aasialainen, Gluteeniton, Kananmunaton, Keitot, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Vegaani, Viljaton
Jätä kommentti

Thaimaalainen kurpitsasosekeitto

Taas on tullut aika kaivaa talvikurpitsat marketin laarista ostoskoriin. Myskikurpitsa onkin yksi mun suosikkikasviksista. Nykyään. Näin ei ole aina ollut. Ensimmäinen kurpitsakokkailu viisi vuotta sitten oli jokseenkin kauhea kokemus.

Vika ei kuitenkaan ollut raaka-aineessa vaan kokissa. Niinkuin useimmiten tuppaa olemaan. Melkein mistä vaan saa herkullista kun osaa hommansa. Eikä liene aivan poikkeuksellista, että ensimmäinen kerta menee pieleen.

Tänä päivänä olen kuitenkin onnellinen siitä, että tuon kauhukokemuksen jälkeen uskalsin kurpitsaan uudelleen tarttua, ja antaa sille sekä itselleni uuden mahdollisuuden.

Talvikurpitsa on siitä kiva kasvis, että se on ”serkku” kesäkurpitsan tavoin äärettömän monipuolinen. Voi pistää pannuun tai uuniin, kuutioida, pikkelöidä, pirtelöidä tai surauttaa soseeksi. Tai sosekeitoksi, joka on ehkä itselleni mieluisin kurpitsan käyttötapa. Käy myös leivonnaisiin. Siinä missä kesäkurpitsakin.

Talven tullen Pohjolaan kaivataan värin lisäksi vähän lämpöä. Värin eteen ei kurpitsan kanssa tarvitse paljoa vaivaa nähdä, mutta lämpö vaatii jo vähän enemmän. Maustetta.

Tällä kertaa mausteet auringonkeltaiseen keittoon löytyivät tulisten ruokien luvatusta maasta, Thaimaasta. Aika vähällä vaivalla vieläpä, kun kaivoin avuksi punaisen currytahnan suoraan purkista.

Lopputulemana kattilallinen hyvää ja helppoa, arkeen pääruoaksi ja juhlaan alkuruoaksi passaavaa soppaa, joka vain paranee kun pistää päivänä seuraavana lämmittäen.

THAIMAALAINEN KURPITSASOSEKEITTO

3-4 annosta

  • 1 isohko myskikurpitsa kuorittuna, paloiteltuna ja siemenet poistettuna (~750 g)
  • 1 sipuli silputtuna
  • 2 valkosipulinkynttä silputtuna tai murskattuna
  • ~3 rkl kookosöljyä
  • ~1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 sitruunaruohon varsi halkaistuna
  • 2-3 rkl punaista Thai Curry -tahnaa
  • 3-5 dl kana- tai kasvislientä
  • 1-2 dl kookosmaitoa
  • 2-3 rkl limen mehua
  • suolaa oman maun mukaan
  • tarjoiluun tuoretta korianteria ja punaista chiliä
  1. Kuullota sipuli isohkossa kattilassa, kookosöljyssä. Lisää valkosipuli ja inkivääri. Jatka kuullottamista muutamia minuutteja.
  2. Lisää punainen currytahna. Sekoita sipuli-inkivääriseoksen joukkoon.
  3. Lisää paloiteltu kurpitsa. Sekoita niin, että kurpitsapalat saavat maustetta pintaan ja jatka sekoittelua hetken aikaa.
  4. Lisää liemi sekä halkaistu sitruunaruoho. Jätä kannen alle kiehumaan miedolla lämmöllä kunnes kurpitsa on pehmeää (~15-25 min palojen koosta riippuen).
  5. Kaada keitto tehosekoittimeen ja surauta sileäksi. Tai käytä sauvasekoitinta. Lisää kookosmaito ja limen mehu. Sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai muita mausteita.
  6. Kaada soseutettu keitto takaisin kattilaan ja kiehauta.
  7. Tarjoile tuoreen korianterin, kookosmaidon ja pilkotun chilin kera.

Katso myös muut Paleokeittiön kurpitsareseptit!

facebook | instagram | pinterest | twitter | bloglovin | uutiskirje

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s