Gluteeniton, Grillaus, Juhannus, kesäherkku, Liha, Paleokeittiön Parhaat, Pähkinätön, Reseptit, SEMIPALEO, Sokeriton, Suolaiset herkut, Viljaton
Jätä kommentti

Paleokeittiön juhlapurilainen – Lihaisaa Portobelloburgeria kesään!

Laiska emäntä täällä moi! Pitkästä aikaa uutta reseptiä Paleokeittiöön. On vaan ollut kokkausinto kadoksissa ja vanhoilla, hyvillä ohjeilla on eletty.

Salaattilinjalla on menty jo pitkään. Koska KESÄ! Suosikkeina helppo Parmankinkku-meloni-mozzarella -lautanen sekä ehkä vähän yllättäen tämä vähintäänkin yhtä helppo ja herkullinen Tonnikala-majoneesisalaatti. Josta laittelen vielä jossain vaiheessa ohjetta näkyviin. Jonnekin. Jos ei muualle, niin ainakin Paleokokkeihin.

Mutta nyt intoutui emäntäkin viimein tarttumaan paistinpannuun ja uuteen reseptiin! Lähestyvä juhannushan se inspiroi jo alkuviikosta testailemaan jotain uutta ja terveempää juhannuspöytään.

Hampurilaisilla mennään tämä juhannus. Ja ihan hemmetin herkullisilla sellaisilla mennäänkin!

Kyseessä ei ole mikään ihan tavallinen höttöburgeri vaan TERVEYSburgeri, joka on täyttä tavaraa alusta loppuun saakka. Terveysburgeri siis vain ja ainoastaan näin oman ruokafilosofian vinkkelistä.

Terveysviranomaisten mielestä kyseessä lienee terveysburgerin sijaan takuuvarma tappoburgeri. Tuhtia on, mutta nälkä lähtee ja pysyy poissa kauemmin kuin kymmenen minuuttia. Ei ehkä ehkäise yleisen näkemyksen mukaan verisuonitauteja, mutta pupeltamista ehkäisee. Ja makunystyrätkin saavat juhlia juhannusta oikein olan takaa.

Juhannuksen, tai oikeastaan koko kesän juhlaburgerissa ovat ainekset ja maut kohillaan. Tarkemmin ajatellen…

Taidanpa unohtaa turhan vaatimattomuuden ja julistaa tämän hyvän herkun samantien KOKO VUODEN JUHLABURGERIKSI!

Toivottavasti en joudu syömään sanojani seuraavan burgerin putkahtaessa pihalle.

Tuhti purilainen saattaa tuntua syksyiseltä. Kesällähän syödään kevyttä ja kirkkaan värikästä. Poikkeuksena juhannus. Silloin on lupa heittää kevyillä kesäsalaateilla vesilintua ja vaihtaa hetkeksi burgeriin sekä uusiin perunoihin. Ehtii keventää sitten arkena. Ja muina kesäviikonloppuina.

Tuhdimpi ateria passannee myös perinteisesti vähän vilpoisamman puoleiseen juhannussäähän. Ja hei, syksyksi on jo mielessä ihan oma syyspurilainen. Watch out!

Niin, ne ainekset. Lupasin täyttä terveystavaraa alusta loppuun saakka. Tai ainakin melkein ;) Sämpylä on vaihtunut lihaisaan portobelloon ja välistä löytyy niin punasipulia, kesäkurpitsaa kuin rucolaakin.

Yes, olen vihdoin oppinut rakastamaan sieniä! Kaksi tai kolme vuotta siihen meni. Mutta olen iloinen, että otin opiskelun aikanaan asiakseni.

Kaikkeen paistamiseen käytin edelleen suosikkipaistorasvana pysyttelevää, ravinteikasta palmuöljyä. Sitä punaista. Jos punaista palmuöljyä ei kaapista löydy, niin ei kannata tehdä asioista vaikeampia kuin ne oikeasti ovatkaan. Käytä sitä rasvaa mitä on. Ja mistä itse pidät.

Sinihomejuusto saattaa monen kohdalla johtaa kulmien nosteluun ja aiheuttaa soraäänien sarjan. Mutta koska Paleokeittössä ei kokata VAIN terveellistä ruokaa VAAN ”Terveempää ruokaa hyvällä maulla”, niin sinihomejuusto on emännän juhlaburgerissa mukana. Ja siellä myös pysyy.

Jos paleoystävällisemmät juustovaihtoehdot houkuttavat herkullisuutta enemmän, niin korvaa Aura lampaanmaitohalloumilla, fetalla tai vuohenjuustolla. Jos maitotuotteet ovat ehdoton nouuuuu, niin pistä tilalle sinihomejuuston tavoin kokonaisuuteen suolaisuutta tuovaa pekonia. Rapeaksi paistettuna.

Paleokeittiön juhlaburgerit valmistuvat yhtälailla lieden liepeillä kuin grillikatoksessakin. Itse käytin vähän molempia, kun kaivoin vuosiksi kaapin perukoille unohtuneen sähkögrillini esiin pölypeiton alta.

Pihvit ja kesäkurpitsaviipaleet paistuivat kivasti grillissä. Punasipuli karamellisoitui puhtaasti pannulla ja portobellot kypsyivät molemmissa; alkukypsennys kera valkosipulin ja timjamin pannulla, loppusilaus grillissä.

Aineksia ja valmistusvaiheita näyttää olevan vino pino, mutta eivät nämä loppujen lopuksi kovin työläitä olleet. Jos haluat helpottaa bilekokkausta, niin valmistele etukäteen.

Portobellot ja kesäkurpitsat on syytä pistää burgeriin suoraan grillistä tai pannulta, mutta pihvit voi hyvin paistella valmiiksi jo päivää tai paria ennen h-hetkeä. Samoin punasipuli kannattaa karamellisoida jo ennalta, niin ehtii kokkauksen lomassa nostaa muutamat kuohumaljatkin. Loppuhan on oikeastaan vain kaiken kokoon kasaamista.

PORTOBELLOBURGERIT SINIHOMEJUUSTOLLA JA KARAMELLISOIDULLA PUNASIPULILLA

Vain tilaajille

Avaa tilaamalla Paleokeittiön Parhaat -reseptit.

Mites tämmöinen burgeri kasataan? :O Itse asiassa pohdin sitä itsekin ja lopulta päädyin oikein kirjaamaan kokoamissuunnitelman ylös ihan paperille saakka.

Kukin voi koota burgerinsa parhaaksi katsomallaan tavalla, mutta jos joku jää sitä itseni lailla pohtimaan, niin siirsinpä vielä kokoamisohjeet paperilta tänne ikuiseen bittimaailmaan.

JUHLABURGERIN KOKOAMISOHJE

  1. Portobello -pohja
  2. Rucolaa
  3. Majoneesia
  4. Kesäkurpitsaviipaleet taiteltuna
  5. Jauhelihapihvi
  6. Sinihomejuustoviipale
  7. Karamellisoitu punasipuli
  8. Portobello -hattu

Emäntä toivottaa muikeaa juhannusta ja ihan kreisiä burgerikesää!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.