Gluteeniton, Kastikkeet, Kasvikset, Lisukkeet, Reseptit, TÄYSPALEO
Jätä kommentti

Avokadonugetit ja makumajoneesit

Parhainta Vappupäivän aamua! Kai vielä voi toivottaa myös ”Hauskaa vappua!” kun ei emäntä eilen ehtinyt? Vaikka piti. Mutta kun aina ei ehdi kaikkea, mitä pitäisi ehtiä, hah hah!

P

Avokadonugetit! Whaaaaat?! Kyllä vaan, avokadosta on moneksi ja se taipuu oikein mainiosti myös nugeteiksi tai ranskalaisiksi, kuten tuolla ison meren tuolla puolen pruukataan sanoa. Näitä ”ranskalaisia” on nyt viime aikoina vilistänyt sen verran tiuhaan tahtiin ulkomaisissa blogeissa ja muilla ruokasivustoilla, että pakkohan sitä oli lähteä ihan ite testaamaan, jotta mitä näistä syntyy vai syntyykö mitään.

No syntyihän näistä, kahdenlaisia nugetteja ja parit maustetut majoneesit kyytipojiksi. Oli vähän niin kuin vappu mielessä näitä väsätessä, mutta vappu melkein meni jo! Onneksi avokadonugetti ei ole uusi tippaleipä eli kelpaavat hyvin paleopöytään niin arkena kuin juhlapäivänäkin. Lisukkeeksi tai ehkä kuitenkin parhaiten ihan sellaisenaan naposteltavaksi. Ja näillä lähtee isompikin nälkä, eikä pikkunälkäkään ole ihan heti vatsassa heilumassa!

Päätin siis samalla uunin lämmityksellä työstää kahta eri sorttia avokadonugetteja. Toiset leivitin kookoshiutaleilla, toiset mantelijauholla. Kumpi parempi? Maultaan kummatkin yhtä hyviä. Maun puolesta pääraaka-aine, avokado, on suuremmassa roolissa kuin leivitykset. Tosin kookoshiutaleiset paistuivat nopeammin kauniin kullanruskeiksi.

AVOKADONUGETIT

  • 2 kiinteää avokadoa
  • ~3 dl kookoshiutaleita tai mantelijauhoa (tai 1 1/2 dl molempia erikseen, jos haluat valmistaa molempia yhdellä kertaa)
  • 1 dl CocoVin kookosjauhoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 1-2 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • rouhittua mustapippuria
  • 1-2 kananmunaa ja 1-2 rkl vettä
  1. Laita uuni lämpiämään 200-220 asteeseen. Päällystä uuniritilä foliolla.
  2. Halkaise avokadot, poista kivet, viipaloi avokadot kuoreen ja irrota palat varovasti lusikalla.
  3. Sekoita kananmuna(t) ja vesi haarukalla niin, että kananmunien rakenne rikkoontuu. Käytä esim. syvää lautasta, jossa avokadoviipaleiden uittaminen onnistuu helposti.
  4. Sekoita kaikki mausteet keskenään.
  5. Mittaa kookosjauho yhdelle lautaselle, kookoshiutaleet ja mantelijauhot omilleen (jos käytät leivitykseen molempia).
  6. Lisää puolet mausteseoksesta kookosjauhoihin ja loput kookoshiutaleiden ja/tai mantelijauhon joukkoon. Sekoita hyvin.
  7. Kokoa linjasto leivitystä varten. Ensimmäiseen astiaan kookosjauho, toiseen kananmunamassa ja seuraavaksi kookoshiutaleet ja/tai mantelijauho.
  8. Pyörittele avokadoviipaleet ensin kookosjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi kookoshiutaleissa ja/tai mantelijauhossa. Aseta foliolla päällystetylle uuniritilälle.
  9. Paista keskitasolla kunnes nugetit saavat väriä pintaan. Käännä nugetit ympäri ja jatka kypsennystä, kunnes myös toinen puoli on kullanruskea. Oiskohan tähän mennyt aikaa kaikkiaan ~20-25 min…
  10. Anna jäähtyä hieman ja nauti lämpiminä kera majoneesidipin.

Avokadonugetit kannattaa tosiaan syödä aika pikaseen valmistuksen jälkeen, sillä rapea kuorrutus pehmenee pidempään seistessä.

Mun mielestä avokadonugetit vaativat ehdottomasti jotain sopivaa dippiä. Sellaisenaan ovat jotenkin vähän valjuja. Kaveriksi kiepautin nopeasti valmismajoneesista parit maustetut dipit.

LIMELLÄ JA KORIANTERILLA MAUSTETTU MAJONEESI

  • ~2 rkl luomumajoneesia
  • ~1/2 limen mehun
  • pieni kourallinen tuoretta korianteria silputtuna
  • hieman valkosipulijauhetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua vähintään puoli tuntia. Mielellään hieman pidempäänkin. Parasta seuraavana päivänä.

SRIRACHAMAJONEESI

  • ~2 rkl luomumajoneesia
  • maun mukaan valmista tai itse tehtyä srirachakastiketta
  • ~1 tl limen mehua
  • mustapippurirouhetta
  • (savupaprikajauhetta)

Valmistus, kuten edellä. Ja ei kun syömään!

Mainiota vappuvapaiden jatkoa Sinulle!

Seuraa facebookissa!   Seuraa Twitterissä!   Seuraa Instagramissa!   Seuraa Pinterestissä!   Tilaa uutiskirje!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.