Gluteeniton, Kala, Kananmunaton, Maidoton, Paleokeittiön Parhaat, Pähkinätön, Reseptit, Sokeriton, Sponsoroitu, Suolaiset herkut, TÄYSPALEO, Viljaton
Jätä kommentti

Syksyinen portobello-savulohiburgeri raikkaalla sitruuna-timjamikastikkeella

Eiköhän ole aika pistää Paleokeittiön venyneet Fisuviikot viimein pakettiin! Säästin parhaan viimeiseksi ;)

Muistattekos, kun juhannuksen tienoilla kohkasin parhaasta terveysburgerista ikinä koskaan? Innostuin siitä sen verran, että nimesin samalta istumalta hampparin koko vuoden juhlaburgeriksi. Ja uhosin, että jatkoa seuraa. Syksyllä.

Nyt on aika paljastaa uusi, jopa aiempaa terveempi burgeri. Koska ei viljaa, eikä lihaa vaan kalaa. Kahden portobellohatun välissä.

Tämän helpon portobello-savulohiburgerin voisi nimetä parhaaksi syysburgeriksi. Vaikka alkuun vähän pohdin, jotta mitenkäs nämä ainekset oikein yhteen passaa. Mahtuuko sieni ja savulohi samaan pakettiin?

Testaamallahan se selviää. Ja niin vaan kävi, että portobello tykkäsi savulohesta ”ihan sikana”. Toki tähän liittoon oli vielä muutama morsiusneito ja sulhaspoika mukaan tuotava, jotta yhteiselo olisi täydellinen. Ja ikimuistoinen.

Tavoittelin uutukaiseen maanläheistä, syksyistä tunnelmaa, joten kyytipojiksi pääsivät tuore pinaatti ja makeaksi pannulla paistettu punajuuri. Jotta ei olisi turhan tunkkaiseksi liitto jäänyt, niin raikastajiksi väliin vielä pikapikkelöityä punasipulia sekä sirpakkaa sitruunalla ja timjamilla maustettua majoneesia.

Viimeistelyyn vielä pikkaisen pippurista rucolaa ja sormukseksi koko komistuksen päälle muutama auringonkukansiemen. Ihan vaan kaunistukseksi. Simuloimaan tavishampparin päällä pilkottavia seesaminsiemeniä.

Seesaminsiemenet toki istuvat myös sienen päälle, mutta tämä hamppari tuntui kaipaavan reippaasti ronskimpaa otetta. Ettei mene sievistelyksi. Mennään maku edellä ja jätetään missikisat muille. Luolamies tykkää raffimmasta ja haluaa hampparinsa rouheana. Right?

Kylkeen vielä rapsakat bataattiranskalaiset kera sitruuna-timjamidipin ja terveempi hamppariateria on vertaansa vaille valmis.

PORTOBELLO-SAVULOHIBURGERI SITRUUNA-TIMJAMIMAJONEESILLA

  • portobello -sieniä paistettuna (2 hattua/burgeri)
  • paistamiseen punaista palmuöljyä (tai muuta sopivaa rasvaa)
  • 1-2 valkosipulinkynttä siivutettuna
  • nippu tuoretta timjamia
  • (kuorittuja auringonkukansiemeniä)
  • tuoretta pinaattia
  • paistettuja punajuuriviipaleita (kevyesti suolattuna ja pippuroituna)
  • Heimon Gourmet savustettua kirjolohifileetä
  • pikapikkelöityä punasipulia
  • rucolaa
  • sitruuna-timjamimajoneesia (ohje alla)
  • lisukkeeksi tarvittaessa bataattiranskalaisia ja sitruuna-timjamimajoneesia

SITRUUNA-TIMJAMIMAJONEESI

  • 1½ – 2 dl majoneesia
  • ~½ tl sitruunankuorta raastettuna (luomu)
  • 1 rkl tuoreita timjaminlehtiä
  • ½ valkosipuli rutistettuna
  • ~½ dl sitruunamehua
  • rouhittua mustapippuria (ja ripaus suolaa tarvittaessa)
  1. Aloita pikkelöimällä punasipuli. Sipulit voi laittaa pikkelöitymään jo päivää aikaisemmin.
  2. Valmista sitruuna-timjamimajoneesi sekoittamalla ensin kaikki muut ainekset paitsi sitruunamehu keskenään. Pyörittele timjaminlehtiä hieman sormien välissä, jotta niistä irtoaa enemmän makua. Lisää sitruunamehua vähitellen majoneesia maistellen ja koostumusta tarkkaillen. Tarkista suola ja jätä jääkaappiin maustumaan.
  3. Viipaloi iso punajuuri ohuiksi, noin 3 mm paksuisiksi viipaleiksi (2-3 viipaletta/burgeri). Paista pannulla molemmin puolin pehmeäksi. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Säilytä folion alla kunnes muut ainekset ovat valmiit.
  4. Kypsennä portobellot. Poista sienistä jalka ja raaputa alapuolen tummat heltat pois esim. lusikalla tai ruokaveitsellä. Sivele hattupuoli öljyllä.
  5. Lisää pannulle punajuurien jäljiltä tarvittaessa öljyä. Laita pannulle valkosipuli sekä timjaminoksat. Sekoittele, jotta maut tarttuvat öljyyn.
  6. Paista sienet molemmin puolin pannulla tasaisin väliajoin käännellen, kunnes väri muuttuu paahteisen ruskeaksi, sienistä irtoaa neste ja ne pehmenevät. Mausta ripauksella suolaa. (Dippaa valmiit päälihatut auringonkukansiemenissä.)
  7. Kokoa burgeri. Aseta isompi portobello pohjaksi. Laita päälle kerros tuoretta pinaattia, punajuuriviipaleet, reippaasti lämminsavustettua lohifilettä, piklattua punasipulia ja rucolaa. Viimeistele sitruuna-timjamimajoneesilla ja laita toinen portobello burgerin hatuksi. Kiinnitä tarvittaessa tikulla.
  8. Tarjoa sellaisenaan tai bataattiranskalaisten ja majoneesidipin kera.

Fisuviikot ovat olleet hauska haaste. Opettavainenkin. Kaikkihan kalan terveysvaikutukset tietävät ja sen, että pitäisi panostaa enemmän kalaan. Jostain syystä kala tuntuu ainakin emännällä jäävän kanan ja kasvisten jalkoihin.

Fisuviikkojen myötä opin, että kala on helppo ja nopea kokattava. Monesti kun ei kokkausta kalan kohdalla tarvita olleenkaan. Niinkuin tässä syysburgerissa. Kasviksia piti hippasen hioa, mutta lohi siirtyi suoraan paketista portobellojen väliin. Enemmän kasaamista kuin kokkausta.

Olen myös oppinut, että osaan tehdä aiemmin etäiseksi jääneestä kalastakin ihan hemmetin hyvää ja maukasta arkiruokaa! Vaikka en kalan kaikkein suurin ystävä olekaan, niin kaikki Fisuviikkojen reseptit ovat maistuneet. Kesäkurpitsa-lohipasta, syysburgeri ja mausteinen kalapata kokkauskertojen perusteella parhaiten.

Mitä tykkäsit Paleokeittiön Fisuviikkojen resepteistä?

Jos olet testannut, niin mikä oli sun mielestä paras? Ja jos et ole vielä kokeillut, niin mikä kuulostaa kaikkein herkullisimmilta?

Kaupallinen yhteistyö Heimon kala. Sisältö UNIQ Content -tuotantoa.

facebook | instagram | pinterest | twitter | google+ | bloglovin | uutiskirje

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.