Keitot, Parsakausi, Reseptit, TÄYSPALEO
Jätä kommentti

Paahteinen parsakeitto

Kevät! Ja parsa. Ihan parasta! Kuten myös leskenlehdet, sini- ja valkovuokkomättäät sekä puissa pullottavat lehtisilmut. Vuosi toisensa jälkeen jaksan innostua näistä ilmiöistä yhä vaan uudelleen ja uudelleen. Hassu juttu. Ja veikkaan, etten ole innostukseni kanssa yksin. Kevään ensimmäiset auringon lämmittävät päivät ja pam!, instagram pamahtaa täyteen sinivuokoista! Myönnän avoimesti kuuluvani joukkoon, hah hah!

Ja sitten nämä parsat nuppuineen. En tiedä, kumpi niissä viehättää enemmän, näkö vai maku? Ehkä kumpikin? Mutta se on varmaa, että keväältä ne näyttävät! Ja maistuvat ;)

Siinä missä piti juosta kamera kädessä sinivuokkojen perässä, niin piti myös saada parsaa lautaselle. Kotimaisia en tänäkään vuonna malttanut odottaa vaan niillä mentiin, mitä marketti ylihintaan tarjosi.

Parsoja kerkiää vielä keittelemään ja grillaamaan, joten päätin aloittaa kermaisesta keitosta. Koska parsakeiton olen jotenkin onnistunut vuosien varrella missaamaan. Ja koska halusin lyödä pöytään yhdellä kokkauksella kolmen päivän ruoat. Vaikka tankojen paistamisesta ei taida mennä yhtään sen kauemmin kuin keiton lämmittämisessä, hah hah! No mutta, tulipa kokeiltua ja hyväksi maisteltua =)

SITRUUNALLA JA TILLILLÄ RAIKASTETTU PAAHTEINEN PARSASOSEKEITTO

3 annosta

  • 2 punttia tankoparsaa
  • 1 pieni sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1/2 l kana- tai kasvislientä
  • ~1 dl kookosmaitoa tai -kermaa
  • paahtamiseen oliiviöljyä ja suolaa
  • maustamiseen 2 rkl sitruunamehua (puolikas sitruuna), pieni kourallinen tuoretta tilliä, mustapippurirouhetta ja suolaa tarpeen mukaan
  • lisäksi rapeaksi paistettua pekonia, pancettaa, prosciuttoa tai siemensekoitusta
  • koristeeksi sitruunankuorisuikaleita ja tuoretta tilliä
  1. Huuhtele parsat ja leikkaa pois tyven puumainen osa (~2-3 cm).
  2. Levitä parsat pellille. Ripottele päälle avokätisesti suolaa ja lorottele reilusti öljyä. Paahda 200 asteisessa uunissa ~20 min.
  3. Kuori ja viipaloi sillä aikaa sipuli ohuehkoiksi renkaiksi. Puolita valkosipulinkynsi. Lisää sipulit parsojen päälle pellille puolivälissä paahtamista. Pyörittele samalla hieman parsoja öljyisellä pellillä. Lorauta sipulien päälle lisää öljyä ja jatka paahtamista loput kymmenisen minuuttia, kunnes myös paksummat tangot ovat haarukalla kokeiltaessa pehmeitä.
  4. Lämmitä liemi kattilassa parsojen paahtuessa loppuun.
  5. Siirrä kypsät parsat ja kuullottuneet sipulit tehosekoittimeen. Pilko tarvittaessa ja säästä muutamia kauniita nuppuja keiton koristeeksi. Lisää reilu puolet liemestä ja surauta sileäksi.
  6. Lisää kookosmaito, sitruunamehu sekä loput liemestä, ja surauta taas sekaisin.
  7. Siirrä sileä ja kermainen keitto kattilaan, kiehauta ja lisää pieneksi silputtu tilli sekä rouhittua mustapippuria.
  8. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai sitruunamehua.
  9. Tarjoile esim. pannulla rapeaksi paahdetun pekonin tai siemensekoituksen kera.

Hyvä ja helppo sosesoppa! Keväinen? Joo… ja ei.

Pidän paahdettujen kasvisten ”syvästä” mausta sosekeitoissa, mutta tulikohan tästä sittenkin talvi mieleen? Toisaalta koleita kevätilmoja on vielä piisannut, joten ehkä pieni talveen viittaava paahteisuus ei ollut yhtään pahasta ;)

Pari sanaa vielä tosta aivan ihastuttavasta kupista. Koska sitä tullaan Paleokeittiössä varmasti näkemään paljon!

Voitin kupin ja monta muuta ihanaa Rosendahlin astiaa Pientalo ja piha -lehden reseptikilpailussa, mm. myös tuon elegantin, keittoon upotetun jälkiruokalusikan. Alkuun ajattelin, että mitä ihmettä mä tällaisella kastikekipolla oikein teen, mutta siitä tulikin mun ehdoton suosikki, josta on jo kauhottu paitsi keittoa, niin myös pirtelöitä. Kuppi on kevyttä melamiinia ja superhelppo puhdistaa. Lisäksi siihen kuuluu kansi, jolla voi helposti peittää syömättä jääneet sopat ja tuikata jääkaappiin seuraavaa sessiota varten. I`m in loooooove!

Aurinkoisia kevätilmoja ja parsantäyteisiä viikkoja Sinulle!

Seuraa facebookissa!   Seuraa Twitterissä!   Seuraa Instagramissa!   Seuraa Pinterestissä!   Tilaa uutiskirje!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.