Liha, Reseptit, SEMIPALEO
Jätä kommentti

Peura piiloutuu lanttuun

Joulu jatkuu jääkaapissa osa 2

Pistetäänpä tämä joulu vihdoin pakettiin, jotta päästään viettämään Uutta Vuotta! Joululohien tuhoamiseen ei paljoa mielikuvitusta tarvittu. Aamiaislautaselle vaan lämminsavustettua manteli- ja roseepippurilohta, mausteeksi sitruunamehua ja smetanaa. Kyytipoikana perinteistä viherpirtelöä, johon olen sullonut kaiken mahdollisen ja mahdottoman. Hyvää ja helppoa! Smetanan myötä semipaleota edelleen.

Hieman enemmän päänvaivaa tuotti kimpale peurapaistia. Voisihan siitä syödä siivuja sellaisenaankin, mutta kun siivut tiukkaa peuraa alkoivat jo vähitellen töksäämään. Kokeilumieltä ja kehiin lapsuuskodin herkkua, joka ei siihen aikaan kylläkään ollut mikään herkku vaan lähinnä välttämätön pakko. Perheessämme tätä ruokalajiketta on kutsuttu nimellä juurisprotti. Liekö kellekään tuttu juttu vai onko meidän omaa kemiöläisslangia? Perinteisesti bataattina on käytetty perunaa ja lihana keitettyä possua. Musta ei vaan possun ystävää tullut vielä tänä joulunakaan, joten peura sai tällä kertaa toimittaa possun virkaa. Onnistui tehtävässään muuten erinomaisesti! Höysteeksi vielä purkki pehmeää vuohenjuustoa ja uusi  gourmet -ruoka oli syntynyt! Tähän keittiöön. Ainekset ja määrät heitin vaiston viemänä. Tällä kertaa vaisto osui oikeaan. Vain sipulia mennee seuraavaan satsiin enemmän. Muutoin ruokaa voisi kuvata… täydelliseksi!

Vuohenjuustoinen juurisprotti peurasta

Ainekset aika moneen annokseen…

  • 1 bataatti (~400-500 g)
  • 300 g porkkanaa
  • 200 g naurista
  • 200 g palsternakkaa
  • 100 g juuriselleriä
  • 300 g lanttua
  • 1-2 (puna)sipulia
  • 150 g pehmeää vuohenjuustoa (tuorejuustomainen)
  • 300-350 g kypsää peuranpaistia
  • 1-1,5 l lihalientä (Fond du Chef beef)
  • tuoretta persiljaa

Ja homma hoituu…

  1. Kuori ja paloittele juurekset ja sipuli.
  2. Heitä kiehuvaan lihaliemeen kypsennysajan mukaisessa järjestyksessä.
  3. Anna kiehua hiljalleen kunnes kaikki juurekset ovat kypsiä. Mieluusti jopa ylikypsiä eli kivan pehmeitä.
  4. Kaada lihaliemi pois. Ota osa talteen soseen notkistamista varten.
  5. Survo juurekset survimella karkeaksi massaksi.
  6. Vedä sileäksi ja sametinpehmeäksi sauvasekoittimella.
  7. Notkista tarpeen mukaan lihaliemellä.
  8. Sekoita joukkoon vuohenjuusto. Koneellisesti.
  9. Pilko liha karkeiksi paloiksi ja sekoita kauhalla juuressoseen joukkoon.
  10. Viimeistele maku hienonnetulla persiljalla.
  11. Tarjoa sellaisenaan tai sinihomejuustomurusilla koristeltuna. (Pizzan paistosta yli jäänyt Aura -juusto toimi mainiosti!)

Siellä ne on! Peuran palat piilossa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s