Herkkujen heinäkuu jatkuu Paleokeittiössä! Siis näiden vähän terveempien herkkujen kesä. Viime viikolla aloiteltiin vanhoilla, viileillä herkkuresepteillä, mutta tänään tarjolla onkin jotain uutta!
Tai uutta ja uutta, emännän juhannusherkkuhan se tässä.
Meni juhannuksen mansikkakakku pieleen, mutta yhden kakun sijaan sainkin samoista aineksista koottua pari muuta hyvää herkkua; juhannuksen mansikkamaljan ja mansikkatartaletit! Tortut tai kupposet vaan näin kotoisammin. Überhelppoa ja hirmu hyvää!
Paleokeittiön facea ja instaa seuranneet ehkä muistavatkin, että peräänkuulutin alkukesästä ainakin gluteenitonta ja muutenkin vähän terveempää granolaa. Itse olen muromarkkinoista aivan pihalla, mutta sain teiltä hyviä vinkkejä. Kiitos vielä niistä!
Luin aika monen myslipaketin kyljet ennen kuin kelpuutin raaka-aineeksi Lidlistä löytyneen granolan. Pakettien päällä luvataan jos jonkinlaista terveysmuroa, mutta kannattaa tsekata se pienellä painettu präntti. Sieltä saattaa löytyä vaikka mitä ylläreitä.
Viitseliäimmät vääntävät tietysti granolat itse, ja mäkin olen aivan tajuttoman hyvää sellaista tehnyt. Mutta ajattelin päästä kesäkokkailussa vähän helpommalla. Ja pääsin. Todella helpolla =)
Kupposten pääraaka-aineena on siis valmis granola. Sisään ja päälle pilkoin tuoreita mansikoita, koristelin koko komeuden vaniljalle maistuvalla kookoskermavaahdolla ja ripottelin päälle tummasuklaata sekä sokeritonta marenkia. Voilà! Valmis!
Kupposet voi kypsentää tai tarjota raakana, jääkaapissa muotoon jähmettyneinä. Itse paistoin kupit pikaisesti, koska pikkasen paahteinen maku houkutti kypsentämätöntä enemmän.
TUOREILLA MANSIKOILLA JA VANILJAISELLA KOOKOSKERMALLA TÄYTETYT GRANOLAKUPIT
5-6 kuppia (riippuen muottien koosta ja sorminäppäryydestä ;))
Granolakupit
- 5 dl valmista tai itse tehtyä granolaa
- ~4 rkl kookosöljyä
- ~2 rkl hunajaa
- Hienonna granola tehosekoittimessa.
- Lisää kookosöljy ja hunaja. Sekoita murumaiseksi massaksi käsin esim. sormin tai painelemalla/hiertämällä lusikalla sopivaa kulhoa vasten.
- Painele granolamassa mahdollisimman ohuelti silikonisiin muffinssivuokiin. Kypsennä 175 asteisen uunin alatasolla ~10-15 minuuttia. Suosittelen pitämään vähän silmällä, jotta eivät reunat pala.
- Anna jäähtyä hyvin (jääkaappikylmiksi) ennen muoteista poistamista ja täyttämistä.
Täytteet ja päälliset
- 2-3 dl kookoskermaa + ~1/2-1 tl vaniljajauhetta (+ vaahterasiirappia tarvittaessa makeutukseen)
- tuoreita mansikoita viipaloituna ja pieneksi pilkottuna
- tummaa suklaata karkeasti rouhittuna tai vuoltuna lastuiksi
- (sokeritonta marenkia murustettuna)
- Valuta jääkaappikylmästä kookoskermasta ylimääräinen vesi. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi ja mausta vaniljajauheella (+ vaahterasiirapilla). Säilytä valmis vaahto tarvittaessa jääkaapissa.
- Laita kuppien pohjalle pienityt mansikat, pursota päälle kookoskermavaahtoa, koristele viipaloiduin mansikoin ja ripottele lopuksi tummasuklaata (+ marenkia).
- Tarjoile heti tai säilytä jääkaapissa.
Mulla oli mansikkaa (koska juhannus), mutta kupposten täyttämisessä on vain mielikuvitus rajana. Mustikkaa, vadelmaa, marjasekoitusta, hedelmiä… tuoreena – kaikki toimii! Päälle suklaan sijasta ehkä rouhittua pähkinää tai kookoslastuja/-hiutaleita.
Muistakaas Paleokeittiön kesäkisa-arvonnat!
Tämän viikon kisaan ehtii osallistua vielä sunnuntaihin saakka! Maanantaina taas uutta arvontaa tulille =)
Vautsi vau mitä herkkua.
No oli kyllä hyvää ja helppoa kesäherkkua! =)