Vielä ehtii nipin napin pistää viimeistä vinkkiä juhannuskokkailuun ennen kuin emäntä ja koko Suomen kansa ryntää jussin viettoon. Sääkin näyttää olevan melko perussettiä eli aurinko paistaa, ukkonen jyrähtelee ja rakeita tulloo!
Jos pistät juhannuksena tai tässä kesän mittaan tulta grilliin, niin suosittelen pistämään sinne myös kukkakaalia. Ihan tolkuttoman hyvää, vaikka alkuun kukkakaalien grillausta vähän epäilin.
Helppoa myös! Kukkakaali vaan siivuiksi, päälle sipaisu öljyä ja paloja grillin lämmössä kääntelemään. Lopuksi ripaus laatusuolaa ja kaalia suuhun. Paitsi jos haluat jotain paljasta kukkakaaliakin herkullisempaa. Keep reading!
Isot ”kukkakaalipihvit” ovat näyttäviä, mutta pienehköstä kukkakaalista ei valitettavasti montaa isoa pihviä irtoa. Myös hajoamisvaara siivuja grillissä käännellessä on suurempi kuin pienempiä kukintoja käsitellessä. Niiden siivuttaminen onnistuu siinä missä isommankin ja näyttävät kivoilta salaattien komponentteina.
Kukkakaalien lisäksi tuli tuossa eräänä iltana lykättyä grilliritilälle muutakin.
Katkarapu-vuohenjuustosalaatin väsäämisestä ylitse jääneet pyrstölliset katkaravut pistin tikkuihin ihan sellaisenaan. Kanavartaisiin sen sijaan sujahtivat chimichurri -marinoitujen rintapalojen lisäksi punasipulia ja kirsikkatomaatteja. Mums!
Koko grilliaterian kruunasi jo kanojen marinointiin käyttämäni yrttinen chimichurrikastike, jolla kannattaa valella vartaita myös paistovaiheessa.
Tämä eteläisen Ameriikan lahja ruokamaailmalle sopii mainiosti kaiken grillatun kaveriksi, vaikka sitä kai yleisimmin punaiselle lihalle suositellaan. Toimii siis mainiosti myös kukkakaalin kanssa.
Chimichurria löytyy maailmalta paria eri laatua, punaista ja vihreää. Vihreä, chimichurri verde lienee se tunnetumpi.
Ehkä tässä kesän mittaan ehtii vielä serkku punaistakin testaamaan. Vihreääkin vähän perusreseptistä tuunasin eli seuraavalla ohjeella mentiin ja onnistui oikein oivallisesti.
YRTTINEN CHIMICHURRI -KASTIKE
- 1½ dl oliiviöljyä
- ~3 rkl balsamiviinietikkaa (tai sitruunamehua)
- 1 ruukku lehtipersiljaa pieneksi silputtuna
- 1 ruukku korianteria pieneksi silputtuna
- 2-3 valkosipulinkynttä rutistettuna
- 1-2 punaista chilipalkoa pieneksi pilkottuna
- ½ tl savupaprikajauhetta
- suolaa ja rouhittua mustapippuria
- Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua.
- Säilytä tarvittaessa suljetussa lasipurkissa, viileässä.
- Käytä marinointiin, grillaukseen ja/tai tarjoiluun grillattujen ruokien kanssa.
Valmista kastiketta kannattaa aina maistaa ja tuunata omien mieltymysten mukaan. Makuun, ja esimerkiksi viinietikan ja oliiviöljyn suhteeseen vaikuttavat niiden alkuperäinen makumaailma. Esimerkiksi oliiviöljyt ovat hyvin erilaisia; toiset ruohoisempia tai pähkinäisempiä kuin toiset.
Sama pätee etenkin balsamiviinietikoihin, joista löytyy sekä hapokkaampaa, että makeampaa mallia. Jos hapokkaammasta viinietikasta valmistettuun kastikkeeseen kaipaa hieman lisää makeutta, niin se onnistuu lisäämällä tilkkanen hunajaa.
Äärettömän herkullista ja oikein rentoa juhannusta kaikille Paleokeittiön vierailijoille!