afrikkalainen, Gluteeniton, Kana, Kananmunaton, Kastikkeet, Maidoton, Reseptit, SEMIPALEO, Sokeriton, Viljaton
Comments 38

Kongolainen kanapata vie makumatkalle Afrikan sydämeen

Terveiset Kongosta! Fyysisesti en ihan Kongoon asti ole matkannut, mutta teinpä tutkimusmatkan trooppisille, päiväntasaajan leveysasteille näin lautaselta käsin. Ensimmäistä kertaa elämässäni. Pohjois-Afrikan keittiötä on jonkin verran tullut tutkittua, mutta nyt tarjoutui oiva tilaisuus sukeltaa syvemmälle Afrikan sydämeen. Ruokamatkailu lautaselta käsin, mikä ihana ja äärettömän helppo sekä edullinen tapa tutustua maailman eri kulttuureihin!

No mutta, kuinka päädyin Keski-Afrikkaan?

Kongoon emännän vei Bonred -tuotemerkillä suomalaisista marketeista löytyvä punainen palmuöljy. PALMUÖLJY?! Miten palmuöljy istuu paleoon tai terveelliseen ruokavalioon ylipäätään?! Sitä minäkin hetken ihmettelin,  että mitähän hittoa, kun paria palmuöljypulloa emännälle testiin tarjottiin. Lupasin kuitenkin ottaa asiasta selvää ja palata aiheeseen, jos kyseessä jotain omaan maailmaan istuvaa olisi. Tähän saakka kun olen tutkinut etiketit tarkasti ja palauttanut jokseenkin kaikki palmuöljyä sisältävät tuotteet pikaisesti kaupanhyllylle.

Luulo ei ole tiedon väärti, sanotaan. Sanonta piti paikkansa tälläkin kertaa. Punainen palmuöljy osoittautui kaikin puolin mielenkiintoiseksi ja mielekkääksi tuotteeksi, joka on ainakin toistaiseksi syrjäyttänyt muut suosimani paistorasvat; kookosöljyn sekä kirkastetun voin.

Afrikkaan pääsin palmuöljyllä syystä, että siellähän se palmu kasvaa. Kasvaa monessa muussakin paikassa, mutta Länsi- ja Keski-Afrikasta on punainen palmuöljy kotoisin. Siellä se on sademetsissä viihtynyt villinä vuosituhannet.

Villistä palmuöljystä voitanee tänä päivänä vain haaveilla, mutta Bonredin punainen tuotetaan edelleen tuosta samaisesta alkuperäisestä lajikkeesta (Elaeis Guineensis). Viljely tosin tapahtuu tänä päivänä kattavammin Kaakkois-Aasian, Indonesian ja Malesian mailla, mutta viljellään öljypalmua edelleen myös jonkin verran mm. Nigeriassa sekä ehkä vähän yllättäen Kolumbiassakin.

Ei liene yllätys, että emäntä tykkää aidosta ja alkuperäisestä. Siksi halusin keittää kokoon kastikkeen, jossa punainen palmuöljy pääsisi näyttämään potentiaalinsa muodossa, jossa sitä on perinteisesti käytetty. Samalla tarjoutui myös oiva tilaisuus tutustua tarkemmin kovasti kiehtovaan keski-afrikkalaiseen keittiöön.

Monille varmasti tulee palmuöljystä mieleen korkeasti prosessoitu, länsimaiden tarpeisiin tehotuotettu, ravinneköyhä tuote, jonka viljelymaat tuhoavat arvokkaat sademetsät vauhdittaen ilmastomuutosta ja vieden samalla orangeilta sekä Sumatran tiikereiltä kodit. Niin tuli mullekin sama ajatus mieleen. Tätä maailmassa tapahtuu, joten sitä ei sovi sivuuttaa eikä asialta silmiä sulkea. Ilokseni voin kuitenkin kertoa, että Bonredin öljy tuotetaan mahdollisimman hyvin ihmiset, eläimet sekä luonto huomioiden. Bonred tulee Malesiasta, jossa sitä tuotetaan kestävän kehityksen periaatteita noudattavalla, RSPO -sertifioidulla tilalla. Merkkinä tästä koristaa Bonredin pullon kylkeä Vihreä Palmu -logo.

Jos itse tuotteesta puhutaan, niin palmuöljyllä ja palmuöljyllä on eroa. Tätä en itse ollut aiemmin tajunnut vaan hylännyt muitta mutkitta kaiken, jossa sana ”palmuöljy” mainittiin. Vähän sama asia kuin kookosöljyn ja munkkien paistamiseen käytettävän kookosrasvan kohdalla. Mahdollisimman luonnolliset eli vähän ja hellävaraisesti käsitellyt öljyt ovat lähtökohtaisesti aina parempi vaihtoehto kuin voimakkaasti puhdistetut tai muutoin, usein öljyjen luontaisten ominaisuuksien muuttamiseksi prosessoidut ”rasvavalmisteet”.

Punaisen palmuöljyn läpikuultavan punainen väri kertoo omaa tarinaansa. Kyseessä on hienovaraisesti käsitelty, ravinteikas öljy. Itse asiassa punainen palmuöljy on rasvoista ravinnerikkain, ja se säilyy kookosöljyn tavoin rasvahapporakenteeltaan stabiilina korkeissakin lämpötiloissa (savuamispiste 230 astetta). Teknisesti siis aivan loistava paisto- ja grillausöljy!

Mitä ravinteisiin tulee, niin punainen palmuöljy sisältää runsaasti terveysvaikutuksiltaan tunnettuja, mm. solujen hapettumista ehkäiseviä antioksidantteja. Esimerkiksi porkkanasta ja tomaatista tuttuja, rasvaliukoisia A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja (mm. lykopeeni sekä alfa- ja beetakaroteeni), E-vitamiinia (tokotrienolit) sekä ihoa ja aivoja hellivää ubikinonia (koentsyymi Q10). Väristähän sen jo näkee, että kyseessä on vahvasti porkkanaan viittaava tuote. Itse asiassa itselleni öljyn ulkonäöstä tulikin ensimmäisenä mieleen aikanaan aurinkorannoilla ruskettumisen edistämiseen käyttämäni porkkanaöljy.

Mitä punaisen palmuöljyn rasvahappoprofiiliin tulee, niin tyydyttyneiden rasvahappojen osuus on kookosöljyn tavoin kohtalaisen suuri. Palmuöljy muuttuukin nestemmäisestä puolikiinteään muotoon alle 24 asteen lämpötilassa. Tätä ei siis kannata säikähtää. Öljy ei ole pilalla vaan se muuttuu lämpötilan kohotessa jälleen nestemäiseksi. Säilytys huoneenlämmössä.

Punainen palmuöljy on monikäyttöinen ja maultaan mieto. Maku on pikkasen pähkinäinen ja emännän suussa jopa hieman herneeseen vivahtava. Ruoanlaittoon sitä käytetään trooppisen Afrikan lisäksi Kaakkois-Aasiassa sekä Etelä-Amerikassa (Brasilia). Sopii paistamisen ja grillauksen lisäksi marinadeihin, leivontaan, friteeraukseen sekä salaatinkastikkeeksi. Tai vaikka majoneesiin, jolle antanee kivasti väriä. Itse olen toistaiseksi käyttänyt lähinnä kaikkeen pannulla paistamiseen, mutta testannut myös sekä salaatissa, että marinadissa. Toimii!

Bonredin punainen on tullut ainakin paikallisessa Prismassa vastaan, mutta jotta jokainen pääsee tämän ravinnerikkaan öljyn makuun, niin sitä voi tilata nyt 20% alennushintaan suoraan Bonredin verkkokaupasta käyttämällä koodia ”BONRED”. Yli 10 €:n tilaukset ilman toimituskuluja. 

Kaiken kaikkeaan erittäin varteenotettava ruokaöljy, jota kannattaa kokeilla. Nyt on helppo aloittaa testaus vaikka tästä kongolaisesta, maapähkinävoilla maustetusta ja äärettömän herkullisesta kanapadasta, jossa punaisella palmuöljyllä on taustatietojeni mukaan keskeinen rooli. Itse asiassa niin keskeinen, että jos homman olisi aivan autenttisesti tehnyt ja perinteitä orjallisesti noudattanut, niin palmuöljynkin olisi ehdottomasti pitänyt olla afrikkalaista. Noh, malesialaisella mentiin ja hyvää oli. Tosin tuttuun tapaan vähän muutenkin perinteitä viilasin paremmin suomalaiseen kotikeittiöön istuvaksi.

Palmuöljyssä marinoitu, pannulla paistettu ja pehmeäksi haudutettu, maapähkinäinen kanapata osoittautui erittäin hyväksi ensiretkeksi Keski-Afrikkaan. Jessus, mitä herkkua! Vaikka taas alkuun hieman maapähkinävoita kanakastikkeessa epäilin… Kunnes muistin satay -kastikkeen kera tarjoiltava kanavartaat.

Muamba Nsusu on Kongon jokialueelta kotoisin oleva perinteikäs pata, muhennos tai kastike. Oma paksuhko kastike taisi olla sekoitus näitä kaikkia. Afrikassa ei ole niin nokonuukaa, joten lihaksi kelpaa melkein mikä tahansa. Kana oli helppo ja nopeasti kypsyvä vaihtoehto krokotiilille tai puhvelille. Mutta myös nauta, lammas, vuohi ja riistaliha eli käytännössä kaikki käy. Jopa kala.

Kasviksiakin on kastikkeessa kivasti. Vai miltä kuulostaa sipuli, porkkana, tomaatti ja tuore pinaatti? Mausteeksi vielä vähän paprikaa, sitruunaa, juustokuminaa sekä terveysmausteena kunnioitettua kurkumaa.

Ja sitten se maapähkinävoi, jonka täydellistä palkokasvittomuutta noudattavat voinevat korvata jollain muulla pähkinävoilla. Tosin maapähkinän maku on aika omaleimainen, mutta itse voisin ajatella kokeilevani korvikkeena esim. cashew -voita.

Valmistus on helppoa ja kanan kanssa kohtalaisen nopeaa. Oman aikansa ottaa ”padan” haudutus sekä lihan marinointi, mutta senkin voi tehdä jo etukäteen. Hätätilassa puolisen tuntiakin riittää.

Maku oli mun mielestä juuri sitä, mitä kuvittelen afrikkalaisen ruoan olevan. Alkuun sitruunan ja tomaatin ansiosta jopa hieman hapokas, joka kuitenkin taittui kastikkeen ”kypsyessä”. Makeutta maapähkinästä ja kivasti lempeää tulisuutta chilistä sekä jalopenosta. Tulisuutta voi lisäillä tuuppamalla sekaan vähän isommin chiliä tai lisäämällä lopuksi cayennepippuria. Mutta musta tämä oli juuri sopiva; ei liikaa liekehtimistä.

Lopputuloksena maukas ja ruokaisa kastike, jossa on oikeastaan kaikki; kiva kirjo kasviksia, sopivasti proteiinia ja ravinteikasta rasvaa. Paristakin eri lähteestä. Sekä aivan mahtava VÄRI! Tarjoillaan Afrikassa perinteisesti fufun kera, mutta minä menin nyt basmatiriisillä. Myös jamssi ja kettobanaani ovat Muamba Nsusun kotiseuduilla tavallisia lisukkeita, mutta eipä ole ihan ihmeellistä, että muhennosta nautitaan ihan vaan sellaisenaan vailla minkäänlaisia kylkiäisiä.

MUAMBA NSUSU – KONGOLAINEN KANAKASTIKE

4 annosta

 • ~450 g broilerinfilettä paloiteltuna (tai muita kanan osia)

MARINADI

MUUT AINEKSET

 • 2 rkl punaista palmuöljyä
 • 1 isohko sipuli siivutettuna
 • 1 isohko porkkana pilkottuna tai siivutettuna
 • 1 punainen chili pieneksi pilkottuna
 • 1 tl juustokuminaa
 • 1 prk Marzano- tai muita säilyketomaatteja paloiteltuna (myös tuoreet käyvät)
 • iso kourallinen tuoretta babypinaattia
 • 1 dl sileää maapähkinävoita (tai muuta pähkinävoita esim. cashew tai manteli)
 • ~2 – 2½ dl kana- tai kasvislientä
 • melko reippaasti suolaa (ja cayennepippuria, jos pidät tulisemmasta)
 1. Marinoi kana. Paloittele broileri sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Laita kanapalat esim. minigrip -pussiin (tai sopivaan kulhoon). Lisää jalopeno, kurkuma, paprikajauhe, palmuöljy sekä sitruunamehu. Sulje pussi ja sekoittele hyvin. Jätä huoneenlämpöön marinoitumaan ½-1 tunniksi tai pidemmäksi aikaa jääkaappiin.
 2. Kuullota sipuli pannulla palmuöljyssä. Lisää porkkana kun sipuli alkaa pehmenemään. Jatka kuullotusta muutama minuutti.
 3. Lisää kana marinadeineen. Paista sekoitellen kunnes kanapalojen pinta on sulkeutunut. (Ei tarvitse paistaa läpikypsiksi, kypsyy mukavan mureaksi hauduttamalla.)
 4. Lisää pannulle chili sekä juustokumina. Jatka kuullotusta sekoitellen pari minuuttia. Siirrä tarvittaessa kannelliseen kattilaan tai jatka pannulla/kasarissa, jossa kansi.
 5. Kaada sekaan tomaatit liemineen. Sekoita ja lisää pinaatti. Anna kiehua miedolla lämmöllä sekoitellen kunnes pinaatti painuu kasaan ja muuttuu tummanvihreäksi. Lisää maapähkinävoi. Sekoita.
 6. Kaada lopuksi joukkoon kanaliemi. Sekoita ja jätä kannen alle hautumaan miedolla lämmöllä 45-60 minuutiksi. Sekoita välillä.
 7. Mausta riittävällä suolalla. Tarkista maku ja tarjoile esim. riisin kera.

Lisää infoa punaisesta palmuöljystä

Kuinka käytännössä käyttää punaista palmuöljyä? Katso reseptit!

Paleokeittiöstä…

Muualta…


BONRED -ARVONTA!

Kerro kommenteissa, millä perusteella ensisijaisesti valitset ruokarasvasi tai mitä ominaisuutta rasvaa valitessa erityisesti arvostat (esim. saatavuus, hinta, ravinteikkuus, monipuolisuus, maku, tuotemerkki jne).

Kaikkien ma 26.3. klo 12 mennessä kommenttinsa jättäneiden kesken arvotaan yksi kahden pullon setti Bonredin punaista palmuöljyä.

P.S. Arvonta lisätty alkuperäiseen artikkeliin 20.3.18. Voit osallistua myös kahden muun vastaavan paketin arvontaan tilaamalla Paleokeittiön uutiskirjeen tai osallistumalla kyselyyn Paleokokit facebook -ryhmässä.

Onko punainen palmuöljy sulle jo tuttu? Miten ja mihin käytät?

Yhteistyössä Bonred ja Kohokohta. Sisältö UNIQ Content -tuotantoa.

facebook | instagram | pinterest | twitter | google+ | bloglovin | uutiskirje

38 Comments

 1. Allukka says

  Olen monesti pyöritellyt pulloa kaupassa mutta en ole ostanut koska en tiennyt mihin sitä käyttäisin. Kiitos hyvästa, kattavasta, tietorikkaasta artikkelista. Hienoa, nyt uskallan kokeilla tuotetta.

  • Hei hienoa, että artikkelista oli apua! Ei muuta kuin punaisen palmuöljyn ostoon ja rohkeasti kongolaista kokeilemaan! Ihastuin itse tähän afrikkalaiseen herkkuun kovasti. Eikä valmistuskaan vaikeaa ole ;)

 2. Kotikokkaaja says

  Täytyypä testata, väri hieman arveluttaa, mutta voihan se olla hyvä lisä.

  • Moikka Kotikokkaaja!

   Öljyn väri on tosiaan aika intensiivinen eli värjää ruokaa ja muutakin tehokkaasti. Onneksi väri on monessa ruoassa myös hyvä juttu! Esimerkiksi tässä Kongolaisessa kanapadassa punertava väri tekee kastikkeesta vaan entistä houkuttelevampaa. Mutta ymmärrän kyllä pointtisi, ja väri tosiaan kannattaa huomioida etukäteen, ettei tule yllätyksiä :)

 3. JennaO says

  Maku ja ravinnepitoisuus on todella tärkeitä minulle. Samoin myös öljyn koostumus. Jotkut öljyt ovat vähän veteliä minun makuuni.

 4. Suvikh says

  Ostan aina kylmäpuristettua rypsiöljyä. Olen jotenkin jymähtänyt siihen =D

 5. jekkupoika says

  Olen fixoitunut tiettyihin raaka-aineisiin ja rasvoihin. Esim. pihvi on paistettava voissa ja kala oliiviöljy-voi seoksessa. Kananmunat paistan luomu kookosrasvassa. Intialaisissa ruoissa tykkään käyttää gheetä. Punaista palmuöljyä olisi ihana testata ja gambialaiselle ystävälle menisi toinen pullo.

 6. Virve says

  Näin opiskelijana hinta merkkaa aika paljon, mutta yritän silti valita suht ok laatuista.

 7. tyttönen says

  arvostan ravinteikkuutta,makua ja hinta-laatusuhdetta

 8. Päivi says

  Kyllä, ehdottomasti kiinnostaa kokeilla. Olli Posti tätä taannoin kovasti jo hehkutti, pitää vaan mennä kuapunkiin etsimään, maalla supermarketin valikoimat jää nyhtökauraan ja kookosöljyyn 😀

 9. Inkeri Lehtonen says

  Aika usein tulee valittua tuttu ja turvallinen tuote, tai sitten tarjouksessa oleva tuote. Kuuntelen myös tuttavien suosituksia, ja jos joku kehuu minulle tuntematonta tuotetta, ostan ja kokeilen, mutta kysyn myös neuvoja siihen, mihin ja millä tavalla ovat käyttäneet.

 10. Anna S. says

  Rasvat /öljyt kuuluvat jokapäiväiseen elämään. Rasvat tehostavat treeni vastusta, auttavat jaksamaan ja tietty pitävät aivot vireänä! Usein hommaan korkealaatuisia rasvoja kuten esim mct-öljy kuuluu lemppareihin. Öljyt uppoavat ruokiin, salaatteihin, iltapuurohin, smuutehin ja ihan kaikkeen!

  PS. Kokeilin reseptiä ja siitä tuli todella todella maukasta! Kiitos sinulle! Ainut aine joka jäi uupumaan oli juuri tuo palmuöljy! Menee ihan varmasti testiin!

 11. mr says

  Pyrin valitsemaan hyvän makuiset, mahdollisimman vähän prosessoidut ja mahdollisuuksien mukaan luomuna ja eettisinä raaka-aineet keittiööni ja tämä pätee myös öljyihin ja muihin rasvoihin. Tuotemerkillä ei sinällään ole väliä, toiset ovat vaan hyviksi ja hyviksiksi havaittuja ja tarttuvat siksi käteen herkemmin. Käytän paistaessa kookosöljyä tai voita ja salaateissa oliiviöljyä. Punaista palmuöljyäkin olen muutaman kerran sillä silmällä katsellut, mutta en vielä ole rohkaistunut testaamaan, koska se ei luultavasti talviaikaan viileässä asunnossa tule pullosta ulos. Väri on kyllä upea ja resepti houkutteleva! Margariinit sun muut juoksevat rasvaseokset, vuokasprayt, rypsit ja rapsit eivät minun kynnystäni ylitä :D

 12. Kirsi S says

  Maku ehdottomasti ensin, terveellisyys myös ja käyttömahdollisuudet 😘

 13. Krisu says

  Terveellisyys, hinta, maku. Palmuöljyä en ole kokeillut.

 14. Ismo Tervonen says

  En ole kokeillut.. Mut ois hyvä kokeilla.. Maun takia ostan öljyt

 15. Marja-Liisa says

  Maku ja hinta, terveellisyys.. usein aika mutu-tuntumalla ja reissuista tulee ostettua ainakin silloin, kun Kreikan maalle eksytään. Tämä vielä testaamatta.

 16. Noora Honkonen says

  Ravinteikkuus on se tärkein, mutta myös maku vaikuttaa valintaani.

 17. Noora says

  Rasvahappotestien mukaan puuttuu palmitiinihappoa, jonka paras lähde on luonnollisesti palmuöljy. Vielä kun saisi edullisesti luomu-fair trade -palmuöljyt, niin elämä olisi täydellistä ;).

 18. Cristina Sanchez says

  Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista! Pitää ehdottomasti katsoa seuraavan kerran, kun Prismaan eksyn, että jos löytäisin tätä tuotetta.

  Itse olen käyttänyt voi-oliiviöljyseosta paistorasvana ja joihinkin ruokiin kookosöljyä. Maku on tärkein ominaisuus minusta sen lisäksi, että olisi mahdollisimman paistonkestävä.

 19. SAIPPUAKAUPPIAS says

  Hinta-laatusuhde sekä monipuolisuus ratkaisevat. :)

 20. Eeva Rönkkö says

  Minulla tärkeimmät kriteerit ovat terveellisyys,eli luonnolliset rasvat ja öljyt vain käytössä,ja jos luomua niin vielä parempi.

 21. Salme says

  Valitsen sen mukaan miten valmitan ruuan. Jos pitää paistaa, valitsen voin tai kookosrasva. Kevyempi paistaminen sekoitus voita ja oliivioljyä. Salaattikastike perustuu usein oliivioljyä käyttäen ja bio, Organic tuotteet aina. Palmuöljyä on tuntematon minulle keittiössä

 22. Matti Hietanen says

  Terveellisyyden ja ravinteikkuuden perusteella valitsen öljyn.

 23. Sannamarianna says

  Terveellisyys, maku ja ravinteet, eli lähinnä voi ja kookosöljy sekä jonkin verran neitsytoliiviöljyä kuuluu ruokavaliooni. Tätä Bonredin punaista öljyä olen käyttänyt yhden pullon ja oli kyllä hyvää öljyä!

 24. Tein tuon kanapadan ja siinä Bonred toi paljon makua ruokaan. Laitoin sitä vähän enemmänkin kuin käskettiin. Mutta annahan ensi kerralla vielä toinen afrikkalainen resepti, tuntuvat nuo kongolaiset olevan erinomaisia.

  • Kiva kun testasit kanapataa, Ilkka! Tästä on kyllä tullut positiivista palautetta. Eikä ihme! On kyllä niin maukasta :) Afrikkalainen keittiö ei ole mitenkään mun erikoisalaa, mutta koitetaan keksiä jostain uutta reseptiä. Koska tykkäsin itsekin kovasti!

 25. Kiitos kaikille Bonred -arvontaan osallistuneille! Arvonta on suoritettu ja arpaonni suosi tällä kertaa nimimerkkiä ”jekkupoika”. Onnea! Voittajaan on oltu yhteydessä sähköpostitse ja paketti toimitetaan perille pikimmiten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.