Sesonki
Jätä kommentti

Lokakuussa lautaselle laitetaan uuden sadon juureksia & kokkaillaan kaikkea kurpitsasta

Paleokeittiössä lokakuu tuo lautaselle lämpimän mausteiset kurpitsakeitot sekä uuden sadon juurekset – ne kevyemmät. Kotimaisen marjakauden viimeiset vitamiinipommit säilötään talvella pirtelöihin pistettäviksi. Terveemmät herkut löytyvät yhä puutarhan puna- tai valkoposkista – oman maan omenoista.

Siinä se syyskuu sujahti – väistyi värit maisemassa ja lautasella vihreästä oranssin väriloiston kautta maanläheisimmiksi ruskean sävyiksi vaihtavan lokakuun tieltä aivan liian sukkelaan. Kesä on auttamatta takana – ja syöty.

Lokakuussa alkavat kotimaiset juurekset loistaa oikein todenteolla. Sitä loistoa näillä leveyspiireillä sitten kestääkin useampi kuukausi syksystä aina kevääseen asti. Uuden sadon juureksista saadaan nauttia vielä jokunen kuukausi. Sen jälkeen jatketaan varastoitujen varassa.

Mitä Paleokeittiössä kokkaillaan lokakuussa?

Lokakuussa lautaselle laitetaan kermaisia juuressosekeittoja sekä kuumia kurpitsaruokia – ja jatketaan herkuttelua monikäyttöisellä omenalla.

Juureksista emännälle näihin aikoihin parhaiten maistuvat ne vähän kevyemmät – palsternakka sekä maa-artisokka. Mustajuurikin – vieraissa pöydissä. Maanläheisen makean punajuuren ja mukula- eli juurisellerin säästän vielä talvisempaan kokkailuun.

Talvikurpitsoista lautasella viihtyy erityisesti myskikurpitsa – lämpimän mausteisina, jopa aavistuksen tulisina keittoina.

Hedelmien ykkösenä jatkaa yhä omena, jonka rinnalle kipuaa kypsänä mukavan makea ja mehukas päärynä. Paleokeittiössä päärynät eivät kokkausta kaipaa vaan ne syödään sellaisenaan tai päätyvät pirtelön makeuttajaksi.

Kotimaisista marjoista satoa saadaan happaman kirpeästä karpalosta sekä kipakan pirteästä tyrnistä. Molemmat maistuvat, mutta lähinnä mehuissa tai pakastettuina pirtelöissä. Karpalo myös kuivattuna – joulun alla.

UUDET RESEPTIT SÄHKÖPOSTIIN?

Liity postituslistalle!

Poimi lokakuun lämpimät reseptit Paleokeittiöstä!

Selaa koko lista tai oikaise pikalinkkien kautta oman lemppariaineksesi pariin.

Juurekset

Kurpitsa

Omena

Lataa…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Karpalo & tyrni

Lataa…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Loistavaa lokakuuta Sinulle!

Paleokeittiö - Terveempää ruokaa hyvällä maulla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.