Juomat, Reseptit, SEMIPALEO, Vappu
Comments 3

Paleokeittiön vappusima

Vappua juhlitaan jo ensi viikolla, joten pistetäänpä näin pikapostauksen muodossa mainion vappusiman ohjetta kehiin! Tämän perään onkin kyselty, kun siitä menin facebookissa ennen aikoja hihkaisemaan, hah hah! Toivottavasti ohje ei ole odottajille kovin suuri pettymys. Mainostin paleosimaa, mutta oikeasti kyseessä on vain uusi nimitys ikivanhalle jutulle. Lienee kuitenkin perinteistä simaa terveellisempi vaihtoehto sellaista kaipaaville.

Kyseessä on siis kaikessa yksinkertaisuudessa sitruunalla ja rusinoilla maustettu, kookossokerilla käytetty vesikefiiri, jota olen nyt litkinyt reilun kuukauden päivät lähes päivittäin.

Paleokeittiössä on aiemminkin valmistettu kefiiriä lähinnä kookosmaitoon nk. kefiiristarterin avulla. Nyt sain Herkkusuun lautasella -blogin emännältä ihan oikeita, eläviä kefiirinsiemeniä. Kiitokset vielä sinne! =) Kutsun niitä ”tyypeiksi”, joille juotan vettä ja joita ruokin sokerilla, hah hah! Yritän pitää ”tyypeistä” hyvää huolta, jotta ne jaksavat valmistaa tätä virkistävää, vatsaystävällistä juomaa. Hengissä ovat edelleen! Tyypit! Jos kefiirinsiemeniä ei kotoa löydy, eikä kavereilla ole alkua lahjoittaa, niin näitä voi tilata myös netistä.

Mistä sain päähäni, että vanha vesikefiiri on uusi paleosima? Ihan vaan siitä, kun ensimmäistä kertaa vesikefiiriä maistaessa olin aivan varma, että lasissa oli simaa. Kookossokerista valmistettu, rusinoilla ja sitruunalla maustettu vesikefiiri nimittäin muistuttaa yllättävän paljon simaa. On kuplat ja kaikki! Välillä lasissa on vähän enemmän ja välillä vähän vähemmän kuplaa. Ja välillä kuivempaa ja toisinaan hieman makeampaa juomaa riippuen siitä, kauanko tyypit ovat saaneet sokerilla herkutella. Yleensä anna kefiirin käydä puolestatoista kahteen ja puoleen vuorokauteen.

Herkkusuun lautasella -blogissa on selitetty yksityiskohtaisesti vesikefiirin hoito ja valmistus, joten käy kurkkaamassa tarkemmat ohjeet sieltä. ”Perussiman” olen valmistanut sokeriseoksesta, jossa on puolet kookossokeria ja puolet tummaa demerara -ruokosokeria. Vappusiman valmistukseen olen käyttänyt enemmän aromikkaampaa kookossokeria, yleensä suhteessa 3:1. Pelkästä kookossokerista tulee maukasta simaa, mutta tyypit syövät mielellään myös vähän ruokosokeria. Pelkään näännyttäväni ne kuoliaaksi, jos tarjoan jatkuvasti pelkkää kookossokeria.

PALEOKEITTIÖN VAPPUSIMA

Ensimmäinen vaihe

  • 1 litra huoneenlämpöistä, puhdasta vettä (tykkäävät eniten mökiltä kannetusta lähdevedestä)
  • 1/2 – 1 dl kefiirinsiemeniä
  • 1/2 dl CocoVin kookossokeria tai 3 rkl kookossokeria ja 1 rkl ruokosokeria

Lisää kaikki ainekset puhtaaseen lasiastiaan. Peitä harsolla ja anna käydä 1-3 vrk:tta 20-30 asteen lämmössä, pimeässä. Mitä kauemmin juoma käy, sitä vähemmän siinä on sokeria ja sitä kuivempaa se on.

Toinen vaihe

  • sopivasti luomurusinoita
  • sopivasti kuorittua ja viipaloitua (luomu)sitruunaa

Laita rusinat ja sitruunaviipaleet pulloon. Siivilöi käytetystä vesikefiiristä kefiirinsiemenet pois. Kaada juoma pulloon, sulje korkilla ja anna maustua huoneenlämmössä noin vuorokauden verran. Siirrä tämän jälkeen jääkaappiin ja nauti kylmänä. Valmis juoma säilyy jääkaapissa muutamia viikkoja.

Vesikefiiriä voi maustaa mielen mukaan esim. kuivahedelmillä, inkiväärillä tai erilaisilla mehuilla. Nyt jääkaapissa tönöttää purkki kookosvettä, josta olisi tarkoitus taikoa kookoskefiiriä tässä lähiaikoina.

Onko vesikefiiri sulle tuttu? Millaisia vinkkejä antaisin esim. maustamiseen?

 
 
Seuraa facebookissa!   Seuraa Twitterissä!   Seuraa Instagramissa!   Seuraa Pinterestissä!   Tilaa uutiskirje!

3 Comments

    • Hei kiitos mahtavasta kefiiripostauksesta, Paula! Ihanaa, että joku muukin hoitelee ”tyyppejä”. En ole ainoa kaheli, hah hah! Sain postauksestasi myös uusia ideoita maustamiseen. Nyt vaan testailemaan! Ja tosiaan, olisipa kiva piirtää ”tyyppien sukupuu” ;)

  1. Haha, tämä kaheli elättää myös (soija)maitokefiiriä, koivuvinokasviljelmää, reishi -ympit odottelevat vielä jääkaapissa…Ja jos vähän vielä pahennusta haluan herättää, tunnustan että työn alla on myös vuohenputkiviljelmä omalle pihalleni :D

    Uskon, että tämä sinun kefiirisi on kulkeutunut minunkin kauttani ja sitä ennen seikkaillut ties missä. Sinua ehkä kiinnostaa tietää, että kantaa on ”jalostettu” yhdistämällä siihen siemeniä kolmesta kefiirikannasta, tavoitteena mahdollisimman monipuolinen eliöstö. Eli hyvä kanta siis !

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.