Gluteeniton, Maidoton, Makeat herkut, Pähkinätön, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, TehoPaleo -reseptit, Viljaton
Jätä kommentti

Paleopannari uuniin ja sokeritonta omenahilloketta päälle!

Kauheeta, kun runosuoni sykkii nyt emännällä heikosti. Ei kai siinä mitään, kun ei tässä mitään runotyttöjä olla koskaan oltukaan, mutta kun muutenkin sanojen suoltaminen näytölle tuntuu tavallista työläämmältä. Eikä kauhakaan ole oikein pysynyt kädessä =D

Noh, ei siinä mitään. Onneksi suunnitelmia voi aina muuttaa ja minä muutin niitä nyt sen verran, että tuuppaan tämän eiliselle tarkoitetun postauksen eetteriin vasta tänään. Kaunis syysviikonloppu kun sujahti muutenkin muissa, metsäisemmissä maisemissa.

Päivän pääuutinen tämän mukavasti syksylle maistuvan pannukakkuohjeen ohella on vielä viimeistä kertaa Paleokauppa, jonka ovet sulkeutuvat tänään. Jos siis mielesi tekee Soppaa&Salaattia tai näitä TehoPaleo -reseptejä, niin vielä tänään täytyy kaupoille itsensä klikata.

Joku toivoi Paleoliittisen uunipannarin ja kanelisen omenahillokkeen ohjetta, joten tässä vielä viimeinen TehoPaleo -reseptivihkosesta poimittu, terveempi herkkuresepti syyspäiviä piristämään.

Tämä vaihtoehtopannari on hyvä, mutta ei yhtä hyvä kuin se perinteinen johon moni on tottunut. On ehdottomasti parempi kuin ei pannaria ollenkaan. Tällä viittaan nyt teihin, tai heihin, joille perinteisen pannarin ainesosat eivät syystä tai toisesta vaan käy. Tuli tuolloin aikanaan muotoiltua homma sen verran hyvin, että lainaanpa vielä parin vuoden takaista itseäni.

Vielä pieni varoituksen sananen, joka koskee useimpia ”paleoituja” tai muuten alkuperäisestä reseptistä terveempää suuntaan muokattuja ohjeita. Aito ja alkuperäinen on aina se aito ja alkuperäinen!Pettymysten välttämiseksi ei kannata odottaakaan, että paleopannari maistuu ja vastaa koostumukseltaan yks yhteen vehnäpullaa. Jos haluat aitoa, niin syö sitä. Mutta jos jostain syystä viljat ja maidot eivät sulle sovi tai maistu, niin käytä korvikkeita.

Ongelma ei liene siinä, että nämä muokatut versiot olisivat yhtään alkuperäistä huonompia, ne vaan eivät ole sitä, mihin moni meistä on tottunut. Jos olisimme syöneet koko ikämme vehnätöntä, maidotonta ja sokeritonta ruokaa, niin ensimmäinen vehnäpulla maistuisi aivan takuuvarmasti oudolle. Eli rohkeasti vaan kokeilemaan parempia vaihtoehtoja ja totuttamaan makunystyröitä niihin! Pätee yhtälailla pirtelöihin kuin leivonnaisiinkin.

PALEOLIITTINEN UUNIPANNARI

Valmistusaika n. 30 min | Annoksia 3-6

 • 60 g kirkastettua voita, kookosöljyä tai meijerivoita
 • 6 kananmunaa
 • 1 ¾ dl kookosmaitoa
 • 0,6 dl tapiocatärkkelystä (30 g)
 • ½ dl kookosjauhoja
 • ½ – 1 tl laatusuolaa
 • (1 tl vaniljajauhetta)
 • (makeutukseen tarvittaessa 2-4 kuivattua taatelia)
 1. Laita uuni lämpeämään 220 asteeseen.
 2. Sulata voi tai kookosöljy esim. uunissa, pannukakun valmistukseen käyttämässäsi uunivuoassa.
 3. Mittaa kaikki ainekset, myös sulatettu rasva, tehosekoittimeen ja surauta sileäksi ”taikinaksi”. Valmis ”taikina” jää melko löysäksi.
 4. Kaada massa noin 30 x 20 cm:n kokoiseen uunivuokaan. Kypsennä noin 20 minuuttia. Jos pannari alkaa kovasti kiivetä vuoan reunojen yli, niin raota uuniluukkua hetkeksi.
 5. Leikkaa valmis pannukakku annospaloiksi. Tarjoile lämpimänä kookoskermavaahdon ja lämpimän omenahillokkeen kera (ohje alla). Jos tarjoilet pannarin makean omenahillokkeen kera, niin pannari ei välttämättä tarvitse lisämakeutusta taateleista. Makeutukseen voi käyttää myös vaahterasiirappia.

Pannukakku vaatii hieman kostuketta. Tähän aikaan vuodesta homman hoitavat oivasti syksyiset puiden punaposket eli omenat. Jos vielä vähän jatkan itseni toistamista.

Olen aiemmin todennut, että täytteet tekevät hampurilaisen. Sama pätee pannukakkuun; päälliset tekevät muutoin melko mauttomasta pannarista herkkua. Päällisissä ei kannata pihtailla vaan annostella reippaalla kädellä vaahdotettua, vaniljaista kookoskermaa ja kanelista omenahilloketta pannarin päälle. Ja luonnollisesti, jos omena ei ole sun juttu näin syksylläkään, omenan parhaimpaan sesonkiaikaan, niin muutkin marjat, hedelmät ja hillot toimivat kyytipoikana vallan mainiosti.

KANELINEN OMENAHILLOKE

Valmistusaika n. 30 min | Noin 6 dl valmista hilloketta

 • 3-5 omenaa (n. 500 g pilkottuna)
 • 2 dl tuorepuristettua tai valmista omenatäysmehua
 • 2 rkl chia -siemeniä (20 g)
 • ½ – 1 tl ceyloninkanelia
 • ½ – 1 tl vaniljajauhetta
 • hieman laatusuolaa
 • maun mukaan sitruunamehua
 • (makeutukseen tarvittaessa muutama taateli pilkottuna)
 1. Kuori ja kuutioi omenat.
 2. Lisää kaikki muut ainekset, paitsi sitruunamehu, kattilaan. Kiehauta ja jatka hillon keittämistä miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen noin 20-25 minuuttia tai kunnes omenat ovat pehmenneet (testaa haarukalla). Purista valmiin hillokkeen joukkoon hieman sitruunamehua parantamaan säilyvyyttä ja raikastamaan makua.
 3. Sekoita ja muhenna hilloketta karkeasti perunasurvimella tai haarukalla. Jos haluat sileää hilloa, niin surauta tasaiseksi tehosekoittimessa. Testaa maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Jos omenat ovat kovin happamia, niin pilko kattilaan mukaan muutama kuivattu taateli tuomaan lisämakeutta.
 4. Säilytä jääkaapissa, suljetussa lasiastiassa 1-2 vkoa. Tarjoile esim. pannukakkujen tai chia -vanukkaan kaverina.

Näillä potkitaan aika kivasti uusi ruokaviikko alkuun. Maistunee niin isommille kuin pienemmillekin.

Jos lisää terveempiä ohjeita kaipaa pikasempaan kuin emäntä näinä päivinä kykenee tuottamaan, niin nyt viimeistään klikkaus sinne Paleokauppaan! KLIK!

facebook | instagram | pinterest | twitter | bloglovin | uutiskirje

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.