ja karvanaamat on suittu viimeisen päälle joulukuntoon. Tuolla ne vetelevät lampaantaljan lämmössä unia raskaan mopinjahtauspäivän päätteeksi. Minä nautin kupillista kokonaisilla kardemumman siemenillä maustettua luomukahvia ja lahjakynttilän hienostuneesta ranskalaisesta fragranssista. Ja availen tietysti tässä samalla hiljalleen Paleokalenterin 22. luukkua =)

Paleo on elämäntapa.

Hiukan viilaan, paleo parhaimmillaan on elämäntapa. Se voi olla muutakin; aikarajoitteinen dieetti, kehon puhdistus- tai tervehdyttämiskuuri, testi jne. Mutta parhaimmillaan se on kestävä elämäntapa. Sillä silloin paleon hyödyistä voi nauttia joka päivä. Useamman vuoden. Näin haluan uskoa, vaikka mulla ei asiasta tieteellistä näyttöä olekaan. Pidä huolta itsestäsi, ravitse kehoa (ja mieltä) niin elät pidempään. Ja pysyt paremmin terveempänä vielä vanhemmallakin iällä. Niiltä osin kuin ravinnolla on vaikutusta terveydentilaan. Aina ei ole.

Good food, good life.

Mistä tiedän, että paleo on mulle elämäntapa? Siitä, että suurin osa, noin 80-90% syömästäni ravinnosta uppoaa kyseenalaistamatta paleokategoriaan. Mutta tämä on vain osa, se konkreettinen puoli kokonaiskuvaa.

Paleo on mulle elämäntapa ennen kaikkea ajattelutapojeni kautta. Vaikka poikkean välillä enemmän ja toisinaan vähemmän täydelliseltä paleopolulta, niin ajatus kulkee aina paleon kautta. Se on syvällä selkärangassa, luissa ja ytimissä, ja tapahtuu automaattisesti sen enempää asiaa ajattelematta. Silloinkin kun valintani ei ole puhdas paleo, tiedostan asian ja käyn automaattisesti lyhyen vuoropuhelun päässäni, joka johtaa valintaan tai kumoaa sen. Käytän aiheesta termiä ”tietoinen syöminen”. Kuten kaikki valmennuksessa olleet ja olevat tietävät. Toivottavasti myös muistavat ;)

The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new. ~Socrates


Reseptiluukussa sen sijaan muistutellaan aivan mahtavasta paleoliittisesta aamiaispannusta eli jauheliha-shakshukasta. Kun moni tuskailee nimenomaan aamiaisen kanssa, niin tässäpä sitä nyt olisi pientä purtavaa aamuun, jolla jaksaa pidemmällekin päivää.

PALEOLIITTINEN AAMIAISPANNU (SHAKSHUKA)

Kun sunnuntaiaamuna ensitöikseen pistää shakshukat tulille, niin eipä tarvitse ainakaan alkuviikon ankeina arkiaamuina pohtia, jotta mitä sitä tänään aamupalaksi pupeltaisi. Kun ois vähän kiirekin. Isosta pannusta riittää lämmitettävää useammallekin aamulle.

Nyt, kun monilla on jouluvapaiden myötä hieman enemmän aikaa aamuisin, niin kokkailkaapa tätä! Viimeistään siinä vaiheessa, kun viimeisetkin kinkut ja konvehdit on mätetty naamaan, ja jo pelkkä sana ”jouluruoka” saa voimaan pahoin ;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.