Parsa, my friend! Kevään kunniaksi jumituin taivaalliseen tankoparsaan. Kuten tapanani on. Jumittua ja syödä sitä yhtä ja samaa kyllästykseen saakka. Mutta sitä kai se on, kovasti trendikäs sesonkisyöminen – yhtä ja samaa niin kauan kun satoa riittää! En lupaa, että tämä on kevään viimeinen parsaohje. Mutta lupaan, että tämä on kevään viimeinen parsakeitto-ohje! Vapun munkki- ja simakarkeloiden jälkeen onkin ihan hyvä vähän keventää, palata paleolle ja pistää vihreää tankkiin ;)
Fenkolia, ruohosipulia, pinaattia ja parsaa – näistä on tämä helppo keitto kasaan keitelty! Lisukkeena tällä kertaa pannulla paahdettua siemensekoitusta sekä kevyesti freesattuja parsanuppuja. Viimeistelyyn vielä vähän laadukasta oliiviöljyä ja mustapippurirouhetta. Näyttää melkein ravintola-annokselta, mutta on ihan tavallista, nopeaa ja helppoa arkiruokaa, jota kelpaa lämmitellä lounaaksi pitkin viikkoa.
SOSEUTETTU PARSA-FENKOLIKEITTO
- puntti tankoparsaa
- pienehkö fenkoli
- pari kourallista babypinaattia
- puolikas ruukku ruohosipulia
- 1/2 l kana- tai kasvislientä (Puljonki)
- kuullottamiseen kookosöljyä
- 2 valkosipulinkynttä
- ~2 rkl sitruunamehua
- (1/2 – 1 dl kookosmaitoa tai -kermaa, jos haluat kermaisempaa keittoa)
- mausteeksi suolaa ja rouhittua mustapippuria
- päälle paahdettua ja kevyesti suolattua siemensekoitusta, freetattuja parsanuppuja, oliiviöljyä ja mustapippurirouhetta
- Pese parsa ja muut kasvikset. Leikkaa parsa paloiksi ja siivuta fenkoli (poista molemmista ensin kova tyviosa). Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet. Valitse parhaat parsanuput päällisiksi.
- Kuullota ensin valikoidut parsanuput pikaisesti kookosöljyssä isohkossa kattilassa. Poista nuput, lisää kookosöljyä, siivutettu fenkoli sekä valkosipuli. Kuullota, kunnes fenkoli alkaa pehmenemään ja muuttuu läpikuultavaksi.
- Lisää joukkoon parsapalat. Kuullota muutamia minuutteja.
- Lisää liemi, pinaatti ja karkeasti pilkottu ruohosipuli. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes parsa tuntuu pehmeältä.
- Paahda sillä välin siemensekoitusta kuivalla pannulla, kunnes siementen väri syvenee ja niistä alkaa irtoamaan öljyä. Anna jäähtyä hieman, lisää hippunen suolaa ja sekoita joukkoon aiemmin freesatut parsanuput.
- Kaada valmiiksi kiehunut keitto tehosekoittimeen ja surauta soseksi.
- Lisää sitruunamehua sekä suolaa ja kookosmaitoa tai lientä tarvittaessa. Surauta sekaisin ja kaada takaisin kattilaan. Mausta mustapippurirouheella ja kiehauta.
- Tarjoa keitto parsanuppu-siemensekoituksen kera. Koristele oliiviöljyllä ja ripauksella mustapippurirouhetta.
Parhaita parsaviikkoja Sinullekin!