aasialainen, Gluteeniton, Kala, Kananmunaton, Kastikkeet, Maidoton, meksikolainen, NON-PALEO, Pähkinätön, Reseptit, SEMIPALEO, Sokeriton, Sponsoroitu, TÄYSPALEO, Viljaton
Comments 2

Kolme kalaisaa avokadotoastia

Paleokeittiön kalateemainen kokkaus jatkuu nopeilla, monipuolisilla ja aivan ylihelpoilla ohjeilla!

Itse asiassa en tiedä, voiko tätä edes kokkaukseksi kutsua. Kokoaminen lienee lähempänä totuutta. Mutta mikäs sen parempaa kuin taikoa maistuvaa terveysherkkua arkeen vain muutamassa minuutissa. Minä tykkään. Veikkaan, että niin tykkää moni muukin.

Mitä tämänkertaisten ohjeiden monipuolisuuteen tulee, niin pistänpä insipiraatioksi, en vain yhtä vaan kokonaiset kolme reseptiä. On mitä testata ja mistä valita. Jotain sopivaa joka tilanteeseen ja makumieltymyksiin. Aamuun, välipalaksi, lounaalle. Miksei päivän pääateriaksikin.

Hyviä rasvoja on ladattu kasvisten ja proteiinin kylkeen roppakaupalla. Nämä pari hyvärasvaista raaka-ainetta yhdistävät kaikkia variaatioita. Tarjolla on nimittäin avokadoa ja savulohta niin aasialaiseen, meksikolaiseen kuin perisuomalaiseenkin malliin.

Avokado suomalaista? Ehkä ei. Mutta ei kai tämä nyt niin pilkun päälle ole.

Pistin jälleen Paleokokeissa pientä kyselyä pystyyn. Oma kalasuosikkini on eittämättä lohi. Tai ainakin siinä mielessä, että se helpoiten kotikeittiöön kulkeutuu.

Kiinnosti tietää, että millaista kalaa muut mieluiten tai useimmiten kotona kokkaavat. Tai käyttävät. Enemmistö oli kanssani samoilla linjoilla. Kyllä se jonkinlainen lohi maistuu muillekin.

Lohi vaan on jotenkin helppo valinta. Ja helpointahan se on silloin kun kalaviipaleen voi siirtää suoraan paketista pöytään. Tai pistää suuhun. Savustettuna tai graavattuna.

Tämän postauksen tähtenä avokadotahnan rinnalla loistaa jo aiemmasta Paleo Buddha Bowlista tuttu, valmiiksi siivutettu kylmäsavulohi. Joka totta puhuakseni emännälle parhaiten maistuu terveleipäviipaleen päällä kera remouladekastikkeen. Yhdistelmässä vaan on jotain niin… mmmmmm… maukasta.

Harvemmin tulee komboa nautiskeltua. Syynä ennen kaikkea se terva- tai saaristolaisleipä, jota ei ihan joka päivä sovi kitusiinsa työntää. Olen säästänyt juhlahetkiin. Niin teen tänäänkin.

Tänään tarjolla siis kalaisaa avokadotoastia kolmella tapaa. Aloitellaan tiukkalinjaisten ”mitättömästä”, mutta ei mauttomasta meksikolaisesta. Ja jatketaan siitä sitten gluteenittoman aasialaisen arkiversion kautta kotimaisiin herkkuhetkiin.

Avokadotoastista täytyy vielä vähän avautua. Sehän on viime vuosina ollut jonkinlaista trendiherkkua.

Koko homman ydin on tietysti avokado, jota voidaan latoa ”leivän” päälle joko sellaisenaan, karkeasti muussattuna tai sileäksi sekoitettuna. Nakuna tai eri tavoin maustettuna. Versioita toastin avokadotahnoista on varmasti tuhansia. Alle kirjaamani on omaan makuun sopivimmaksi viilattu sose. Jokainen varioikoon vapaasti.

En aiemmin oikein ymmärtänyt, että mistä tässä nyt kohkataan. Miksi avokado leivän päällä on jotenkin iso juttu?

Menee jälleen kerran kategoriaan testaa ennen kuin tuomitset. Löysin avokadotoastit viimein viime kesänä kun ei kokkaus helteellä huvittanut. Jotain kohtuu terveellistä piti kesäkuumallakin kuitenkin syödä. Avokadoriisikakusta erilaisine täytteineen tuli kaveri.

Avokadotoastia on helppo muunnella omien mieltymysten mukaan. Mun ajatusprosessi toastin koostamisessa menee jokseenkin seuraavasti…

  • pohja
  • maustettu avokadotahna
  • kasviskerros
  • proteiinikerros
  • yrtit ja muut tilpehöörit

Kala proteiinilähteenä tuli kuvioihin mukaan vasta fisuviikkojen myötä. Hyvin toimivat limellä maustettu vihreä kivihedelmä ja savulohi yhdessä.

RAIKAS AVOKADOTAHNA

  • 1 kypsä avokado
  • ~3 rkl limen mehua (1 lime, tai maun mukaan)
  • 2 rkl mietoa oliiviöljyä
  • ½ keskikokoisesta valkosipulinkynnestä
  • ripaus suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  1. Laita kaikki muut ainekset paitsi rouhittu mustapippuri joko tehosekoittimeen tai surauta sileäksi sauvasekoittimella.
  2. Mausta mustapippurirouheella. Sekoita lusikalla, maista ja viilaa mausteita tarvittaessa.

Valmis tahna säilyy limen ansiosta suljetussa astiassa jääkaapissa ainakin päivään seuraavaan. Mahdollinen ylijäämä toimii mainiosti myös tuorekasvisten, kuten kurkun, porkkanan, varsisellerin ja kukkakaalin dippaukseen.

”MITÄTÖN” MEKSIKOLAINEN TIUKKAAN LINJAAN

  • jykevä salaatinlehti tai kaksi
  • reippaasti avokadotahnaa
  • tomaattia siivuina tai kuutioituna
  • punasipulia ohuina renkaina tai hienonnettuna
  • Heimon kylmäsavustettu kirjolohifileviipale
  • punaista chiliä tai jalopenoa pilkottuna
  • koristeluun tulista silmusalaattia ja mustaa merileväkaviaaria
  • tarjoiluun limeä
  1. Pilko / siivuta kasvikset.
  2. Kokoa avokadotoast salaatinlehden päälle, purista päälle hieman limeä ja syö samantien.

GLUTEENITON AASIALAINEN ARKEEN

  • 1 riisikakku
  • reilusti avokadotahnaa
  • kurkkua siivutettuna
  • porkkanaa karkeasti raastettuna
  • Heimon kylmäsavustettu kirjolohifileviipale
  • sushi-inkivääriä suoraan purkista
  • koristeluun tuoretta korianteria ja merileväkaviaaria (tai mustia seesaminsiemeniä, joita minä en perusmarketista löytänyt)
  • tarjoiluun limeä
  1. Raasta / siivuta kasvikset.
  2. Kokoa kaikki riisikakun päälle, purista päälle limeä ja nauti heti.

PERINTEINEN SUOMALAINEN HERKKUHETKIIN

  • viipale terva- tai saaristolaisleipää
  • avokadotahnaa
  • salaatinlehti
  • keitettyä kananmunaa viipaleina
  • Heimon kylmäsavustettu kirjolohifilesiivu
  • koristeeksi tuoretta tilliä ja merileväkaviaaria
  • sitruunaa tarjoiluun
  1. Keitä ja siivuta kananmuna.
  2. Kokoa ja syö edellisten malliin.

Sellainen setti kalaisia ”avokadotoasteja”. Mietin omaa suosikkia. Valinta tuntui haastavalta. Kaikki hyviä omalla tapaa. Mutta kyllä tässä Mitätöntä meksikolaista on eniten syöty.

Klikkaa kuvatekstejä ja poimi myös muut fisuviikkojen helpot reseptit!

Kaupallinen yhteistyö Heimon kala. Sisältö UNIQ Content -tuotantoa.

facebook | instagram | pinterest | twitter | google+ | bloglovin | uutiskirje

1 kommentti

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.