Gluteeniton, Kananmunaton, Kasvikset, Lisukkeet, Pähkinätön, Reseptit, Salaatit, SEMIPALEO, Sokeriton, TÄYSPALEO, Viljaton
Jätä kommentti

Helppo kesäkurpitsahöystö – Lisukkeeksi tai lämpimään salaattiin halloumin heilaksi

Sitruunankuorella ja tillillä maustettu kesäkurpitsapaistos on helppoa ja herkullista arkiruokaa. Syö sellaisenaan, käytä lisukkeena tai nostele paistetun halloumin kanssa kevyelle rucolapedille kera sitruunaisen ja tillisen jogurttikastikkeen.

Iskihän se sieltä – kesäkurpitsainnostus! Hieman aloin jo huolestumaan kun ei pitkulaista kurpitsaa alkanut emännän keittiöön kuulumaan. Nyt kuuluu. On jo parisen viikkoa kurkun oloinen kurpitsa lautasella viihtynyt – niin kuutioituna, viipaloituna kuin suikaleiksi veisteltynäkin.

Kyllä, olen mitä suurimmassa määrin kausi-ihminen. Kun jokin ruoka inspiroi, niin sitä syödään – useampi päivä, jopa pari viikkoa peräjälkeen. Kunnes uusi inspis iskee – tai kyllästyminen pakottaa inspiroitumaan jostain muusta.

Viehättävät kesäkurpitsankukat ovat elokuun edetessä muuttuneet hiljalleen lautasella tutummiksi pötkylöiksi. Kukatkin ovat täytettyinä ja friteerattuina tai öljyssä paistettuina herkkua. Siihen puuhaan ei ole emäntä vielä ryhtynyt – ehkä ensi kesänä?

Kuvat naapurin pellolta.

Olen laiska ruoanlaittaja. Se ei liene yllätys kenellekään.

Käytännössä laiskuus ilmenee nopeina ja helppoina kokkausina. Usein myös sen verran isoina määrinä, että vähintään kolmeksi päiväksi piisaa. Paitsi jos on nopeaakin nopeampaa. Tai maku tai rakenne säilytyksestä sekä mahdollisesta seuraavan päivän lämmityksestä kovasti kärsii.

Kesäkurpitsahöystöä ei kannata säilöä. Jogurttikastiketta sen sijaan kannattaa sekoittella isompi satsi säilöön.

Laiskuus yhdistettynä nautiskelijaan ei ole helppo yhtälö – aina. Useimmiten se kuitenkin on. Pienellä vaivalla ja muutamalla makua muokkaavalla raaka-aineella terveempikin ruokakokemus paranee potenssiin sata.

Matka tähän pisteeseen on ollut pitkä – ja tarina toinen. Mielenkiinnolla kuitenkin odottelen, mihin vuodet tulevat kehitystä vievät. Paluuta pelkkien makroravinteiden tuijotteluun tuskin on.

Alustus pitkä, asia seuraava.

Keäskurpitsa on monipuolinen, helppo ja herkullinen kasvis. Kelpaa raakana tai monin eri tavoin kypsennettynä. Kaipaa usein kohtuullisen reippaasti suolaa. Jotta maistuu – joltain. Mielellään mukaan myös jotain yrttiä ja muuta maustetta.

Pikainen tillillä ja sitruunankuorella maustettu kesäkurpitsahöystö passaa lämpimään salaattiin halloumin heilaksi – tai lisukkeeksi.

Vaikka vaalean kalan kanssa. Yksinkertaista ja yksinkertaisesti hyvää.

LÄMMIN KESÄKURPITSA-HALLOUMISALAATTI JOGURTTIKASTIKKEELLA

Rating: 5 out of 5.

VINKKI! Aloita aterian valmistaminen jogurttikastikkeesta – ehtii maustua sillä välin kun muut komponentit valmistuvat.

PAISTETTU KESÄKURPITSA JA HALLOUMI KEVYELLÄ RUCOLAPEDILLÄ

1 annos

  • 250-300 g kesäkurpitsaa paloiteltuna
  • ~1-2 rkl oliiviöljyä
  • ~2-3 rkl tilliä silputtuna (tai muuta yrttiä maun mukaan)
  • suolaa ja rouhittua mustapippuria maustamiseen
  • raastettua sitruunankuorta
  • 3 noin sentin viipaletta halloumia
  • voita paistamiseen
  • kourallinen rucolaa
  • raastettua sitruunankuorta
  • (sitruunamehua)
  1. Paloittele kesäkurpitsa parin sentin kuutioiksi.
  2. Paista oliiviöljyssä pannulla vahvalla keskilämmöllä niin, että kuutiot muuttuvat läpikuultaviksi ja saavat hieman rusketusta. Sekoita välillä.
  3. Ota pannu pois liedeltä ja mausta mustapippurirouheella, reippaalla suolalla ja tillillä sekä sitruunankuoriraasteella. Sekoita. Pidä lämpimänä esim. folion alla niin kauan kun paistat halloumiviipaleet.
  1. Puhdista pannu ja lisää pannulle voita. Paista halloumiviipaleet kuumahkolla pannulla molemmin puolin reilussa voissa kunnes ovat ruskettuneet kivasti.
  2. Kokoa annos. Laita pohjaksi kourallinen rucola. Lisää päälle kesäkurpitsa ja halloumi. (Tirauta halloumiviipaleiden päälle hieman sitruunamehua.)
  3. Viimeistele annos vielä kerran sekoitetulla jogurttikastikkeella.

VINKKI! Nauhoiksi suikaloitu kesäkurpitsa kypsyy pannulla nopeimmin. Tarkista valmistusvinkit tarvittaessa täältä.

SITRUUNALLA JA TILLILLÄ MAUSTETTU JOGURTTIKASTIKE

2-3 annosta

  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • pieni kourallinen tuoretta tilliä hienoksi silputtuna
  • 1 pieni valkosipulinkynsi rutistettuna
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ~2-3 rkl sitruunamehua
  • ~½-1 tl juoksevaa hunajaa
  • suolaa ja mustapippurirouhetta maustamiseen maun mukaan
  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku ja jätä jääkaappiin maustumaan.
  2. Säilytä tarvittaessa jääkaapissa tiiviisti suljetussa lasiastiassa. Säilyy näin ainakin 3 päivää.

VINKKI! Valitse laadukas jogurtti halpabrändien sijaan. Näin varmistat, että kastike pysyy paksumpana ja on täyteläisempää. Been there, done that!

Paleokeittiö - Terveempää ruokaa hyvällä maulla

Katso myös nämä nopeat kesäkurpitsaohjeet!

Seurustellaan somessa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.