Ateriat, Gluteeniton, Kananmunaton, Kastikkeet, Kasvikset, KESÄ, Lisukkeet, Pähkinätön, Reseptit, Salaatit, SEMIPALEO, Sokeriton, Viljaton
Jätä kommentti

Fenkolisia kesäperunoita & fenkoli-kurkkusalaattia kera savulohen sekä sitruunaisen jogurttikastikkeen

Mausta uudet perunat tillillä ja paahdetuilla fenkolinsiemenillä. Kyytipojaksi savulohta kera sitruunaisen jogurttikastikkeen. Lisukkeeksi vielä raikas fenkoli-kurkkusalaatti ja lautasella lepää pala parhainta Suomen kesää – parissa vartissa.

Keskikesä oli ja meni, mutta kotimainen kesäperuna on yhä ajankohtainen. Itse asiassa perunan pääsato, jota kaiketi varastopotuksikin kutsutaan, korjataan vasta joskus syys-lokakuun tienoilla. Uutta perunaa siis piisaa vielä, vaikka varhaisperunan huippukausi lienee jo menneen kesän naatteja.

Kyllä, jostain syystä tunnen tarvetta perustella perunoiden nostamista esiin elokuussa. Koska kirjoittamattomien sääntöjen mukaan ennen juhannusta pitäisi.

Harmittaa, että vuoden parhaisiin pottuihin panostetaan eniten ennen kuin ne ovat parhaimmillaan.

Sama pätee moneen muuhunkin sesonkikasvikseen, jotka vuosi vuodelta ilmestyvät markettien HeVi -laareihin aina vaan aiempaa aikaisemmin. Koska kiire. Myydä, tuottaa ja tuoda kuraa – keinovalon alta tai merten takaa.

Perinteinen peruna muodossa jos monessa viihtyy suomalaisen lautasella. Paleokeittiössä pottua ei paljoa näy. Keitän perunat keskimäärin kolme kertaa kesässä. Sillä pärjään – loppuvuoden.

En syrji siksi, että en perunasta pitäisi – minä pidän, keho ei.

Peruna-aterian jälkeen joutuu emäntä pistämään tunniksi tai pariksi pötkölleen. Jos aivotoiminta ei nyt aivan lakkaa, niin hidastuu huomattavasti. Vaikka varhaisperuna ei ihan yhtä hyvin väsytä kuin varastoitu.

Kesän 2020 kuuminta hottia ovat olleet hölsky- tai hyrskyperunat. Testasin – ei emännän kappa pottua.

Paahdetuilla fenkolinsiemenillä maustetut perunat pesivät hölskytetyt mennen tullen.

Kyytipojaksi fenkoliperunoille vielä siivu savukalaa sitruunaisella jogurttikastikkeella sekä raikasta fenkoli-kurkkusalaattia – niin ikään Food Market Herkun sekä ravintola Palacen huippukokki Eero Vottosen kesäreseptien innoittamana.

Maukas kesäateria oli parissa vartissa valmista.

VINKKI! Aloita aterian valmistaminen jogurttikastikkeesta ja fenkoli-kurkkusalaatista – ehtivät maustua sillä aikaa kun perunat valmistuvat.

FENKOLISET KESÄPERUNAT

4 annosta

  • ~600 g kesäperunoita keitettynä (Annabelle tai Siikli)
  • 1 rkl fenkolinsiemeniä paahdettuna
  • reilusti voita
  • reilusti tuoretta tilliä silputtuna
  • hiutalesuolaa
  1. Pese ja keitä perunat suolalla maustetussa vedessä (~15-20 min koosta ja tuoreudesta riippuen).
  2. Paahda perunoiden kypsyessä fenkolisiemenet kuivalla, keskilämpöisellä pannulla. Murskaa paahdetut siemenet kevyesti esim. lusikalla alustaa vasten painaen.
  3. Valuta perunat. Lisää kuumaan perunakattilaan voi, fenkolinsiemenet sekä silputtua tilliä. Sekoita hellästi ja viimeistele ripauksella hiutalesuolaa.
  4. Tarjoa heti!

VINKKI! Käytä reippaasti voita, niin voit lusikoida maukasta ”tilli-fenkolikastiketta” lautaselle laitettujen perunoiden päälle.

FENKOLI-KURKKUSALAATTI

4 annosta lisukkeena

  • 1 fenkoli ohuelti siivutettuna
  • 2 avomaankurkkua kuorittuna ja ohuelti siivutettuna
  • 1 pienehkö sitruuna kuoriraasteena ja mehuna
  • mietoa oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • (herneenversoja tai tilliä koristeluun)
  1. Siivuta fenkoli sopivaan sekoituskulhoon esim. mandoliinilla (myös varret, mutta kova kanta kannattaa jättää pois).
  2. Lisää oliiviöljy, sitruunankuoriraaste, sitruunamehu ja ripaus suolaa. Sekoita (käsin).
  3. Kuori kurkut ja siivuta pitkittäin ohuiksi siivuiksi esim. juustohöylällä. Lisää fenkolin seuraksi. Sekoita ja jätä maustumaan.
  4. Siirrä tarvittaessa tarjoiluastiaan ja koristele herneenversoilla tai tillillä.

SITRUUNALLA JA ROSÉPIPPURILLA MAUSTETTU JOGURTTIKASTIKE SAVULOHELLE

  • 2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
  • 1 sitruunan mehu
  • ~1 tl juoksevaa hunajaa
  • ~½ tl rosépippuria kevyesti murskattuna (murskaa morttelissa tai jämäkän lusikan nurjalla puolella alustaa vasten paineen ja hieroen)
  • ripaus suolaa
  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku. Lisää aineksia maun ja tarpeen mukaan.
  2. Jätä jääkaappiin tekeytymään.

Fenkolisia pottupäiviä Sinulle!

Paleokeittiö - Terveempää ruokaa hyvällä maulla

Seurustellaan somessa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.