Kesä ja kerrosvanukas ovat molemmat vihdoin täällä! Alunperin ajattelin valmistaa kerrosvanukasta raparperiviikolle, mutta äänestyksessä voiton vei vispipuuro. Sitten se oli ehdokkaana juhannusjälkkäriksi, mutta juhannuksena tuli vatsa täyteen hodareista, joten jälkkäriä ei enää jaksanutkaan.
Tämä helppo chiavanukas jäi kuitenkin kaivelemaan, joten viime viikolla tartuin taas raparperinvarteen, jotta pääsin testaamaan, kuinka eräs makujen match made in heaven eli raparperi ja mansikka soittelisivat yhdessä sulosäveliä näin vanukkaan muodossa. Ja kyllähän ne ihan mahottoman hyvin toisiaan säestävät vaniljaisen pohjakerroksen kera!
MANSIKKA-RAPARPERIKERROSVANUKAS VANILJAPOHJALLA
2-4 annosta
Vaniljainen chia-kookoskerros
- 2 dl kookosmaitoa
- 1/2 banaani
- 3 rkl eli ~1/2 dl CocoVin chia -siemeniä
- 1/2 -1 tl aitovaniljajauhetta
- hieman himalajansuolaa
- Blendaa kuorittu banaani, kookosmaito, vaniljajauhe sekä himalajansuola pirtelöksi tehosekoittimessa.
- Lisää banaani-kookospirtelöön chia -siemenet ja anna geeliytyä välillä sekoittaen ~15-20 minuuttia.
- Siirrä kookosvanukas tarjoiluastioihin ja jääkaappiin jähmettymään kun seos on geeliytynyt niin, etteivät chia ja pirtelö enää erotu omiksi kerroksikseen.
Makea mansikkakerros
- ~200 g tuoreita mansikoita
- 2-3 rkl chia -siemeniä
- hieman sitruuna- tai limemehua
- Soseuta mansikat kevyesti tehosekoittimessa tai muussaa haarukalla siten, että joukkoon jää sopivasti sattumia.
- Lisää mansikkasoseeseen chia -siemenet sekä hieman sitruunamehua. Anna geeliytyä välillä sekoittaen.
- Lisää geeliytynyt kerros jääkaapissa jähmettyneen kookoskerroksen päälle ja laita takaisin jääkaappiin.
Hunajainen raparperihilloke
- 1-2 raparperinvartta
- 1 rkl CocoVin kookosöljyä
- 1 rkl hunajaa
- Kuori ja pilko raparperi.
- Lämmitä pannulla kookosöljy, lisää hunaja ja raparperit kun hunaja on liuennut kookosöljyyn ja seos alkaa kuplia. Vähennä lämpöä, ettei hunaja pala ja kypsennä raparperit niin pehmeiksi, että voit haarukoida ne hillokkeeksi. Mitä pienemmät palat, sitä nopeammin pehmiävät.
- Anna jäähtyä ja lusikoi raparperihilloke tarjoiluvaiheessa mansikkakerroksen päälle.
Koristele raparperipiirakan tuntua tuovalla paleomurulla, tuoreilla mansikoilla ja pikaisesti kookosöljy-hunajaseoksessa kypsytetyillä raparperitikuilla. Raparperitikut kannattaa käyttää pikaisesti pannulla ennen raparperihillokkeen valmistamista.
Toimii parhaiten kun kuopaisee lusikalla kaikkia kolmea kerrosta yhtä aikaa ja vähän paleomurua päälle! Sopii hieman isompana annoksena täyttäväksi välipalaksi ja pienempänä vaikka kesäisen grilliaterian jälkeen jälkkäriksi.