Arkistojen aarre, Gluteeniton, Kala, Kananmunaton, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Uutiset, Viljaton
Jätä kommentti

Kevyt kala-kasvispannu

Voihan turska! Jokseenkin näin ajattelen joka kerta kun omatunto soimaa, että sitä kalaakin olisi ihan hyvä kokkailla edes joskus. Kaikkea on tullut tässä vuosien aikana keiteltyä, mutta kotitekoiset kalaruoat ovat edelleen harvinaista herkkua emännän lautasella.

Ennen kuin jatketaan kalan kanssa, niin pieni ilmoitusluontoinen asia tähän rakoon. Paleokeittiön facebook -sivun tykkääjälaskuri pyörähti tässä jokin aika sitten uudelle tuhatluvulle. Yli 5000 tykkääjää tuntuu kyllä aika hurjalta! Mutta olen siitä tietysti hurrrrrjan iloinen! En niinkään tuon luvun vuoksi, vaan siksi, että terveemmän kotiruoan kokkaus selvästikin kiinnostaa ihmisiä. Ihan mahtavaa!

Uuden tuhatluvun kunniaksi järjestän facessa viikonlopun aikana pari arvontaa. Ensimmäinen on jo käynnissä! Käy ihmeessä osallistumassa ja saatat jo huomenna olla 25 paleoreseptiä rikkaampi =)

Back to fish! En tiedä, mikä siinä kalassa on niin kauhean haastavaa. Tietysti tuore kala on aika hinnakasta. Ainakin ne lajikkeet, joita itse mieluiten lautaselle laittaisin. Antibioottikyllästettyä soijalohta saa kyllä halvallakin, ja lohi on jotenkin eväkkäistä se helpoin vaihtoehto valita, mutta ei tuota huonolaatuista kuraa kauhean usein viitsi pistää kitusiin…

Olen aika ajoin haastanut itseni erilaisin teemaviikoin. Ehkäpä seuraavaksi vuorossa olisivat kalaviikot! Ainakin tämä kevyt kala-kasvispannu siitä turkasen turskasta osoittautui paitsi helpoksi ja aika nopsaksi valmistaa, niin myös yllättävän maukkaaksi kalaruoaksi. Ehkä näitä fisuja pitäisi vaan marinoida useammin.

Eväkkäiden kanssa olen tosiaan kuin kala kuivalla maalla, joten apu on aina paikallaan. Tällä kertaa apu löytyi Sylvia Fountainin inspiroivasta Feasting at home -blogista (alkuperäinen resepti täällä). Sieltä löytyy muuten myös monta muuta kokeilemisen arvoista ruokaohjetta. Vink vink! Suosittelen!

SITRUUNAINEN KALA-KASVISPANNU

~3 annosta

  • 350-450 g tuoretta turskaa fileinä (tai muuta vaaleaa kalaa)
  • 1 fenkoli
  • 1 isohko sipuli
  • 1 rasia (250 g) kirsikka- tai luumutomaatteja
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • himalajansuolaa ja rouhitttua mustapippuria
  • 1 rkl kookosöljyä pannulle

MARINADI

  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2-3 valkosipulinkynttä puristettuina
  • 1 luomusitruunan kuori raastettuna
  • ~1-2 rkl tuoretta timjamia
  • 1/2 – 1 tl himalajansuolaa
  • rouhittua mustapippuria
  1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
  2. Valmista kalalle marinadi sekoittamalla kaikki marinadin ainekset kalojen mentävässä kulhossa.
  3. Pilko turskafileet isohkoiksi paloiksi, lisää marinadikulhoon ja pyörittele hyvin marinadissa. Jätä kala huoneenlämpöön marinoitumaan siksi aikaa kun valmistat kasvikset.
  4. Siivuta sipuli ja fenkoli ohuiksi siivuiksi. Laita siivut tasaisesti reippaasti kookosöljyllä öljyttyyn, uuninkestävään pannuun tai vuokaan. Lisää kasvisten päälle 1 rkl oliiviöljyä sekä noin puolet sitruunamehusta. Ripottele päälle noin 3 hyppysellistä suolaa ja rouhi lisäksi hieman mustapippuria. Kaada lopuksi joukkoon tomaatit ja levitä ne tasaisesti sipuli-fenkolipedin päälle.
  5. Laita kasvispannu uuniin ~30-40 minuutiksi, kunnes fenkolit alkavat pehmenemään. Fenkoleihin saa jäädä hieman purutuntumaa. Sekoittele kasvispannua puolivälissä kypsennysaikaa.
  6. Ota pannu uunista ja lisää lopuksi marinoituneet kalapalat painellen niitä hieman tomaattien väliin. Laita pannu takaisin uuniin ~6-10 minuutiksi kalapalojen koosta riippuen. Itse pidin 8 minsaa ja sain sillä kalat hieman ylikypsiksi.
  7. Kaada koko komeuden päälle vielä lopuksi jäljellä oleva sitruunamehu sekä tuoretta timjamia. Nauti sellaisenaan tai vaikka riisin kera.

Pidin kalapannusta kovasti! Kerrankin kalaa, josta löytyi reippaasti makua! Vaalea kala kun tahtoo monesti jäädä vähän mauttomaksi, mutta sitruuna ja timjami pelastivat tällä kertaa. Sitruuna aika usein pelastaa, mutta todennäköisesti myös kalapalojen pikaisella marinoinnilla oli oma osuutensa asiaan. Suolaakaan ei kannata kalaruoista unohtaa ;)

Jostain syystä pidän itse enemmän ”tuoreesta” kalasta, mutta pakastekala käynee kalapannuun aivan yhtä hyvin.

Maukkaan kalaisaa viikonloppua Sinulle!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.