AIP, Gluteeniton, Kananmunaton, KESÄ, Liha, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Viljaton
Jätä kommentti

Varhaiskaali-jauhelihapaistos fenkolilla – Simppeli kausiherkku

Varhaiskaali on alkukesän mainio kausiherkku, jota ei kannata missata. Nopea arkiruoka syntyy pannulla pikaisesti paistetusta jauhelihasta, varhaiskaalista sekä fenkolista. Simppeliä ja yksinkertaisesti hyvää – rehti suomiruoka rokkaa!

Piti tähän väliin keväistä paellaa Paleokeittiön tapaan postata, mutta muutos suunnitelmiin. Koska tämä maukas kausiherkku on parhaimmillaan juuri nyt – eikä kausi kauan kestä.

Kyse on kaalista. Ei tiiviistä, valkoisesta varastokaalista vaan mehukkaasta, vihertävästä varhaiskaalista, joka kypsyy hetkessä. On herkullista myös kypsentämättömänä, esimerkiksi perinteisen kaaliraastesalaatin raaka-aineena tai eksoottisemmassa coleslaw’ssa punakaalin paikalla.

Inspiraation varhaiskaalipaistokselle tarjosi Paleokokkien Riitta, joka oli laittanut varhaista kaalia pannulle muiden kasvisten kaveriksi. Minä päädin täydentämään paistosta jauhelihalla ja fenkolilla, joka passaa autoimmuunipaleolle Riitan suosimia koisokasveja paremmin.

Fenkoli ei paistoksesta maullisesti silmille hyöki, mutta antaa pelkkää kaalia monipuolisemmin ravinteita.

Esimerkiksi natriumia ja kaliumia saa fenkolista kaaliin verraten tuplaten, A-vitamiinia ja beetakaroteenia kymmenkertaisesti.

Niitähän tässä on nyt proteiinin ohella kuukauden päivät tankattu – ravinto-aineita, kaikenlaisista kasviksista ja purnukoistakin. Ei tässä vielä täysin terveen kirjoissa olla, mutta olo on monellakin osa-alueella huomattavasti kuukauden takaista terveempi. Voin suositella – tankkaus- ja puhdistuskuuriksi täysin terveillekin.

Olen aina yhtä ällistynyt, kuinka paljon voimme omaan oloon, jopa sairauksiin elintavoilla ja sillä, mitä suuhun pistämme vaikuttaa. Näin yhä, vaikka takana on jo melkoisen monta kevätsiivousta ja paluuta puhtaalle paleolle.

Autoimmuuniprotokollan osalta kokeilu on ensimmäinen – kannattava, eikä loppujen lopuksi edes kovin hankala.

Ihan hirvittävän moni voi tänä päivänä huonosti. Autoimmuuni- ja tulehduksellisia sairauksia sairastavien määrä sen kun kasvaa vuosi vuodelta – etenkin nuorten ikäluokassa. Uskoinko joku vähemmän kaunis päivä kuuluvani tähän joukkoon?

Ikä alkaa pikkuhiljaa painaa, mutta perusterveellistä elämää elävänä täytyy todeta, että en. Samaan hengenvetoon täytyy vielä täydentää, että ei vaan se ruoka, liikunta, uni ja stressitön elämäntapa – kyse on usein monen tekijän summasta. Geeneilläkin on omat koodinsa kisassa.

Meillä on nykypäivänä kaikki mahdollisuudet olla terveempiä ja voida paremmin kuin koskaan aiemmin! MIKSI sitten olemme sairaampia ja voimme huonommin kuin koskaan ennen?!

Paleokeittiön emäntä

Näin kirjoitin – vuonna 2009.

Kuinka ajankohtainen yhä on tämän yli kymmenen vuotta sitten kirjoittamani paleoinfon teksti – todennäköisesti ajankohtaisempi kuin kymmenen vuotta sitten. Surullista. Tieto lisääntyy, mutta kehitys jatkuu – väärään suuntaan.

Ihminen ei tiedä sitä, mitä se ei tiedä.

Suosikkisanontani, jonka ymmärtää tai ei ymmärrä. Harva myöskään tietää, kuinka hyvin voisi voida. Omaan olotilaan tottuu – kaikki on hyvin, mutta voisi olla paremmin. Jos on ikänsä syönyt kaupan kasvatettua kuralohta, ei voi tietää, miltä aito, vapaana kirkkaissa vesissä vaeltanut villilohi maistuu – parhaan määrittää tähänastinen paras.

Palataanpa saarnastuolista takaisin varhaiskaalipaistokseen.

Taas näitä mössöruokia, totesi äitini. Kyllä, koska mössöruoat useimmiten ovat helppoja ja nopeita valmistaa, niitä syntyy kerralla isompikin määrä ja ovat helposti varastoitavissa sekä lämmitettävissä. Tiskiäkin syntyy vähemmän – ekologista.

Eivät ehkä ole kaikkein kuvauksellisempia annoksia, mutta herkullisia ovat.

Varhaiskaali-jauhelihapaistos oli itselleni myös oiva muistutus siitä, kuinka hyvää simppeli, vain kourallisen raaka-aineita sisältävä ruoka voi olla. Tämä tahtoo kokkaus- ja kokeiluinnossa joskus unohtua – vain pippurilla ja suolalla maustettu rehellisesti suomalainen ruoka rokkaa.

FENKOLILLA TÄYDENNETTY VARHAISKAALI-JAUHELIHAPAISTOS (AIP)

3 annosta

 • kookosöljyä (tai eläinrasvaa) kuullottamiseen
 • ~400 g jauhelihaa
 • 1 sipuli silputtuna
 • 1 keskikokoinen varhaiskaali suikaloituna
 • 1 keskikokoinen fenkoli suikaloituna
 • kuivattua meiramia (tai italialaista mausteseosta) maustamiseen
 • suolaa ja rouhittua mustapippuria maustamiseen
 • (~1 dl kookosmaitoa + vettä kermaiseen paistokseen)
 1. Esivalmistele; silppua sipuli, suikaloi kaali ja fenkoli.
 2. Kuullota sipuli rasvassa pannulla. Lisää sipulin joukkoon jauheliha. Ruskista, mausta suolalla sekä mustapippurirouheella ja siirrä sivuun.
 3. Lisää pannulle paistorasvaa. Kuullota fenkoli lähes kypsäksi. Lisää kaali ja jatka kuullottamista, kunnes kaali muuttuu ”läpikuultavaksi ja on sopivan pehmeää. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella tarvittaessa.
 4. Palauta kypsä jauheliha-sipuliseos kaalin ja fenkolin seuraksi pannulle. Sekoita. Tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita.

💡 Kokeile myös kermaista kaali-jauhelihapaistosta lisäämällä valmiiseen paistokseen kookoskermaa. Toimii erityisen hyvin seuraavan päivän lämmitetyssä versiossa.

ℹ️ Tämä resepti on AIP hyväksytty. Korvaa tarvittaessa kookosöljy sopivalla paistorasvalla ja kookosmaito lehmänkermalla.

Uudet reseptit sähköpostiin?

Prosessoidaan
Onnistui! Saat tiedon seuraavasta reseptistu00e4 su00e4hku00f6postiisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.