AIP, Gluteeniton, intialainen, Kananmunaton, Keitot, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Sokeriton, Talvireseptit, TÄYSPALEO, Vegaani, Viljaton
Jätä kommentti

Täyteläinen porkkanasosekeitto intialaisittain – Sisäistä lämmikettä sydäntalveen

Intialaisittain currylla sekä kurkumalla maustettu kookoskermainen porkkanasosekeitto lämmittää kehoa ja mieltä talven keskellä. Lumisten pakkaspäivien aurinkoinen keitto syntyy helposti ja nopeasti – maittaa myös päivänä seuraavana.

Intialaisittain maustettu kermainen porkkanasosekeitto | paleokeittio.fi

Tulla tupsahti se kunnon talvi ”lumivyöryineen” ja hetkellisine paukkupakkasineen tänne etelärannikollekin – kertaheitolla. Ja sehän tietää sitä, että keho kertoo kaipaavansa sisäistä lämmikettä – jotain pehmeän täyteläistä, sopivan mausteista sekä värikästä ja ravitsevaakin.

Oli aika poimia taas porkkanapussi marketin vihanneshyllyltä matkaan.

Näitä oranssinkeltaisia sosekeittoja on nähty Paleokeittiössä aiemminkin. Thaimaalaista versiota värittävät punainen currytahna ja paprika. Aurinkoisen sosekeiton porkkanaisuutta keventää kukkakaali. Löytyy myös appelsiinilla sekä korianterilla maustetut soseiset porkkanasopat. (Klikkaa resepteihin kuvagalleriaa selaamalla.)

Ei neljää ilman viidettä – kyllä yksi porkkanasosesoppa vielä mukaan mahtuu!

Tai kaksi. Sillä tätä kyseistä keittoa olen keitellyt jo muutamaan otteeseen – pelkällä porkkanalla sekä kukkakaalilla kevennettynä. Väri hieman kukkakaaliversiossa haalenee, mutta maku säilyy jokseenkin samana. Koska samat mausteet.

Tavoitteena oli päästä mahdollisimman helpolla – emännällä useimmiten on. Kaapista kaivoin tuoreita kasviksia lukuunottamatta kaiken tarpeellisen. Loput löytyivät lähikaupasta.

Sosekeitot ovat helppoja ja kohtuullisen nopeita – riittoisiakin.

Kasvisten rouheampi pilkkominen riittää, kypsennys sujuu kattilaan koskematta ja suurimman työn tekee tehosekoitin. Isompikin kattilallinen syntyy kerralla ja soppa senkun paranee päivänä seuraavana.

Intialaisittain maustettu kermainen porkkanasosekeitto | paleokeittio.fi

Mausteisuutta intialaistyyliseen keittoon antaa currymauste, jota komppaa keltainen kurkuma.

Lämpöä nostaa tuore chili sekä inkivääri. Kermainen täyteläisyys syntyy kookoskermasta – maidottomasti. Ripauksen raikkautta juurevaan keittoon tuovat lime sekä tuore tai pakastettu korianteri, jota näin talvisaikaan tulee käytettyä tuoretta tiiviimmin.

Vegeversiokin syntyy helposti korvaamalla kanaliemi kasviksista valmistetulla vastaavalla. Itse suosin kanalientä, koska keho kaipaa kollageenia ja lihaa tulee syötyä nykyään kohtuullisen niukasti.

CURRYLLA MAUSTETTU PORKKANASOSEKEITTO

4-6 annosta

  • kookosöljyä tai kirkastettua voita kuullottamiseen
  • 1 iso sipuli siivutettuna
  • 2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 2-3 valkosipulinkynttä pilkottuna
  • 1 punainen chili pilkottuna (ja siemennettynä, ❗️ei AIP)
  • 2 tl curryjauhetta (❗️ei AIP)
  • 1 tl kurkumajauhetta
  • 1 kg luomuporkkanaa pilkottuna
  • 1 l kana- tai kasvislientä (Puljonki)
  • 2 dl kookoskermaa
  • ½-1 limen mehu
  • korianteria tuoreena tai pakastettuna (tai persiljaa)
  • (suolaa tarvittaessa)
  • salaattisiemensekoitusta, chilihiutaleita, silmusalaattia ja/tai kookoskermaa / creme fraichea / smetanaa tarjoiluun
  1. Esivalmistele; kuori ja pilko porkkanat, siivuta sipuli, pilko valkosipulinkynnet sekä chili, raasta tuore inkivääri.
  2. Kuullota sipuli isohkossa kattilassa kookosöljyssä tai kirkastetussa voissa. Lisää joukkoon valkosipulinkynnet, raastettu inkivääri ja chili kun sipuli on pehmennyt. Jatka kuullottamista ~5 min.
  3. Lisää curry- ja kurkumajauhe. Jatka kuullottamista sekoitellen muutamia minuutteja.
  4. Lisää kattilaan pilkotut porkkanat. Sekoita hyvin ja jatka kuullottamista hetken aikaa niin, että porkkanat maustuvat ja ”öljyyntyvät”.
  5. Kaada kattilaan muutama desi lientä, jonka avulla saat irroitettua kattilan pohjaan kiinni jääneet mausteet. Lisää loppu liemi ja jätä kannen alle kiehumaan miedolla lämmöllä, kunnes porkkanat ovat pehmeitä (~15-20 min porkkanoiden koosta riippuen). Ota kattila pois liedeltä ja lisää kookoskerma.
  6. Kaada keitto parissa erässä tehosekoittimeen ja surauta sileäksi.
  7. Kaada takaisin kattilaan ja kiehauta. Lisää limen mehu sekä silputtu korianteri (tai persilja). Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa sekä muita mausteita.
  8. Tarjoile kera salaattisiemensekoituksen, chilihiutaleiden, silmusalaattin ja/tai kookoskerman / creme fraichen / smetanan.

💡 Valmista kevyempää keittoa korvaamalla osa porkkanoista, esim. ⅓ kukkakaalilla.

💡 Täydennä tarvittaessa rapeaksi paistetulla pekonilla, pancetalla, prosciuttolla tai paahdetuilla kikherneillä.

ℹ️ AIP ruokavalio? Jätä chili ja currymauste pois.

💡 HYVINVOINTIVINKKI! Suosi talvella lämpimän mausteisia ruokia sekä erityisesti punaisia, oransseja sekä keltaisia hedelmiä ja juureksia.

Paleokeittiö - Terveempää ruokaa hyvällä maulla

Uudet reseptit sähköpostiin?

Prosessoidaan
Onnistui! Saat tiedon seuraavasta reseptistu00e4 su00e4hku00f6postiisi.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.