Gluteeniton, Kananmunaton, Pähkinätön, Reseptit, Salaatit, SEMIPALEO, Sokeriton, Viljaton
Jätä kommentti

Raikas fenkoli-savulohisalaatti vuohenjuustolla – Maukkainta ikinä koskaan!

Parisen viikkoa sitten tuli tekaistua valehtelematta paras salaatti ikinä koskaan – missään. Väitän, etten edes parhaimmissa ravintoloissa ole vastaavaa salaatillista makunautintoa kokenut.

Tosin tämän(kin) annoksen takaa löytyy timanttinen ruoka- ja ravintola-alan ammattilainen, jo Itämaisen kukkakaalisalaatin yhteydessä hehkuttamani ravintola- ja telkkukokki Yotam Ottolenghi.

Kaikki kunnia makujen sopuisasti sointuvasta sonaatista kuuluu hänelle.

Raikkaan fenkoli-savulohisalaatin rakennuspalikoiksi riittävät huolella valitut perusraaka-aineet, joiden hankinta luonnistuu perusruoankeräysreissulla.

Rakennustyö on nopeaa ja helppoa – ei tarvitse olla kummoinenkaan kokki, jotta annoksen saa aikaiseksi.

Maun lisäksi salaatissa parasta on yksinkertaisuus – yksikätinen tai yksisarvinenkin tästä selviytyisi.

Mitään erikoistyökalujakaan ei tarvita – vihannesmandoliini on kätevä, mutta veitsellä, pikku kattilalla ja sopivalla sekoituskulholla pärjää. Ehkä raastinkin on hyvä omistaa.

Oikaista ei kuitenkaan kannata – jos tasapainoiseen kokonaisuuteen tähtää.

Vaikka ruoanlaitossa spontaani säveltäminen on sallittua ja omaan makuun sovittaminen toivottua, niin salaisuus piilee detaljeissa – paahdettuja fenkolinsiemeniä tai raastettua sitruunankuorta ei vuohenjuustosta sovi ”unohtaa”.

Fenkolisalaatin pääosassa loistaa luonnollisesti aromaattinen salaattifenkoli, jonka anismaista makua sen siemenet sekä silputtu tilli komppaavat kivasti.

Yhä fenkolia tulee käytettyä aivan liian harvoin, vaikka suureksi fenkolifaniksi julistaudunkin. Nyt olen asian tiimoilta kunnostautunut – toinen helppo fenkoliohje odottaa oikolukua.

Sitruuna fenkolin kaverina korostaa kokonaisuuden raikkautta. Raikkauden vastapainona rasvaista kalaa sekä myöskin kohtuullisen rasvapitoisuuden omaavaa ja annokseen savulohen ohella suolaisuutta tuovaa vuohenjuustoa.

Viimeistelyyn vielä makeita herneitä, rouskuvia herneenversoja sekä kevyesti murskattua rosépippuria. Aistillinen taivasmatka odottaa – reilussa puolessa tunnissa.

Testaa, niin tiedät. Vaikka et fenkolin ylin ystävä olisikaan – etenkin jos et fenkolin frendi ole. Ehkä tämä on se ohje, joka saa makunystyrät kaakkoon ja fenkolille uuden kaiffarin.

FENKOLI-SAVULOHISALAATTI VUOHENJUUSTOLLA

2-4 annosta pääruokana tai alkusalaattina

  • 1 isohko tai pari pienempää fenkolia ohueksi siivutettuna
  • kourallinen tilliä rouheasti silputtuna
  • 2-3 rkl sitruunamehua
  • ~3 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • 1 pötkö (200 g) vuohenjuustoa ”kuorittuna”
  • 1 tl fenkolinsiemeniä kevyesti paahdettuna ja murskattuna
  • reilu ½ tl raastettua sitruunankuorta
  • 250 g savulohifileetä
  • herneenversoja
  • 100 g pakasteherneitä
  • oliiviöljyä ja kevyesti murskattua roseepippuria viimeistelyyn
  1. Siivuta fenkoli sopivaan sekoituskulhoon ohuiksi siivuiksi veitsellä tai mandoliinilla. Lisää rouheasti silputtu tilli, sitruunamehu ja oliiviöljy. Sekoita. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Sekoita vielä hyvin, peitä kulho ja jätä jääkaappiin marinoitumaan 30-60 minuutiksi.
  2. Paahda fenkolinsiemenet kevyesti keskilämmöllä, kuivalla pannulla. Murskaa morttelissa tai lusikalla leikkuulautaa vasten painellen.
  3. Leikkaa jääkaappikylmästä vuohenjuustopötköstä pois ”kuoret”. ”Revi” käsin kulhoon sopiviksi suupaloiksi. Lisää paahdetut fenkolinsiemenet sekä sitruunankuoriraaste. Pyörittele käsin niin, että mausteet tarttuvat vuohenjuustopalojen pintaan. Peitä ja laita jääkaappiin odottelemaan annoksen kasaamista.
  4. Lisää pakasteherneet kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä pikaisesti, noin minuutti riittää. Valuta herneet, huutele kylmässä vedessä ja jätä kylmään veteen. Valuta ennen annokseen lisäämistä.
  5. Kokoa annos / annokset. Lisää herneenversot fenkolikulhoon ja pyöräytä pikaisesti niin, että öljyyntyvät. Tee marinoidusta fenkolista ja herneenversoista peti lautaselle. Lisää lohi, vuohenjuusto ja herneet. Viimeistele oliiviöljyllä ja roseepippurilla.
  6. Nostele suuhun ja nauti!

Loistokkaita salaattihetkiä loppukesään!

Paleokeittiö - Terveempää ruokaa hyvällä maulla

Seurustellaan somessa!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.