Juhannus, KESÄ, Reseptit

Juhannuksen & koko kesän terveemmät tarjottavat – kesäperunoista hodariin

Juhannuksena nautitaan Suomen suvesta, raikkaista salaateista, uuden sadon perunoista sekä vastakypsyneistä mansikoista. Ja herkutellaan – grillissä kypsennetyillä hampurilaisilla, hodareilla sekä viilennystä tarjoavilla jäätelöillä ja mehukkailla mocktaileilla. Poimi terveemmät kesäherkut Paleokeittiöstä!

Juhannus kuuluu eittämättä suomalaisten suurimpiin ja odotetuimpiin ruokajuhliin. Silloin ei vaakaan tuijoteta, eikä lasiin syljetä.

Paitsi jos on pakko – ruokarajoitteet eivät aina ole oma valinta. Onneksi on kesä ja hiljalleen startannut kotimainen satokausi, joka tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia myös terveempään kesäherkutteluun.

Jokaisella lienee omat juhannusherkkunsa ja muut yöttömän yön perinteet. Vaihtelu virkistää – joskus on kiva kokeilla jotain ihan muuta.

Siksipä kokosin juhannukseen ja kesään passaavat Paleokeittiön reseptit yhteen – inspiraatioksi ja käytännön apuvälineiksi. Selaa, poimi parhaat tai sovella omien mieltymysten mukaan

Salaattia juhannusaterian alkuun sekä sivuun – tai kesäpäivän pääateriaksi

Kevyet, enemmän tai vähemmän vihreät salaatit kuuluvat kesään.

Siinä missä kotimainen tomaatti ja kurkku tarjoavat vankan perustan, tuovat tuoreet marjat sekä hedelmät salaatteihin raikkautta ja mukavaa makeutta. Sekaan sopii sujauttaa helppoja leikkeleitä, savulohta tai kesän pehmeitä juustoja -mozzarellaa, fetaa ja vuohenjuustoa. Lisää makua ja nättiä ulkonäköä salaateille antavat kaikenlaiset yrtit.

Uudet perunat maistuvat sellaisenaan sekä salaatissa

Ei tule kesää – ilman kesäperunaa.

Perunaa ei paljon Paleokeittiössä näy – paitsi kesällä ja erityisesti juhannuspöydässä. Koska sinne, jos minne se Suomen suvessa kuuluu. Peruna kun on kesällä parhaimmillaan – vasta maasta nostettuna, pestynä ja pikaisesti kiehautettuna kerä tillin ja kirnutun voinokareen.

Hampurilaista, hodaria, cocktail -palaa ja muuta suolaista pikkupurtavaa

Ilman näitä herkkuja ei tarvitse terveempää ruokavaliota noudattavat koko kesää kärvistellä. Burgereiden pullat on helppo korvata bataatilla tai portobellolla. Hodarit ja fajitat kietoutuvat kevyesti salaatinlehteen.

Enemmän makua grillistä

Grilli kuuluu suomalaiseen suveen kuin raekuuro juhannuspäivään tai inisevät itikat tyyneen järvimaisemaan. Hiiligrilli antaa kesäherkuille aivan oman vivahteen – sipauksen savuisuutta ja pienesti palanutta pintaa.

Harmillisesti ovat Paleokeittiön grillireseptit jääneet vähiin – ei grilliä, ei grillausreseptejä. Mutta joskus olen päässyt vieraisiin pihoihin grillin antimista nautiskelemaan.

Ei ole kotimaan mansikkaa voittanutta

Kotimaisista avomaan mansikoita kesä vasta alkaa! Mansikka taipuu moneen – menee salaateissa, kesäkakuissa ja muissa makeissa jälkkäreissä. Parasta kuitenkin auringonlämpöisenä suoraan puskasta syötynä.

Mutta ei vaan mansikkaa. Kotimaan marjojen rinnalla kesäpäivän jälkkäriin kontrastia tuovat eksoottiset hedelmät sekä yrtit – minttu ja sitruunamelissa.

Muista jäätelökesä – silloin aurinko nauraa

Jäätelö on helppo kesäherkku, joka maistuu kaikille – myös itse terveellisemmistä raaka-aineista pyöräytettynä.

Ei kotitekoinen terveysjäde kaupan pakastealtaasta poimittua kermatötteröä vastaa, mutta saattaa yllättää kesävieraat positiivisesti. Kokeile ice creamin sijaan nopeasti syntyvää nice creamia!

Kuplajuoma kuuluu kesään – holittomana tai -holillisena

Myös nestetasapainoon kannattaa kesällä panostaa – Suomen kesä, ja etenkin juhannus on tunnetusti pitkä ja pirun kuuma.

Apu niin arki- kuin juhlahetkienkin juomatarjoiluun löytyy maustetuista kuplajuomista – alkoholilla tai ilman. Samaa makupohjaa voi mainiosti käyttää sekä kesän cocktaileihin, että maistuviin mocktaileihin – kätevää.

Helteistä juhannusta ja herkullista kesää Sinulle!

Paleokeittiö - Terveempää ruokaa hyvällä maulla