Jos tomaatti-tillisalaatin yhteydessä kehotin nauttimaan tomaateista nyt ja lähikuukausina, niin sama pätee myös perunoihin.
En vieläkään juuri perunaa käytä. Paitsi NYT! Nyt on se aika vuodesta kun emäntäkin pistää ainakin pari kertaa pottukattilan liedelle.
Syy on yksinkertainen. Uuden sadon peruna vaan on niin hyvää! Toisekseen, juhannusta ei voi viettää ilman uusia perunoita. Eikä ilman perunasalaattia.
Jep jep, joidenkin mielestä perunasalaatti kuuluu vappuun, mutta mun mielestä on juhannuksena parhaimmillaan. Vaikka ei ole Tuhdin saksalaisen voittanutta, niin tykkään testailla uusia juttuja, joten uusiksi meni juhannuksen perunasalaattikin.
Saksan sijaan hain inspiraatiota Meksikosta ja toteutin texmex -tyylisen pottusalaatin lähinnä mausteiden ja jalopenon voimalla. Mausteita olisi voinut käyttää räväkämminkin, mutta muut huomioiden etenin maltilla. Mausteiden määrää siis voi, saa ja PITÄÄ soveltaa omien makumieltymysten mukaan.
Alunperin ajatuksena oli grillata sipuli ja esikypsennetyt perunat, mutta change of plan, kun väsäsinkin salaatin etukäteen valmiiksi jo kotosalla. Mutta vink vink vaan, jos grillaus on sun juttu. En tiedä, miltä maistuu, mutta kannattaa kokeilla. Ainakin näin mielikuvatasolla tuntuisi maistuvan hyvinkin!
Texmex -mausteisuus toi kivasti uutta vivahdetta perunasalaattiin. Harmillisesti tuoretta korianteria ei ollut, joten jouduin korvaamaan sen persiljalla.
Etenkin kuminan siemenet olivat jännittävä lisä. Hienoista tulisuutta tuovaa jalopenoa olisi voinut olla omaan makuun vähän enemmänkin, samoin korianterin siemeniä, mutta kuten mainittua, niin muitakaan ei sovi ohittaa.
VARHAISPERUNASALAATTI TEXMEX
- ~1 kg varhaisperunoita kypsennettyinä ja paloiteltuina
- 1 punasipuli siivutettuna
- 2-3 jalopenoa pieneksi kuutioituna
- 1 pkt pekonia rapeaksi paistettuna (150 g)
- ~1 rkl korianterinsiemeniä
- ¼-½ tl kuminansiemeniä
- ½-1 tl kuivattua oreganoa
- tuoretta korianteria silputtuna (tai persiljaa)
- ½ dl oliiviöljyä
- 2 rkl punaviinietikkaa
- suolaa ja rouhittua mustapippuria
- Keitä perunoita suolalla maustetussa vedessä ~20 min tai kunnes ovat haarukalla mentävän pehmeitä, mutta eivät vielä hajoamispisteessä. Kaada keitinvesi pois ja jätä perunat jäähtymään. Paloittele.
- Paahda korianterin ja kuminan siemeniä muutama minuutti kuivalla pannulla. Älä polta! Lisää oregano ja poista mausteet samantien pannulta. Murskaa tarvittaessa korianterin siemeniä esim. lusikalla.
- Paista pekoni rapeaksi kuivalla pannulla. Anna jäähtyä talouspaperin päällä.
- Kuullota siivutettu punasipuli pekoninrasvassa.
- Sekoita oliiviöljy, viinietikka ja paahdettu mausteseos kastikkeeksi. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
- Laita paloitellut perunat, käsin murennettu pekoni, punasipuli, pilkotut jalopenot (poista tarvittaessa siemenet ja muut sisukset) ja silputtu korianteri sopivaan sekoitusastiaan. Sekoita varovasti. Lisää kastike ja sekoita taas. Tarkista suola ja pippuri. Lisää tarvittaessa.
- Siirrä salaatti tarjoiluastiaan ja koristele tuoreella korianterilla. Syö sellaisenaan tai käytä esim. grilliruokien lisukkeena.
Minä nautin perunani tällä kertaa kylmänä ja vielä seuraavana päivänäkin natustelin jämiä. Toiminnee tarvittaessa myös lämpöisenä.
Ja hei, vielä ehtii osallistua luomulaatuisten HeyDay -kesämehujen arvontaan!
Tsekkaa osallistumisohjeet Paleokeittiön Kesäuutisista.