kesäherkku, Makeat herkut, Reseptit, TÄYSPALEO
Jätä kommentti

Kesäinen Key lime pie -mousse avokadosta (G, M, V)

Kesä ja Key lime pie! Kuulostaa aika passelilta yhdistelmältä. Raikas lime ja kuuma kesä! Raikas lime on jo täällä, mutta missä se kuuma kesä oikein viipyy?!

Oli kesä tai ei, niin pistinpä pienen koekeittiön viime viikonloppuna pystyyn erästä pientä jätskiprojektia silmällä pitäen ja lähdin kokeilemaan avokadopohjaista Key lime pie -moussea. Näitä avokadomoussejahan on Paleokeittiössä nähty aiemminkin. Tsekkaa vaikka se ensimmäinen, aito ja alkuperäinen raakasuklaamousse, aurinkoinen appelsiini-suklaa mousse tai persimonilla piristetty suklaamousse.

Kaakao toimii mukavasti avokadon aisaparina, mutta mites limetti? Onko siinä riittävästi potkua peittämään moussen avokadomaista makua? No onhan siinä! Kirpeän limetin ja makean, kondensoidun kookoskerman makuliitto toimii vallan mainiosti. Ja kun heitin päälle vielä hieman kookoskermavaahtoa sekä paleomurua pureskeltavaa ja lisämakeutta tuomaan, niin setti alkoi jo hipoa makutaivaita.

Eli limestä, paleomurusta ja kookosnektarilla makeutetusta, kondensoidusta kookoskermasta on tämä hyvä kesäherkku tehty!

Kokeilin ensimmäistä kertaa ever makeutukseen kookospalmujen kukinnoista saatavaa kookosnektaria. Ensin tuota tummempaa versiota ja sittemmin vaaleaa. Kookosnektari on kelpo luonnollinen makeuttaja, mutta ei valitettavasti toiminut aivan täydellisesti tässä kombinaatiossa hienoisen kitkeryyden vuoksi. Mutta jatketaan testailuja vielä toisaalla. Vaahterasiirappi tai hunaja olisivat todennäköisesti toimineet tähän tarkoitukseen paremmin. Mutta ei tämä huono vaihtoehto ollut! Moussen vanhetessa kitkeryyskin tuntui häviävän. Tai ehkä uuteen makuun totuttelu vaan vaatii aikansa.

Koko koreuteen tarvitsee kokata oikeastaan kolme eri komponenttia; avokadopohjaista lime”tahnaa”, kondensoitua kookoskermaa sekä mantelijauhoista valmistettua paleomurua.

KONDENSOITU KOOKOSKERMA

~3,5 dl

  • 4 dl kookoskermaa
  • 0,5 dl kookosnektaria, vaahterasiirappia tai hunajaa
  1. Lämmitä kookoskerma kattilassa kiehuvaksi. Ole varovainen! Kookoskerma kiehuu aika ärhäkästi ja roiskauttaa helposti yli kattilan laitojen. Suosittelen käyttämään hieman miedompia kuumennuslämpötiloja.
  2. Lisää kiehuvaan kookoskermaan makeutus ja anna kiehua miedolla lämmöllä, hiljalleen kokoon noin puolisen tuntia välillä sekoittaen. Älä jätä ilman valvontaa liedelle! Kondensoitu kookoskerma on valmista kun seos on paksuuntunut ja sitä on kattilassa ~1/3 vähemmän kuin alkutilanteessa.
  3. Jäähdytä hyvin esim. jääkaapissa.

PALEOMURU

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään niin, että koostumuksesta tulee murumainen. Lisää tarvittaessa mantelijauhoja tai kookosöljyä halutun koostumuksen aikaansaamiseksi.
  2. Kypsennä kullanruskeaksi ja ”rapeaksi” kuivalla pannulla tai uunissa. Varo polttamasta. Palanut paleomuru ei maistu hyvältä ja kun kypsyminen alkaa, niin se voi tapahtua yllättävänkin nopeasti.
  3. Säilytä tarvittaessa huoneenlämmössä, tiiviissä lasiastiassa.

KEY LIME PIE -MOUSSE

3-4 annosta

  • 1 kypsä avokado
  • ~2,5 dl kondensoitua kookoskermaa kylmänä (voi laittaa enemmänkin, jos haluaa makeamman version)
  • ~0,5 dl limen mehua
  • yhden limen kuori raastettuna
  • 1/2 – 1 tl vanijajauhetta
  • hyppysellinen himalajansuolaa
  1. Pese luomuttomat limet esim. ruokasoodalla, raasta kuori ja purista mehut.
  2. Mittaa kaikki muut ainekset paitsi limen kuori tehosekoittimeen ja surauta sileäksi mousseksi.
  3. Sekoita limen kuoriraaste lopuksi manuaalisesti moussen joukkoon.
  4. Tarjoile heti tai seuraavana päivänä jääkaapissa yön yli seisseenä vaahdotetun kookoskerman ja paleomurun kera. Koristele annos rouhituilla pistaasipähkinöillä ja limenkuorisuikalein.

Kun tuota kondensoitua kookoskermaa jäi hiukan ylitse, niin laitoin sitä vielä hieman valmiiseen annokseen moussen päälle ja pyöräytin muutaman kerran hammastikulla. Näkyy kuvissa vaaleanruskeina kohtina.

Sen verran vielä vinkkiä makeutuspuoleen, että valittu makeutusaine vaikuttaa valmiin moussen väriin. Jos mielii kivemman vihreää moussea, niin kannattanee käyttää makeutukseen värittömämpää hunajaa.

Oli oikein hyvää moussena, mutta ehkä vielä parempaa viileänä jäätelönä. Tämä jäätelö syntyi kätevästi nestetypen avulla. Resepti tosin oli hieman eri kondensoidun kookoskerman puuttuessa. Musta Key lime pien tekee nimenomaan kondensoitu lehmän tai kookospähkinän maito/kerma, joten ehkä tämä aivan loistava jäätelö olisi lähempänä limejädeä. Mukana myös ehkä hieman yllättävä avokado =)

Helteisiä juhannuspäiviä lienee turha toivotella, joten josko toivottaisin sen sijaan vaikka…

Valoisia ja raikkaita keskikesän öitä!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Tilaa uutiskirje!

Kookosnektareista kiitos Green Roomille, kookosöljystä CocoVille ja jätskitestailuista Food Labille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s