Juurekset ovat pop! Ainakin näin talvikaudella tuoreempien kasvisten odotellessa kasvukauden alkamista. Olikin siis jokseenkin päivänselvää, että meheville hirvipullille tekaistaisiin kaveriksi jotain juurespohjaista. Sopivat muutenkin mukavasti riistalihan kylkeen. Mutta minkähän mukulan sitä valitsisi?!
Kyllähän siinä useampiakin vaihtoehtoja tuli mietittyä. Valinta osui lopulta varsin vähälle käytölle jääneeseen juuri- eli mukulaselleriin.
Juurisellerin maku on melko voimakas, vaikka kypsennettäessä pehmeneekin ja muuttuu makeammaksi. Vielä piti siis keksiä sellerille jotain kaveriksi makua miedontamaan. Kun perunaa en kauheasti suosi, niin ensimmäisenä maun pehmentäjäksi mieleen nousi mieto palsternakka. Kukkakaaliakin pohdin, mutta seikkaillessani internetin ihmeellisessä maailmassa kiinnittyi huomio amerikkalaisen julkkiskokki Emeril Lagassen selleri-päärynäpyreeseen.
Hiukan piti ajatusta makustella. En oikein saanut mielikuvissani minkäänlaista hedelmää sopimaan selleriin.
Mutta uteliaisuus vei voiton! Testaa, niin tiedät mentaliteetilla mentiin. Kun nyt muutenkin tykkään kokeilla kaikenlaisia kummallisia kombinaatiota (joista monet ovat muuten osoittautuneet hyviksi, jopa loistaviksi yhdistelmiksi), niin eipä siinä muuta kuin sellerit kattilaan ja päärynät pannuun herukkaisen punasipulikastikkeen viereen kypsymään.
Ei haittaa, vaikka päärynät ovat kovia ja hieman raakoja. Kuten ne tähän aikaan vuodesta marketissa tuppaavat olemaan. Pehmenevät ja makeutuvat pannulla mukavasti.
Lopputulos yllätti! Päärynä passasi selleriin oikein mukavasti. Samettisen sileä sose maistui hedelmäisen makealle antaen kivan vastapainon pekonisille hirvipullille.
Tosin myös makean punasipulikastikkeen kanssa kokonaisuus meni vähän imeläksi, joten seuraavalle kerralle itselle muistiin ja muille vinkiksi, että kastikkeeseen lisää hapokkuutta esim. pakasteherukoista (tai vähemmän sokeria sisältävästä herukkahyytelöstä) ja/tai soseeseen pikkasen enemmän selleriä ja vähemmän päärynää. Veikkaisin, että jo 600 g juuriselleriä ja 400 g päärynää tasapainoittaisi sosetta kivasti päärynää kuitenkaan hävittämättä.
JUURISELLERI-PÄÄRYNÄPYREE
- ½ kg juuriselleriä kuorittuna ja paloiteltuna
- ½ kg päärynöitä kuorittuna, kodat poistettuina ja paloiteltuna
- 4 rkl suolatonta voita
- 1 ¼ dl kuivaa valkoviiniä
- reilu ½ dl smetanaa (tai kuohu-/kookoskermaa)
- ripaus muskottipähkinää
- maustamiseen suolaa ja mustapippurirouhetta
- Laita sellerit kattilaan. Keitä suolalla maustetussa vedessä ~20 min tai kunnes selleri on kypsynyt pehmeäksi. Kaada vesi pois ja valuta sellerit huolellisesti.
- Valmistele päärynät sellerin kypsyessä. Sulata voi isohkolla pannulla. Lisää pannulle päärynät. Kypsennä sekoittaen kunnes päärynät ovat hieman pehmenneet.
- Lisää pannulle viini. Jatka kypsennystä edelleen sekoittaen kunnes päärynät ovat läpikotaisin pehmeitä (haarukkatesti!) ja niiden pinta alkaa soseutumaan.
- Laita sellerit, karamellisoidut päärynät sekä smetana tehosekoittimeen. Sekoita sileäksi. Mausta lopuksi muskottipähkinällä, suolalla ja ruohitulla mustapippurilla.
Kaiken kaikkiaan oikein maittava KotiGourmet -ateria ja hieman erilainen, kivan eksoottinen pyree. Helppokin kaiken muun positiivisen lisäksi.
Pistäkäähän kokeillen! Olisi ihan jättekiva kuulla muidenkin ajatuksia päärynäisestä selleripyreestä, joten kommenttia rohkeasti boxiin tai muihin Paleokeittiön kanaviin.