Ravintolat
Jätä kommentti

Keskivertoa ylihinnalla – Steiku Haoss, Riika

Josko nyt vihdoin pääsisin palaamaan ajatuksissani viehättävään Riikaan. Reissupäätös oli nopea. Viikkoa ennen varasin lennot ja hotellin vanhan kaupungin sydämestä. Vielä pari päivää ennen matkaa vaihdoin hotellin hippasen syrjäisempään. Oikea päätös ja hyvä valinta! Ja ennen kaikkea loistava päätös lähteä kylpyhuoneremonttia karkuun vieraille maille. Remppa käynnissä edelleen ja lievästi sanottuna hermoa pikkasen kiristää…

Riika itsessään oli positiivinen kokemus; tunnelmallinen vanha kaupunki, vehreitä puistoja, siisti ympäristö ja prameita autoja. Erityisesti kaupungin siisteys oli silmiinpistävää. Ei humalaisia tai muitakaan laitapuolen kulkijoita muutamia kerjäläisiä lukuunottamatta. Missään vaiheessa en tuntenut oloani turvattomaksi. En edes pimeitä kujia iltamyöhällä vaellellessa. Alkuviikosta ainakin vanhan kaupungin kadut olivat lähes tyhjiä, loppuviikosta alkoi myös iltaelämä vilkastua.

Valitettavasti sää oli miltei koko reissun ajan kylmä ja sateinenkin. Se ei kuitenkaan juurikaan vaikuttanut suunnitelmiin. Kaikki muu, paitsi Jurmala tuli nähtyä. Jos kaupunki tuntui viehättävältä kylmässä ja osin synkässäkin säässä, niin voin vain kuvitella kuinka ihana paikka on aurinkoisen lämpimällä ilmalla. Tästä saimme pienen maistiaisen tulopäivänä, jolloin aurinko vielä jaksoi paistaa ja lämpöäkin oli vielä iltamyöhäsellä parisenkymmentä astetta.

Vietimme Riiassa neljä yötä. Aikaa riitti mukavasti muuhunkin kuin kaupunkiin tutustumiseen ja kaupoissa kiertelyyn. Kävin mm. ekokampaamossa ja ekospassa rentouttavassa aromahieronnassa.


Viides kerta toden sanoo. Tämä on nimittäin vähintäänkin viides kerta kun jatkan postausta. Ensimmäiset rivit tuli kirjoitettua jo viisi päivää sitten. Hermo oli tiukalla ja meni lopullisesti jatkuvien keskeytysten myötä, joten päätin suosiolla jättää postauksen viimeistelyn rauhallisempaan hetkeen. Sellainen on nyt, klo 0:30 sunnuntai -yönä. Remppakin on vihdoin viimeistelyä vaille valmis. Loppusiivous ja kylppärin muutto olohuoneen nurkasta takaisin omalle paikalleen, ja voin kai viimein jatkaa elämääni. Tosin vielä odottelen buranapöpperössä viikko sitten poistetun poskihampaan jämien jättämän aukon tervehtymistä. Melko kivuliasta. Edelleen.

No mutta, yritetääs päästä takaisin Riikaan. Tärkeimmät yleiset jutut varmaankin tulivat jo alkukappaleissa, mutta hiukan vielä syömispolitiikasta. Periaatteideni mukaisesti mentiin; arkena arkiruokaa, juhlana juhlaruokaa. Loma on juhlaa! Sen verran harvoin tulee lomailtua ja vieläpä ulkomaan kamaralla, että loma todellakin on yhtä juhlaa. Ehkä suhtautumiseni lomasyömiseen olisi eri, jos useammin tulisi vaihdettua vapaalle. Kotiympyröissä pyöriessäni lomakin on pääsääntöisesti arkisyömistä. Eli ei tässä suinkaan ole tarkoitus vietellä koko heinäkuuta poissa paleopolulta. Vaikka uusi polku tässä pikkasen onkin hakusessa ;)

En myöskään koe siinä olevan mitään järkeä, että lähtee ulkomaille saakka pupeltamaan sitä samaa, mitä kotimaassakin on tarjolla päivästä toiseen. Tarkoitushan on tutustua vieraan maan kulttuuriin. Ja ruoka on mulle sitä maukkainta kulttuuria ;)

Hehee, nyt siellä ruudun takana osa valmennettavista älähtää. Useimpien kanssa olen ollut melko tiukkana; reissussa yksi vapaa syömäpäivä paleosta poiketen ja kaikkine herkkuineen  sallittu. Muuten kuten muulloinkin, kukin oman, yksilöllisen ohjeistuksen mukaan. Tekoani puolustelen sillä, että heillä on projekti päällä ja siihen liittyvät tavoitteet saavutettavanaan. Mulla ei ole ollut kehonkoostumuksellisia tavoitteita vuosikausiin (ehkä pitäisi olla ;)). Onneksi paleolla on suhteellisen helppo nauttia kattavasti myös vieraista ruokakulttuureista. Ei tarvitse yleensä tinkiä kuin jälkiruoista ;)

Ensikosketus Latvian ruokakulttuuriin ei ollut kovinkaan mairitteleva. Astuimme suoraan turistiansaan. Näin käy kun nälissään lähtee etsimään vieraassa paikassa ruokapaikkaa; otetaan se ensimmäinen hiukkaakaan houkutteleva vaihtoehto.

Tällä kertaa se oli länkkärimäinen pihvipaikka Steiku Haoss (Audeju iela), jossa saimme keskinkertaista ruokaa ylihinnalla. Alkuruoaksi keittoa, pääruoaksi pihviä ja kyytipojaksi lasillinen punaviiniä sekä pullo kuplavettä – reippaat 60 latia eli ~90 euroa kahdelta, kiitos! Melko kallista. Samaan hintaan olisi saanut  ihan kelpo aterian Suomessakin.

Alkuruoaksi molemmille kermaista metsäsienikeittoa sinihomejuustomoussella. Näytti hyvältä ja maistui ihan ookoolta. Tosin ensimmäinen kommenttini oli, että mistäköhän purkista tämä on lämmitetty. Ihan hyvää… purkkiruokaa. Ei siinä mitään. Sinihomejuustoa en annoksesta löytänyt, vaikka päällä jonkinlainen mousse lilluikin.

Pääruoaksi valitsin leidimäiseen tapaani sopivan sitkeän, parisataagrammasen palan härkää; Lady Steak, todennäköisesti naudan ulkofileestä. Kannattaa huomata, että paikassa tilataan lisukkeet ja kastikkeet erikseen. Näistä myös veloitetaan erikseen. Oiva tapa nostaa annoksen hintaa aivan vaivihkaa. Etenkin, jos valuutta on vielä hieman outo. Lisukkeeksi valitsin grillattuja kasviksia; tomaattia, kesäkurpitsaa ja paprikaa tupsahti viereen.

Kaverille maistui hippasen isompi pala samaa tavaraa; rommiliekitettyä naudanfilettä eli Flambè Steak. Raakana. Annos tarjoillaan kuumalla kivialustalla, jossa liha jatkaa kypsymistä vielä paistamisen jälkeen. Mukana sellainen pikkuerikoisuus kuin paistettu (?) valkosipuli. Ja koska jälkkärit jätettiin väliin, niin ainakin ensimmäinen ateria sujui kutakuinkin paleo-oppien mukaan. Tosin sienikeiton sisällöstä ei ole hajuakaan ja uskon hyvin vahvasti keiton olleen lämmitettyä valmissapuskaa. Miksi? Stay tuned! Se selviää myöhemmin, kunhan Riikan reissu etenee =)

Mitäpä tähän loppuun sitten sanoisi. Vatsa tuli täytettyä ja nälkä lähti. Eikä tarvitse samaan paikkaan enää toista kertaa eksyä. Kerta riitti. Vaikka paikka näyttää visuaalisesti houkuttelevalta ulkoterasseineen, niin en suosittele. Ellei sitten jostain kumman syystä halua maksaa ylihintaa sitkeähköstä peruspihvistä. Ehkä joku toinen vaihtoehto olisi ollut parempi. Nämä valinnat eivät vakuuttaneet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.