Paleokeittiössä lokakuu tuo lautaselle lämpimän mausteiset kurpitsakeitot sekä uuden sadon juurekset – ne kevyemmät. Kotimaisen marjakauden viimeiset vitamiinipommit säilötään talvella pirtelöihin pistettäviksi. Terveemmät herkut löytyvät yhä puutarhan puna- tai valkoposkista – oman maan omenoista.
Siinä se syyskuu sujahti – väistyi värit maisemassa ja lautasella vihreästä oranssin väriloiston kautta maanläheisimmiksi ruskean sävyiksi vaihtavan lokakuun tieltä aivan liian sukkelaan. Kesä on auttamatta takana – ja syöty.
Lokakuussa alkavat kotimaiset juurekset loistaa oikein todenteolla. Sitä loistoa näillä leveyspiireillä sitten kestääkin useampi kuukausi syksystä aina kevääseen asti. Uuden sadon juureksista saadaan nauttia vielä jokunen kuukausi. Sen jälkeen jatketaan varastoitujen varassa.
Mitä Paleokeittiössä kokkaillaan lokakuussa?

Lokakuussa lautaselle laitetaan kermaisia juuressosekeittoja sekä kuumia kurpitsaruokia – ja jatketaan herkuttelua monikäyttöisellä omenalla.
Juureksista emännälle näihin aikoihin parhaiten maistuvat ne vähän kevyemmät – palsternakka sekä maa-artisokka. Mustajuurikin – vieraissa pöydissä. Maanläheisen makean punajuuren ja mukula- eli juurisellerin säästän vielä talvisempaan kokkailuun.
Talvikurpitsoista lautasella viihtyy erityisesti myskikurpitsa – lämpimän mausteisina, jopa aavistuksen tulisina keittoina.
Hedelmien ykkösenä jatkaa yhä omena, jonka rinnalle kipuaa kypsänä mukavan makea ja mehukas päärynä. Paleokeittiössä päärynät eivät kokkausta kaipaa vaan ne syödään sellaisenaan tai päätyvät pirtelön makeuttajaksi.
Kotimaisista marjoista satoa saadaan happaman kirpeästä karpalosta sekä kipakan pirteästä tyrnistä. Molemmat maistuvat, mutta lähinnä mehuissa tai pakastettuina pirtelöissä. Karpalo myös kuivattuna – joulun alla.
UUDET RESEPTIT SÄHKÖPOSTIIN?
Liity postituslistalle!
Poimi lokakuun lämpimät reseptit Paleokeittiöstä!
Selaa koko lista tai oikaise pikalinkkien kautta oman lemppariaineksesi pariin.
Juurekset
Kurpitsa
Omena
Karpalo & tyrni
Loistavaa lokakuuta Sinulle!
