Tervetuloa Paleokeittiöön!

Mikä paleo?

Paleo on luonnollisiin ruoka-aineisiin perustuva ruokavalio – oikeanlainen ravinto ravitsee mieltämme ja kehoamme, tukee terveyttämme ja auttaa saavuttamaan fyysiset tavoitteemme.

Ihmisen genetiikka kehittyi yli 2 miljoonaa vuotta sitten luonnon tarjoaman ravinnon turvin. Ruokavalio koostui kasviksista, riistasta, kalasta, munista, hyönteisistä, villeinä kasvavista hedelmistä ja marjoista sekä siemenistä ja pähkinöistä.

Viljelystaitojen ja karjan kasvatuksen kehittyminen muutti vähitellen ravintoamme. Maatalous ja teollistuminen toivat uudet ravintosuositukset, luonnottomat ruoka-aineet, hyvinvointisairaudet sekä menestyvän lääketeollisuuden, jonka keskiössä on terveen ja hyvinvoivan ihmisen sijaan sairas ihminen.

Paleo on tie takaisin juurille.

Mikä Paleokeittiö?

Paleokeittiö on yhden naisen organisaatio – alunperin ruokablogi, jonka perustin vuonna 2009 esimerkiksi ja reseptikirjastoksi lähinnä valmennettavilleni.

Sittemmin blogista tuli tärkeä harrastus ja reseptikirjasto myös itselleni – toivottavasti myös mahdollisimman monelle muulle terveellisemmästä ruokavaliosta ja ruoanlaitosta kiinnostuneelle. Vähitellen Paleokeittiöstä kasvoi kokonainen ruokasivusto, jossa yhdistyvät työ, elämäntapa ja useampikin harrastus.

Paleokeittiö on osa UNIQ Consulting -yritykseni liiketoimintaa. Vuonna 2021 osa sivuston palveluista muuttui maksullisiksi. Teen myös kaupallista yhteistyötä muiden yrittäjien ja yritysten kanssa, joilla on tarjota ruokaideologiaani sopivia, hyvinvointia ja terveyttä tukevia tuotteita tai palveluita.

Sivuston reseptit pohjautuvat paleoruokavalioon. Toiset ruokaohjeet noudattavat paleoviitekehystä tiukemmin kuin toiset. Pienellä säädöllä useimmista semipaleoresepteistäkin saa helposti täyspaleota.

Reseptit ovat pääsääntöisesti yksinkertaisia, helppoja ja nopeita valmistaa – maukkaudesta tinkimättä.

Mikä emäntä?

Olen itseoppinut kotikokki – kohta viisikymppinen entinen liikunta- ja hyvinvointialan ammattilainen pääkaupungin kupeesta Kirkkonummelta. Nykyisin toimin teksti- ja kuvasisältöjen tuottajana sekä viestintäalan yrittäjänä.

Paleoon tutustuin ensimmäisen kerran jo vuoden 2005 paikkeilla. Varsinaista paleoelämäntapaa aloin noudattaa vuonna 2008 etsiessäni ratkaisua pitkään vaivanneeseen terveydelliseen ongelmaan, johon lääketiede ei kyennyt lopulta tarjoamaan vastauksena muuta, kuin hyvin radikaalia toimenpidettä.

Vastaus kyseiseen ongelmaan ja moneen muuhun asiaan löytyi paleosta parissa viikossa.

Paleokeittiön kattaukset ovat suoraan emännän omasta ruokapöydästä. Pyrin painottamaan ns. kunnon ruokaa pääaterioiden muodossa, mutta kyllä aina välissä jokin välipala tai makea herkkukin vilahtaa.

En leivo juuri koskaan, koska kaipaan leivonnaisia vain hyvin harvoin. Oikeaa ruokaakin opin tekemään vasta paleon myötä. Ennen paleota söin lähinnä proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, kaloreita ja lisäravinteita.

Emännän paleo

Alkuun noudatin täyspaleota hyvin orjallisesti. Sittemmin on pipo löystynyt ja itselleni sopiva tapa syödä löytynyt monen kokeilun, erehdyksen ja onnistumisen kautta. Vaikka punainen paleolanka viitoittaa syömisiäni, niin huomaan ruokavalioni muuttuvan jatkuvasti sekä isommassa mittakaavassa, että kausittain.

Nykyään noudatan intuitiivista paleota – olen oppinut vuosien mittaan kuuntelemaan kehoa ja tarjoamaan sille ravintoa, jota se kulloinkin tuntuu kaipaavan. En ole minkään ruoka-aineen suhteen totaalikieltäytyjä, mutta tiedän omat rajani.

Ruokavalioni luokittelen semipaleoksi, jossa ydinpaleota täydentävät arkena ns. paleoystävälliset ruoka-aineet. Juhlapäivinä ja erikoistilanteissa syön ”juhlaruokaa” eli perinteiden mukaan ja sitä, mitä tarjolla on.

Pari kertaa vuodessa elimistö kaipaa puhdistautumista. Silloin vietän kuukauden päivät TehoPaleolla eli noudatan puhtaasti paleoliittista linjaa.

Suosin luomua aina kun se on hintansa puolesta järkevää.

Semipaleoliittinen ruokavalioni sisältää täyspaleosta poiketen lähinnä seuraavia paleoystävällisiä ruoka-aineita…

  • linssit, basmatiriisi ja riisikakut
  • uudet perunat satunnaisesti satokaudella
  • meijerivoi, täyskerma ja smetana lähinnä ruoanvalmistuksessa
  • hyvin satunnaisesti ja pienissä määrin turkkilaista jogurttia
  • lehmänkerma kahvissa
  • kohtuullisesti pastöroimattomia juustoja, jonkin verran myös vuohen- ja lampaanmaitojuustoja
  • makeutukseen tarvittaessa kookospalmusokeria, luomuraakaruokosokeria, hunajaa ja vaahterasiirappia sekä kuivattuja hedelmiä
  • teollinen, 70-99% tumma suklaa
  • satunnaisesti teollisia lihavalmisteita lisäaineettomina ja/tai luomuna (lähinnä pekoni, nakit, makkarat)
Paleokeittiö - Terveempää ruokaa hyvällä maulla