Gluteeniton, Kananmunaton, kesäsalaatti, Lisukkeet, Maidoton, Paleokeittiön Parhaat, Pähkinätön, Reseptit, Salaatit, Sokeriton, TÄYSPALEO, välimerellinen, Vegaani, Viljaton
Jätä kommentti

Helpot italialaisittain ja tillillä maustetut tomaattisalaatit

Pistetääs tähän väliin parit hyvät ja helpot tomaattisalaatit! Tai marinoidut tomaatit, joka lienee tällä hetkellä saman asian trendikkäämpi ilmaus.

Tuoretta tomaattia kannattaa käyttää just nyt, kun kotimainen tomaatti vielä on punaisimmillaan – ja maukkaimmillaan.

Ei suomalaisen tärkeimmälle lykopeenin lähteelle tosin kannata heittää hyvästejä talvellakaan. Mutta kypsentää se kannattaa – jos maistuvaa haluaa. Jo pikainen pyöräytys pannulla tekee mauttomalle koisokasville ihmeitä. Brititkin sen tietävät.

Olen tässä kesän aikana muutamat periaatteessa samanlaiset, mutta maultaan erilaiset tomaattisalaatit tekaissut – kotimaiseen ja italialaiseen tyyliin.

Molemmat syntyvät hetkessä, eivätkä vaadi muuta kuin että veitsi pysyy kädessä. Mittalusikkaakin voi heilutella rennoin rantein. Parasta saa kunhan on malttia odottaa – pari tuntia vähintään, mielellään puoli päivää. Tai päivään seuraavaan.

Mikä erottaa italialaisen tomaattisalaatin suomalaisesta?

Kaksi asiaa – yrtit ja mausteet.

Täällä sinivalkoisen pilven alla yksinkertaisuus on valttia. Mausteeksi tuppaa riittämään reiluakin reilumpi ”ripaus” suolaa. Pippuriakin voidaan sekaan pistää – juhlapäivinä.

Jos jotain vihreää on ihan pakko laittaa, niin salaatinlehti, ehkä persilja riittää. Tai tilli, jota täällä yhä näkyy tomaatin kaverina yllättävän vähän.

Itsekin poimin ajatuksen vasta jokunen vuosi sitten Tallinnasta. Siitä lähtien olen ajatuksesta kiinni pitänyt.

Koska tomaatti tykkää tillistä.

Suomessa ruokaa syödään, Italiassa ruoasta nautitaan.

Siksipä italialaiseen tomaattisalaattiin mahtuu yrttiä ja maustetta monipuolisemmin. On suolan ohella persiljaa ja basilikaa, valkosipulia ja oreganoa, vähän salviaa ja rosmariinia… Pippuriakin parissa eri värissä – tummana ja vaaleana.

Summa summarum – jos pidät yksinkertaisesta ja selkeästä, niin tartu tilliin.

Jos monivivahteisempi makumaailma ihastuttaa, niin tekaise etelä-eurooppalaista. Tomaatti loistaa tähtenä molemmissa – kunhan ei vedä sipulin osalta överiksi.

Molemmat maistuvat sellaisenaan tai liharuokien lisukkeena. Minä murensin kyytipojaksi vähän fetajuustoa – basilikanlehteä ja pientä tillinoksaa pistin koristeeksi.

ITALIALAISITTAIN & TILLILLÄ MAUSTETUT TOMAATTISALAATIT

Vain tilaajille

Avaa tilaamalla Paleokeittiön Parhaat -reseptit.

Paleokeittiö - Terveempää ruokaa hyvällä maulla

Seurustellaan somessa!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.