Grillaus, Inspiraatio, Lifestyle
Jätä kommentti

Grillifiiliksissä!

Grillaus kuuluu eittämättä Suomen kesään. Siinä missä hyttyset, villasukat, raekuurot ja Lidlin melko osuvat ”Elä kuin viimeistä kesäpäivää” -spotitkin. Hiukka on ollut viileätä, juu, mutta kyllä tässä sen verran on aidosti oikeita kesäpäiviäkin aurinkoineen nähty, että grillauksen makuun on päästy.

Ja emäntä on ihan fiiliksissä! Koska grilliruoka on melko helppoa, helposti terveellistä ja äärettömän hyvää. Mutta ennen kaikkea siksi, että ensimmäistä kertaa melkein ikinä on emännälläkin ollut mahdollisuus istua ilman erityistoimenpiteitä grillin tuoksua ja lämpöä ihmettelemään.

Heh, ihmettely taitaa olla juuri oikea sana kuvaamaan mun grillipuuhia. Suunnittelen, syön ja ihmettelen kyllä, ehkä vähän sivusta opiskelenkin, mutta toistaiseksi olen jättänyt varsinaisen työn osaavimpiin käsiin. Katsotaan uudemman kerran sitten elokuussa ;)

Tämä artikkeli ei nyt tarjoa uusia, hienoja grillireseptejä, mutta toivottavasti perinteiset, hyvät ja helpot vaihtoehdot antavat inspiraatiota tarttua grillipihtien varteen. Tosin takana taitavat muutenkin olla jo ne ajat, jolloin suomalainen löi pelkkää campinkia tai kabanossia tulille. Hyvä niin.

Uudet reseptit ovat tosiaan olleet viime aikoina vähän tiukalla muiden juttujen viedessä huomiota reseptikehittelyltä. Onneksi on vanhoja, joista ammentaa. Esimerkiksi kesä tuli tänäkin vuonna virallisesti korkattua edelleen yhtä mainiolla Välimerellisellä mansikka-mozzarella -salaatilla.

Grillikanojen kaveriksi kaivoin arkistoista esiin myös viime juhannuksen huippureseptin eli Tuhdin saksalaisen perunasalaatin kera dijoneesin. Oijoi, on tuhtia, mutta niin hyvää! Ja lievästi savuisena sopii mukavasti grillissä kypsyneiden lihojen kyytipojaksi.

Niin, että tuli sitten perunasalaattikausikin korkattua jo muutamaa viikkoa tavallista aiemmin. Tavallisestihan teen perunasalaatti vasta, ja usein myös vain ja ainoastaan juhannukseksi. Italialaiset varhaisperunat eivät kylläkään vetäneet vertoja oman maan vastaaville. Niitä joudutaan vaan vielä tovi odottelemaan.

Perunasalaatin ohella kanavartaiden kyljessä ovat viihtyneet aivan mainiot lantturanskalaiset sriracha -majoneesilla.

Jos bataattiranut alkavat kyllästyttää, niin kannattaa pistää lanttu tikuiksi ja uuniin. Eivät bataattiranskisten tapaan rapsakoidu, mutta ovat hyviä lötkömpinäkin.

Hommahan on nyt aika pitkälti mennyt niin, että…

”Mitä tänään syötäisiin?”

”Grillataanko?”

”Joo, mitä grillattais?”

”No jos vaikka jotain kanaa?”

En väitä olevani broiskun suurin ystävä, mutta grilli antaa kanoihin sen verran uutta vivahdetta, että nekin ovat maistuneet yllättävän hyvin. Ovat myös se ain ayhtä helppo ratkaisu.

Ritilälle ovat päätyneet niin fileestä kasatut kanavartaat kuin koipinuijatkin. Marinadiksi ovat kelvanneet ylihelppo chipotle -kastikkeella maustettu öljy ja vähän enemmän pilkkomista vaativa valkosipuli-hunajamarinadi.

Mutta on grillin paahteessa muutakin nähty! Ainakin raakaa makkaraa sekä klassikko; pekoniin kääräistyt herkkusienet sinihomejuustotäytteellä.

Eksoottisin grillikokemus tähän mennessä taitaa itselleni olla grillattu Cosmopolitan -salaatti. Olin kokonaisen salaatin grillauksen suhteen erittäin epäileväinen, mutta hyväähän siitä tuli. Vaikka Cosmot eivät ole vielä olleet sitä parhainta laatua. Mutta paranee, kunhan kesä etenee ja markkinoille saadaan taas Rödingin tilan salaattia avomaalta.

Salaatit vaan puoliksi, pintaan öljyä ja hiilien lämpöön. Parhaiten toiminevat nk. sydänsalaatit, joiden uloimmat, helpommin palavat lehtikerrokset ovat jo valmiiksi poistetut. Toisaalta lehdet on helppo poistaa myös itse ja käyttää vaikka tuoresalaattiin.

Tulipa eräänä nättinä sunnuntai-iltana nuorison iloksi jotain muutakin eksoottista tulille tuupattua…

Vaahtokarkit ovat jo sinänsä emännälle eksoottinen kokemus, joten amerikkalaiseen tyyliin vartaaseen pujotetut ja paahdetut sokeripallovartaat ne vasta jotain uutta ja ihmeellistä olivatkin! Nimimerkillä ”Ensimmäistä kertaa ikinä”

Tykkäsinkö? Nooooh, ei näihin nyt mitään intohimoista ”ilman ei voi elää” -suhdetta syntynyt, mutta kokemuksena ”ihan jees” ja ”tiedänpä, mistä vouhkataan.

Toivotaan piiiiitkään odotetusta Suomen suvesta lämmintä ja vähäsateista, jotta uusi grilliharrastus saisi enemmänkin tulta ritilän alle.

Nyt kun näistä perusjutuista on päästy, niin tällä hetkellä ehkä eniten houkuttaa grillin hyödyntäminen salaateissa. Niissä vähän monimutkaisemmissa kuin grillatussa Cosmopolitanissa ;)

facebook | instagram | pinterest | twitter | bloglovin | uutiskirje | verkkokauppa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.