eteläamerikkalainen, Gluteeniton, Kala, Kananmunaton, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Sokeriton, Sponsoroitu, TÄYSPALEO, Viljaton
Jätä kommentti

Lempeän mausteinen brasilialainen kalapata bataatilla

Sieltä se syksyn viileys, kosteus ja pimeys hiljalleen hiipii. Jos minä saisin valita, niin tässä vaiheessa vuotta pakkaisin kapsäkkini ja matkaisin muuttolintujen mukana etelän lämpimämpiin maisemiin. Mutta kun se ei nyt vaan käy, niin täytyy keksiä muita selviytymiskeinoja talven yli.

Yksi niistä on ruoka. Mieltä ja kehoa lämmittävä värikäs, ravinnerikas ja ennen kaikkea herkullinen ruoka. Kevyet, rapsakat salaatit ovat saaneet hiljalleen väistyä täyteläisimpien ja mausteisempien annosten tieltä. Nyt on aika panostaa ruokaisiin keittoihin ja maukkaaksi haudutettuihin patoihin.

Paleokeittiön fisuviikkoja viedään vielä!

Lempeän mausteinen lohipata oli jokseenkin ilmiselvä kalaruoka tähän väliin. Inspiraatiota etsin eteläisen Amerikan mailta, josta löytyi herkulliselta kuulostanut brasilialainen kalapata nimeltä moqueca. Siitä sitten kokkaamaan jotain vähän tuhdimpaa ja paremmin suomalaiseen syksyyn sopivaa.

Proteiiniksi valitsin vaaleaa kalaa rasvaisemman, valmiiksi suikaloidun kirjolohen ja mukaan pistin vielä makeaa pottua. Ei tarvinnut kyytipojaksi erikseen riisiä keitellä.

Kyselin jälleen Paleokokkien kalakäyttäytymisen perään. Tällä kertaa kiinnosti vastuullisuus, joista kuluttajille kertovat MSC- ja ACS -ympäristömerkit.

Vastauksia ehti parissa päivässä kertyä valitettavan vähän. Enemmistö näyttäisi kuitenkin olevan kanssani samoilla linjoilla; harvemmin tulee tuorekalaa hankkiessa merkkien perään katseltua. Purkkikaloista sen sijaan MSC -merkinnän yleensä tsekkaan.

Miksi näin? Asia on kyllä sinänsä tärkeä itsellenikin, mutta kaipa lähden olettamuksesta, että Suomessa isompien toimijoiden toimittamat merenelävät vastuulliset pyynti- ja viljelykriteerit täyttävät.

Ehkä ilmassa on jonkinlaista merkkiväsymystäkin. Merkkejä kun on joka lähtöön ja yhden paketin kyljessä parhaimmillaan jopa viisi kappaletta. Eikä sitten loppujen lopuksi kuitenkaan ole konkreettista kosketusta näihin kaiken maailman sertifikaatteihin. Vaikka tietää, mitä logot ja lyhenteet teoriassa tarkoittavat, niin käytäntö tuntuu olevan jotenkin kovin etäällä tavallisesta kuluttajasta.

Jotta kalan ympäristömerkit eivät jäisi teoriatasollakaan arvoituksiksi, niin selvennettäköön vielä lyhyesti, että MSC tarkoittaa Marine Stewardship Council -organisaation pyydetylle kalalle myöntämää merkkiä, joka kertoo kestävästä kalastuksesta ja alkuperän jäljitettävyydestä. ASC -merkki on Aquaculture Stewardship Councilin myöntämä vastaava viljellyn kalan ja muiden merenelävien osalta käsittäen myös työntekijöiden oikeudet.

Seuraavaksi voidaan tietysti miettiä, että mitä kestävä kalastus ja kalanviljely tarkoittaa. Yksinkertaistettuna ja selkokielellä ilmaistuna kyse on mun mielestä siitä, että pidetään huolta luonnosta. Ja ihmisistä. Nyt ja tulevaisuudessa.

Takaisin tähän mainioon kalapataan, josta on tullut mun syyssuosikki. Aiemmin avauduin, kuinka kalaan tarttuminen kotikeittiössä on ollut hieman haasteellista. Ei enää. Ratkaisu löytyi tästä helposta ja herkullisesta kalaruoasta. Ja onhan tässä muutenkin tullut kalojen kanssa treenattua. Enemmän kuin viimeiseen viiteen vuoteen yhteensä.

Mitä pataan tulee, niin ensinnäkin valmiiksi suikaloidun kalan käsittely on paitsi nopeaa niin myös helppoa. Kalaan ei tarvitse käsin koskea. Jos ei halua.

Marinoimistakaan ei kannata jännittää. Se kun on hirmu yksinkertaista. Vähän mausteita ja hapokasta sitrusta pussukkaan, sekoitus ja hetki odottelua. Se on siinä. Useimmiten marinadeihin lisätään myös öljyä. Rasvaisen lohen kanssa öljyä ei tarvita.

Brasilialainen kalapata ihastuttaa myös siksi, että mausteisuudella on helppo huijata silloin kun kalan maku ei oikein nappaa. Jos et siis pidä kalan mausta, niin testaapa tämä! Sinne sujahtaa eväkäs suusta alas niin, että ei välttämättä ymmärrä edes pyrstöä popsivansa. Toimii samaan tapaan kuin kasvisten piilotus lihapulliin tai makaronilaatikkoon.

BRASILIALAINEN LOHIPATA BATAATILLA

~4 annosta

LOHISUIKALEIDEN MARINOINTI

KALAPATA / -KASTIKE

 • punaista palmuöljyä tai muuta rasvaa kuullottamiseen
 • 1 bataatti kuorittuna ja paloiteltuna (~300-350 g)
 • 1 punasipuli siivutettuna
 • ½ punainen paprika suikaloituna
 • ½ keltainen paprika suikaloituna
 • ½ vihreä paprika suikaloituna
 • 2 dl kookosmaitoa
 • 1 prk tomaattimurskaa (400 g)
 • 1 rkl tomaattipyrettä
 • 1-2 tl sriracha -kastiketta (tai maun mukaan)
 • maustamiseen tarvittaessa suolaa ja mustapippurirouhetta
 • tuoretta korianteria, kaneli- tai thaibasilikaa sekä limeä tarjoiluun
 • (tarvittaessa keitettyä riisiä tai kookosriisiä lisukkeeksi)
 1. Siirrä lohisuikaleet rasioista sopivaan, ei-metalliseen astiaan tai esim. riittävän suureen minigrip -pussiin. Rutista päälle valkosipulinkynnet, mittaa mausteet ja limenmehu. Sekoita hyvin. Peitä astia ja siirrä jääkaappiin maustumaan ½ – 1 tunniksi.
 2. Esivalmistele kasvikset; kuori ja paloittele bataatti ~1½ – 2 cm:n kuutioiksi, siivuta sipuli puolirenkaiksi ja suikaloi paprikat.
 3. Paista marinoidut lohisuikaleet pikaisesti kuumalla pannulla niin, että mausteet tarttuvat pintaan ja suikaleet saavat hieman paistopintaa. Älä läpikypsennä. Siirrä pikapaistetut suikaleet sivuun.
 4. Alenna lieden lämpötilaa ja lisää pannulle punaista palmuöljyä tai muuta rasvaa sekä kuutioitu bataatti. Paista bataattikuutioita välillä käännellen niin, että öljyyntyvät, muuttuvat tummemmiksi ja saavat hieman väriä pintaan. Ripottele päälle hieman suolaa.
 5. Jos käytössäsi on iso kasari niin lisää sipuli ja paprikat bataattien kanssa pannulle. Jatka kuullottamista. Tai siirrä bataatit sivuun ja kuullota sipulit sekä paprikat omillaan ja palauta bataatit pannulle, kun sipulit ovat pehmenneet. Paprikoihin saa jäädä hieman purutuntumaa.
 6. Alenna lieden lämpötila miedolle. Lisää tomaattimurska ja tomaattipyre. Sekoita.
 7. Lisää kookosmaito. Sekoita ja jätä kannen alle hautumaan, kunnes bataatit ovat pehmenneet (~20 min riippuen kuutioiden koosta). Testaa kypsyys haarukalla. Jos pata tuntuu liian löysältä, niin keitä nestettä kokoon ilman kantta. Jos haluat padan sijaan kastiketta, niin lisää varovasti nestettä; kookosmaitoa, kalalientä tai vettä.
 8. Kaada lohisuikaleet ”pataan” ja kääntele varovasti sekaan. Maista ja mausta sriracha -kastikkeella sekä suolalla ja mustapippurirouheella. Viimeistele tuoreella korianterilla.
 9. Tarjoile kera tuoreen korianterin ja raikastavan limen. Nauti sellaisenaan tai kera sopivan lisukkeen, esim. keitetyn quinoan, riisin tai kookosriisin.

Klikkaa kuvatekstejä ja poimi myös muut fisuviikkojen helpot reseptit!

Kaupallinen yhteistyö Heimon kala. Sisältö UNIQ Content -tuotantoa.

facebook | instagram | pinterest | twitter | google+ | bloglovin | uutiskirje

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.