aasialainen, Gluteeniton, Kala, Kananmunaton, Kastikkeet, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Salaatit, Sokeriton, Sponsoroitu, TÄYSPALEO, Viljaton
Comment 1

Kylmäsavulohen tähdittämä Paleo Buddha Bowl

”Metsään on tullut jo syys…”, valssasi Olavi Virta aikoinaan. Syksy on saapunut Suomeen. Se on varmaa. Mutta syysmetsästä en ole vielä aivan varma.

Poikkeuksellisen kuuman kesän jälkeen myös yllättävän lämmin syksy ei ole vielä antanut metsän ja puistojen puille syytä vaihtaa vihreää kesäleninkiä värikkäämpään syyskuosiin. Vaikka jokunen kuivuuden kellastama lehti lenkillä tossujen alla jo rapiseekin.

Lämpimän syksyn myötä tuntuu kesä viihtyvän edelleen emännän lautasella. Keho ei kaipaa tuhdimpaa ruokaa vaan kevyet, kaikissa sateenkaaren väreissä loistavat kylmät salaatit kelpaavat hyvin.

Paleokeittiön Fisuviikkojen kunniaksi tuuppasin tuoreiden kasvisten kaveriksi kalaa. Kylmäsavustetulla kirjolohella täydennetty kasviskulho vei ajatukset aina Japaniin asti, josta on tähän kevyeen terveyspommiin inspiraatiota ja makuja metsästetty.

Smoothie Bowlit on Paleokeittiössäkin nähty, mutta nyt ollaan ensi kertaa muodikkaan salaattikulhon äärellä.

Sinänsä mulle on se yksi ja sama, onko salaatti kulhossa vai ei. Näyttää tietysti hauskalta ja tuo vaihtelua laakeaan lautaseen, mutta ollaanpa rehellisiä. Kyse on kuitenkin ensisijaisesti salaatista, jonka jokainen voi tarjoilla mielensä mukaan. Kulhosta, lautaselta tai lattialta. Tai latoa ainekset trendikkäästi kannelliseen lasipurkkiin. Joka onkin mainio vaihtoehto silloin, kun salaattia täytyy kuljettaa kotipöytää kauemmas.

Nimesin kulhon ensin Sushi Bowliksi. Koska Japani. Mutta vaihdoin sen sitten Buddha Bowliksi. Koska kuulostaa kauheen kivalta. Ja on tietysti äärettömän terveellinen kokonaisuus.

World Wide Web osasi nimittäin kertoa, että terveellisyydessä piilee Buddha Bowlin ydin. Sen kulhon ohella.

A “Buddha bowl” can mean different things to different people, but let’s define it here as a one-dish meal consisting of rice or whole grains, roasted veggies, a dressing and protein (by way of beans, tofu, lentils, or in some cases meat or fish). It’s considered clean eating and it incorporates principles of Chinese and Japanese medicine. Popular among vegans, the Buddha bowl is considered an ideal way to eat and is credited with the potential for lowering the risk of chronic diseases. Taste of Home

Paleo Buddha Bowlissa ei tietysti viljaa nähdä. Ei edes täysjyvää. Riisin korvaa kukkakaalista raastettu ”riisi” ja proteiini tulee kasvien sijaan jonkin sortin elukasta.

Kala on hyvä. Täyttää terveellisyysvaatimukset mennen tullen. Yllä olevaan lainaukseen viitaten kylmäsavulohen suutuntuma kera pirteän ponzukastikkeen antaa annokselle myös vahvasti japanilaisen fiiliksen.

Kalan, ja etenkin lohen terveystekijät lienevät kaikille tutut. Mutta koska pikakertaus on opintojen äiti, niin parasta lohessa ovat tietysti proteiini, Omega-3 -rasvahapot, D-vitamiini ja B12 -vitamiini. Johon puhtaasti kasvisravinnolla elävien kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Kalan lisäksi hyviä B12-vitamiinin lähteitä ovat maksa ja munuaiset. Kala lienee kuitenkin useimmille näitä helpompi valinta.

Jos eväkkäiden terveystekijät joskus pääsevät unohtumaan, niin Heimon kalan pakkauksista (josta tämänkin annoksen lohiviipaleet on muuten kaivettu) voi aina kauppareissulla tarkistaa.

Fisuviikkojen kunniaksi meillä oli taas Paleokokeissa aiheeseen liittyvää kyselyä. Tällä kertaa emäntää kiinnosti tietää, että millaista kalaa ihmiset kotona eniten käyttävät; suoraan vesistöistä saatua, kalatiskien antimia, valmiiksi vakuumiin pakattua, pakastettua vai säilykkeitä.

Useimmat vastanneista hankkivat kalansa emännän tavoin kalatiskiltä valmiiksi perattuna ja fileoituna. On helppoa ja nopeaa, eikä vaadi erityisiä kalankäsittelytaitoja. Hatunnosto kuitenkin niille muutamalle, jotka kertoivat kalaruokiensa syntyvän kokonaisista kaloista.

Täytyy kuitenkin myöntää, että valmiiksi vakuumiin pakatussa kalassa on etunsa. Paras vaihtoehto lohen, kuten muidenkin ”lihojen” osalta olisi tietysti villinä ja vapaana puhtaassa ympäristössä elellyt. Harvoin vaan on nykymaailman kaupunkikulttuurissa elävällä villiä ja vapaata saatavissa. Ja silloin kun on, niin hinta voi olla suolainen.

Kannattaa myös muistaa, että esimerkiksi Itämeren villit merilohi- ja Saimaan järvilohikannat ovat huvenneet jopa siihen pisteeseen, että niitä ei välttämättä vesistöissämme enää tulevaisuudessa ui. Ellei pyyntiä rajoiteta. Vaikka paleokansa rakastaa kaikkea villinä ja vapaana vaeltavaa, niin kasvatettu kala on parempi kuin ei mitään.

Niin, miksi se vakuumista kaivettava kala on alkanut houkuttaa enemmän kuin hypermarketin tiskiltä hankittu?

Olen aiheesta avautunut jo vuosia sitten. Kun kerran saat haaviisi kuraista kalaa, niin et mielellään enää tökkää haavia samaan paikkaan. Vaikka en kotioloissa olekaan mikään kalan suurkuluttaja, niin muutamaan otteeseen on paketista paljastunut päältä kohtuu kaunista, mutta tarkempaa tarkastelua kestämätöntä tuoretuotetta.

Kala ei pitkään tuoreena säily. Ja kylmäsäilytyksen osalta täytyy muutenkin olla tarkkana. Niin kaupassa kuin kotonakin.

Esimerkiksi kylmäsavustettua lohta en enää jättimarkettien tiskiltä osta. Kalakauppiaat ovat asia erikseen, mutta pakattu lohi vaan on ollut monesti parempaa kuin irtona hankittu. Säilyvyys on oikein säilytettynä taattu pakettiin painettuun eräpäivään saakka. Helpottaa myös sikäli, että kalaostokset voi suorittaa ennen käyttöpäivää eikä tarvitse heti kaupoilta kotiin tultua alkaa tunkemaan eväkästä omiin kiduksiin. Tai kattilaan.

Ja juu, en minäkään muovista tykkää. Mutta vanhasta fisusta tykkään vielä vähemmän.

Kylmäsavulohen tähdittämä Paleo Buddha Bowl ei paljoa kokkaustaitoja vaadi. Riittää, että pysyvät veitsi ja raastin edes sen verran kädessä, että saa kasvikset pienittyä. Pelkkää pilkkomista ja hieman ainesten mittaamista sekä sekoittelua ponzukastikkeen tiimoilta.

Jos kylmäsavustettu lohi ei maistu, niin korvaa lämminsavustetulla. Myös kasviksia voi luonnollisesti koota mielensä mukaan; lisätä, jättää pois tai säveltää kokonaan oma sateenkaarisinfonia.

Perussettiä, mutta herkullista sellaista. Koska ponzu. Jota kannattaa valmistaa sen verran iso satsi, että riittää sekä salaatin sekaan kaadettavaksi, että erikseen lohelle dipattavaksi.

PALEO BUDDHA BOWL feat. KYLMÄSAVULOHI

 • babypinaattia
 • kukkakaalia kukintoina ja  raastettuna  (+ retiisiniduilla höystettynä antamaan annokselle ripaus mietoa tulisuutta)
 • kurkkua leveinä suikaleina
 • porkkanaa karkeaksi raastettuna
 • retiisiä siivutettuna
 • avokadoa lohkottuna ja limemehulla siveltynä
 • broccolinia pikaisesti seesamöljyssä paistettuna (ja kevyesti suolalla maustettuna)
 • Heimon kylmäsavustettua ja viipaloitua kylmäsavulohta suikaloituna
 • sushi-inkivääriä
 • koristeluun tuoretta vesikrassia ja merileväkaviaaria (tai mustia seesaminsiemeniä)

Ponzukastike

 • ~½ tl hunajaa
 • 1 rkl limemehua
 • 1 rkl mirin -kastiketta
 • 1 rkl soijakastiketta (tai coconut aminos, jos soija ihan nounou)
 • 1 rkl riisiviinietikkaa
 • 1 rkl seesamiöljyä (paahdetuista siemenistä valmistettu antaa enemmän makua)
 1. Valmista ponzukastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Maista ja viilaa tarvittaessa. Muista sekoittaa vielä ennen tarjoilua.
 2. Esivalmistele raakana tarjoiltavat kasvikset; pese pinaatti, raasta ja pilko kukkakaali, suikaloi kurkku juustohöylällä, raasta porkkana, siivuta retiisit, lohko avokadot ja purista päälle limemehua hidastamaan hapettumista.
 3. Katkaise broccolinit lyhyemmiksi. Paista seesamöljyssä pannulla käännellen niin, että väri kirkastuu ja pintaan muodostuu tummia läikkiä. Mausta ripauksella suolaa. (Jos parin minuutin paistaminen ei innosta, niin tarjoile varsiparsakaali raakana.)
 4. Kokoa kulho. Tee alle pinaattipeti. Asettele päälle ensin kukkakaaliriisi, paistetut broccolinit, porkkanaraaste, kurkkusuikaleet, avokadon lohkot, kukkakaalin kukinnot ja retiisinsiivut.
 5. Leikkaa kylmäsavulohi isohkoiksi, mutta suuhun sopiviksi suikaleiksi. Asettele kulhon päälle sushi-inkiväärin kera.
 6. Koristele tuoreella vesikrassilla ja ripauksella merileväkaviaaria (tai mustilla seesaminsiemenillä).
 7. Viimeistele ponzukastikkeella. Jätä kastiketta hieman erilliseen kulhoon, johon voi vielä dippailla lohipaloja ja kasviksia. Nauti heti.

Klikkaa kuvatekstejä ja poimi myös muut fisuviikkojen helpot reseptit!

Kaupallinen yhteistyö Heimon kala. Sisältö UNIQ Content -tuotantoa.

facebook | instagram | pinterest | twitter | google+ | bloglovin | uutiskirje

 

1 kommentti

 1. Hansu says

  Vautsi, näyttääpä ihanan raikkaalta ja terveelliseltä ja mitkä värit. Heti kokeiluun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.