Gluteeniton, Juhannus, Juomat, Kananmunaton, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, SEMIPALEO, Sokeriton, Vegaani, Viljaton, wine & dine

Breezy Midsummer Spritzer!

JUHANNUS! Suomalaisten suurin kesäjuhla tekee tuloaan hurjaa vauhtia! Ensi viikolla tähän aikaan käyvät grillit kuumina ja juhannusjuomat on korkattu. Muutamaan otteeseen.

Myös Paleokeittiön juhannusmenu on hyvää vauhtia valmistumassa. Ruoat ovat jälkkäriä vailla valmiit ja juhannusjuomat sekoiteltu.

Juhannusmenuun saat varmimmin ja ajoissa tilaamalla uutiskirjeen, joka kolahtaa meiliboxeihin huomenna! Laittelen menuun blogiin juhannuksen kynnyksellä, JOS vaan ehdin. Suunnitelmissa on, mutta työn alla on monta muutakin juttua, jotka toivon saavani valmiiksi ennen ensi viikonloppua. Mutta aloitellaanpa juhannuspostaukset raikkaasta spritzeristä!

Kuten Paleokeittiön instagramia seuraavat ovat saattaneet huomata, niin kulunut viikko onkin ollut emännän osalta poikkeuksellisen alkoholi juomapainotteinen. Määrät ovat toki pysyneet kohtuudessa, mutta aika montaa sorttia olen maistanut. Olen oikeastaan viettänyt juhannusta jo tällä viikolla! Ensi viikonlopun aionkin ottaa rauhallisemmin. Ja syödä terveemmin. Kroppa ja yleinen olotila alkavat taas muistutella asiasta…

Aloitin juomapainotteisen viikkoni juhannusjuomien testaamisella keskiviikkona. Onneksi niin, koska sää oli kuvia ajatellen mitä mainion! Torstai menikin Taste of Helsinki -tapahtuman hulinoissa. Ja perjantaina jatkoin matkaani viinimaailmaan kartanoravintola Wohls Gårdin grilliviini-illassa, jossa kartanonemäntä Sirpa Granqvist-Häiväläinen tarjoili lihaisia kesäherkkuja raikkaine salaatteineen grillin täydeltä. Ja vatsan! Huh!

Koska kyseessä oli grilliVIINI-ilta, niin saimme myös maistella ja miettiä omia grilliruokiin mätsääviä viinisuosikkejamme. ”Viinipastori” Juha Rantala esitteli tuttuun, persoonalliseen ja viihdyttävään tyyliinsä valikoiman laatuviinejä. Vinkiksi vain yksi sana! ZINFANDEL! Ja mausteinen grilliruoka. (Teenköhän nyt kauheasti laittomuuksia linkittäessäni Alkon sivuille…? Ehkä joku tulee kertomaan. Kommentointi on kuitenkin tässä postauksessa suljettu, joten privaviestejä odotellessa ;))

Ja muuten NYT, jos koskaan kannattaa harrastaa maaseutumatkailua ja käydä tsekkailemassa Wohls Gårdin kesäiset järvimaisemat! Kesälomalla sinne siis!

Löpinät sikseen ja Paleokeittiön virallisen juhannusjuoman, vuosikertaa 2016 kimppuun. Toimii tilanteen mukaan hyvin sekä alkoholittomana, että kuohuviiniversiona.

Testasin spritzeriin muutamaa eri kuoharia, ja mielestäni parhaiten toimi erittäin kuivanakin mukavan pehmeä ja pyöreä, Parès Baltan biodynaaminen ”b” Cava Brut. Loistava kesäkuohari sellaisenaankin! Ja tietysti biodynaamisena ja kuivana sieltä paleommasta päästä.

Alkoholittomassa vaihtoehdossa virkistävät kuplat tulevat vichystä. Pidin kyllä kivennäisvesikuplista ihan yhtä paljon kuin kuohujuoman vastaavista. Molemmat hyviä! Toisesta saattaa vaan humaltua hieman enemmän kuin toisesta ;)

Lähdin miettimään juomaa hunajamelonin ympärille. Alusta lähtien ajatuksissa oli mukana myös piristävä lime. Kurkku tuli kuvioihin mukaan jossain matkan varrella, ja koeponnistusvaiheessa päädyin lisäämään sekaan vielä muutaman mintunlehden.

Kuulostaa kesältä! Ja maistuu myös! Hunajamelonista huolimatta enemmän raikkaalta kuin makealta. Kelpasi testiryhmälle kuumana kesäpäivänä myös janojuomaksi. Viineineen kaikkineen. Bottoms up!

KESÄN RAIKAS HUNAJAMELONI-KURKKU -SPRITZER

~4  annosta (lasin koosta ja jäiden määrästä riippuen)

 • 1/2 hunajameloni kuorittuna (ja siemennettynä)
 • 1/2 keskikokoinen kurkku
 • 2 limen mehu
 • 5 isoa tai 10 pienempää mintunlehteä
 • ripaus suolaa
 • kivennäisvettä (vichyä) tai Parès Balta ”b” Cava Brut
 • tarjoiluun jääpaloja ja jäädytettyjä hunajamelonipalloja
 • koristeluun ohut kurkkusuikale ja ehkä vielä jokunen lehti tuoretta minttua
 1. Valmista melonipirtelö mittaamalla tehosekoittimeen kaikki muut ainekset paitsi valitsemasi kuplajuoma. Surauta tasaiseksi. Huom. purista limestä mehut! Juomasta tulee karvas, jos limet heittää vaan kuorittuna tehosekoittimeen (kuten mulla yleensä on tapana). Säilytä jääkaapissa, suljetussa lasipullossa, jos h-hetki koittaa vasta myöhemmin.
 2. Valmista sekoitustikku grillitikkuun rypytetystä kurkkusiivusta. Ohut siivu syntyy helposti esim. juustohöylällä.
 3. Laita isohkoon lasiin vuorotellen reippaasti jääpaloja ja koristeellisempina jääpaloina toimivia, jäädytettyjä hunajamelonipalloja (+ minttua).
 4. Lisää lasiin melonipirtelöä noin puoliväliin ja täydennä loppu kuplivalla.
 5. Sekoita tikulla ja nauti välittömästi! Kylmänä!

Jos tykkää makeammasta, niin kannattaa testata inkiväärisiirappia.

Tarkkasilmäisimmät saattavat huomata, että mun lasista puuttuvat jääpalat. Ja nyt sen tietävät kaikki muutkin!

Kävi nimittäin niin, että kun näitä eri juomia aurinkoisessa säässä testailin ja kuvailin, niin viimeisiä lasillisia väsäessä olivat jääpalat muuttuneet vedeksi. Mutta ehdottomasti jääpalat mukaan! Olkaa te niiden kanssa tarkempia kuin minä olin. Aurinko ehkä tykkää jääpaloista, mutta jääpalat eivät auringosta.

Raikkaan kuplivaa juhannuksen odotusta Sinulle!

Konsultointiapua ja kuohuviinit juhannusjuoman kehittelyyn tarjosi Norex Spirits.
Sisältö UNIQ Content -tuotantoa.

UNIQ CONTENT Yksilöllistä sisällöntuotantoa ja -hallintaa yrityksesi tarpeisiin.

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa