Keitot, Reseptit, TÄYSPALEO
Comments 5

Pakkaspäivän sosekeitto

Porkkanasosekeitosta onkin tässä talven mittaan nautiskeltu jo muutamia kertoja. Aina yhtä hyvää, aina yhtä helppoa. Ja oikeilla mausteilla jälleen aivan mainio talvinen ruoka. Lämmittää, lämmittää!

Hieman muokatun kukkakaalirisoton (päivitetty versio facebookissa) ohella porkkanakeitto on se ruoka, jolla aion kolmen päivän mehupaaston (kananmunalla ;)) tänään päättää. Vihdoinkin takaisin niin kaipaamani kiinteän ruoan pariin. Vaikka mehupaasto alkoi päivien myötä sujua aina vaan paremmin, niin kyllä hampaat ovat koko ajan kaivanneet jotain pureskeltavaa. Sitä varten ihmisellä hampaat on! Porkkanakeitossa ei vielä kauheasti pureskeltavaa riitä, mutta jotain mehua vahvempaa suutuntumaa sentään. Lempeä siirtymä lienee kuitenkin paikallaan. Ei nyt heti viitsi pistää vatsaa ja sisäelimiä täysillä töihin. Eivät ehkä tykkää ;)

Porkkanakeitto on monen muun sosekeiton ohella ihan lemppariruokaa. Syy siihen, miksi en useammin kokkaa keittoja löytyy kuitenkin proteiinista. Sitä kun ei tästä sopasta löydy. Enkä ole vielä keksinyt mitään hirveän hyvää proteiinilisää sosekeiton kylkiäisiksi. Feissarissa vinkkiä huutelin ja sieltä nousikin pekoni varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Harmi vaan, ettei kaupasta löytynyt sellaista pekonia, jota olisin lautaselleni kelpuuttanut. Tehkää nyt joku kunnon pekonia vailla kaikenmoista sontaa!

Jokaisella on todennäköisesti oma, hyväksi todettu variaatio porkkanasosekeitosta. Tämä on mun toistaiseksi maukkain reseptini, joka istuu paleopöytään erittäin hyvin. Jopa täydellisesti. Jos unohdetaan se tuiki tärkeä proteiini hetkeksi ;). Lempeää porkkanaa tukevat tiukemmat inkivääri sekä cayenne. Oman vivahteensa ja värinsä soppaan laittaa kurkuma. Makeaa appelsiinia unohtamatta.

PAKKASPÄIVÄN PORKKANASOSEKEITTO

  • 6-8 dl vettä tai liha-, kana-, kasvislientä
  • 1 kg porkkanoita
  • 2 reilua rkl CocoVin kookosöljyä
  • 2 keskikokoista sipulia
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • ~2,5-3 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
  • ~1-1,5 dl kookoskermaa
  • 1-2 appelsiinin mehu (ei appelsiinimehua, vaan tuoreen appelsiinin mehu ;))
  • ~1/2 – 1 tl kurkumaa
  • ~1/2 tl caynnepippuria tai maun mukaan (myös valkopippuri ok, ellei cayenne sovi)
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • tuoretta persiljaa
  1. Kuori ja pilko sipulit ja porkkanat. Inkiväärikin kannattaa raastaa ja appelsiinista puristaa mehut valmiiksi.
  2. Lämmitä laajahkossa kattilassa kookosöljy ja aloita sipulin kuullotuksella.
  3. Kun sipuli on sopivasti pehmennyt, niin lisää mukaan mausteet valkosipuli, inkivääri, kurkuma ja cayenne. Jatka kuullottamista vielä muutama minuutti.
  4. Lisää pilkotut porkkanat ja pyörittele niitä öljyisessä sipuli-mausteseoksessa about 3-5 minuuttia. Let`s make some flavor!
  5. Lisää liemi sekä appelsiinimehu, kiehauta ja jätä hiljalleen kiehumaan kunnes porkkanat ovat kypsiä eli pehmeitä.
  6. Soseuta porkkanat liemineen blenderissä tai sauvasekoittimella. Itse käytin sauvasekoitinta, sillä Wilfaa ei suositella käytettäväksi yli 60 asteen lämpötiloissa.
  7. Lisää kookoskerma ja soseuta vielä vähän lisää. Lisää suola ja mustapippurirouhe. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
  8. Silppua vielä lopuksi iso kourallinen tuoretta persiljaa. Eat it and smile, my friend!

Ihan mahtava ruoka, jota kannattaa yhdeltä istumalta tehdä vähän isompikin kattilallinen. Maku sen kun paranee keiton vanhetessa. Valmis keitto kannattaa ehdottomasti lämmittää liedellä mikron sijaan. Ei siihen montaa minuuttia mene ja maku on niin paljon parempi.

Hiukan tässä mietin, josko nyt mehupaaston päätteeksi pukkaisi keittoviikot. Aika monta hyvää, mutta toistaiseksi kokeilematta jäänyttä vaihtoehtoa löytyy. Kevennellen keskellä talvea! Sopii varmasti kauden teemaan paremmin kuin hyvin. Löytyykö keittoviikoille kannatusta?!

Porkkanan lämpimiä sosekeittohetkiä!

5 Comments

  1. Nam! Tää näyttää hirmu hyvältä, mutta en saa pinnattua tätä pinterestiin! (Käytän pinterestiä siis reseptikirjastona,)

  2. Päivitysilmoitus: Sisäistä lämmikettä | Elämänmakua maistelemassa

  3. Annamari Revonta says

    Minä käytän pekonin tilalla (koska ne lisäaineet…) kylkisiivua. Ei tule yhtä rapsakkaa kuin pekonista, mutta pienenä kuutiona keiton päällä toimii hyvin. ☺️

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s