Gluteeniton, Kananmunaton, Keitot, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Vegaani, Viljaton
Jätä kommentti

Lempeän mausteinen ja värikäs punajuurikeitto sopii syksyyn

Illat pimenee, ilmat viilenee… vai pitäiskö sanoa, että kylmenee? Ja keitot sen kun sakenee! Ei enää kevyttä kasvista soppaan vaan tuhdimpaa juuresta ja lisää lämpöä itämaisista mausteista.

Punajuuresta se syntyi, syksyn eittämättä värikkäin ja maukkain soppa. By so far.

Inspiraatio juustokuminalla maustettuun punajuurikeittoon syttyi synttäreillä, jossa tarjoiltiin parasta maistamaani kasvispiirakkaa ikinä. Piirakassa ei todennäköisesti ollut punajuurta, mutta juustokuminaa oli. Jotain juustokuminalla maustettua piti piirakkareseptiä odotellessa päästä itsekin kokkailemaan. Tällä kertaa kaveriksi kelpasi ajankohtainen punajuuri. Ja tomaatti.

Itseäni ehkä eniten keittiössä inspiroi kokeileva kokkaus. Teen todella harvoin samaa ruokaa uudelleen. Koska booooring… Jotain uutta sen olla pitää, jotta tällainen itse asiassa aika laiska ruoanlaittaja ihan tosissaan kauhan varteen tarttuu.

Lisäksi mua ovat jo pitkään kiehtoneet yllättävät tai jollain tapaa ”epäsovinnaiset” makuyhdistelmät. Sellaiset, joita on vaikea saada päässään ennalta sopimaan yhteen.

En tiedä, miltä punajuuren, tomaatin ja juustokuminan yhdistelmä sun mielessä maistuu, mutta mulla oli hieman hankaluuksia saada niitä sovitettua yhteen. Tai en ainakaan osannut ennakkoon edes kuvitella, miltä lopputulos maistuu.

Ihan ylihyvältähän se maistui! Oli kovasti ainakin emännän mieleen. Tomaattia olisin tuskin osannut valmiista sopasta paikantaa, mutta kyllähän se vähän vaivihkaa piristi koko keittoa ja toi hieman hapokkuutta muutoin melko makealle ja juurevalle punajuurelle. Myöskään juustokumina ei hyökännyt lautaselta silmille vaan jätti mukavan lempeän itämaisuuden makunystyröiden päähän leijumaan.

Sopan pääosassa on siis ehdottomasti intensiivinen punajuuri, johon muut raaka-aineet tuovat jännittävää kerroksellisuutta. Kuulostaako hienolta ja hifistelyltä? Saattaa kuulostaa, mutta kyseessä on ihan yksinkertainen ja helppo sosekeitto, joka mun mielestä sopii yhtä hyvin arkeen kuin juhlavampiinkin tilaisuuksiin. Ja syksyyn. Tykkäsin myös punaviinistä ;)

TOMAATILLA PIRISTETTY  PUNAJUURIKEITTO

3-4 annosta

  • 500 g punajuuria kuorittuna ja pilkottuna
  • 1 iso sipuli silputtuna
  • 3 tomaattia pilkottuna
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • ~5 dl kana- tai kasvislientä
  • ~1 tl juustokuminaa
  • ~½ tl kuivattua timjamia (tai sopivasti tuoretta)
  • kirkastettua voita tai kookosöljyä paistamiseen
  • suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • tarjoiluun creme fraichea ja persiljaa (tai tuoretta timjamia)
  1. Kuori ja pilko punajuuret. Keitä pehmeäksi suolalla maustetussa vedessä noin tunnin verran tai kunnes ovat haarukan mentävän pehmeitä. Ota keitinvesi talteen. Voit käyttää sitä tarvittaessa keiton notkistamiseen.
  2. Kuullota silputtu sipuli rasvassa, pannulla tai isohkossa kattilassa. Mausta kuullotuksen loppuvaiheessa juustokuminalla ja kuivatulla timjamilla (tai lisää muutama oksa tuoretta timjamia).
  3. Lisää sipulin joukkoon tomaatit. Jatka kypsentämistä, kunnes tomaatit ovat hajonneet. Lisää tomaattipyree. Sekoita.
  4. Lisää keitetyt punajuuret ja jatka kypsentämistä vielä hetken aikaa kasviksia sekoitellen.
  5. Lisää liemi. Kiehauta ja jätä kannen alle hautumaan miedolla lämmöllä noin 10 minuutiksi. Mausta suolalla.
  6. Kaada kypsä keitto tehosekoittimeen ja surauta sileäksi sosekeitoksi. Lisää tarvittaessa punajuurien keitinlientä toivotun koostumuksen aikaansaamiseksi.
  7. Kaada sosekeitto takaisin kattilaan. Kiehauta ja mausta rouhitulla mustapippurilla. Tarkista myös muut mausteet. (Suolaa saa lisätä makean punajuuren vastapainoksi suhteellisen reippaasti.)
  8. Tarjoile kera notkistetun creme fraichen ja tuoreen persiljan.

Sen verran täytyy vielä totuuden nimissä avautua, että en yhdistelmää aivan omasta päästä keksinyt. Ihan niin taitava ja uskalias en ole. Alkuperäinen resepti on burgundilaisen viinituottaja Benjamin Lerouxin käsialaa, jota tosin hieman viilasin omaan kokkaustapaani paremmin istuvaksi.

facebook | instagram | pinterest | twitter | bloglovin | uutiskirje

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s