Liha, Reseptit, TÄYSPALEO
Comments 3

Lempeä lammastagine kurpitsalla

Reilu vuosi sitten lampaat löysivät ensimmäistä kertaa polkunsa Paleokeittiöön. Ja reilu vuosi piti odotella lampaita uudelleen saapuviksi. En oikein tiedä miksi, mutta edelleen lammas tuntuu hieman vieraalta raaka-aineelta. Siitäkin huolimatta, että ensimmäinen kokeilu oli oikein onnistunut. Ja tämä toinen, se vasta onnistunut olikin! Jos olet lammasfoobikko, kuten äitini ;), niin aloita tästä.

Paleokeittiössä tarjoillaan tämän viikon pääruokana mausteista ja mukavasti lämmittävää, mureaa marokkolaista eli lammastaginea. Koska en omista oikeaa, aitoa taginepataa, niin tätäkin ruokalajia pitäisi kaiketi kutsua ihan vaan suoraan suomalaisittain lammaspadaksi. Mutta lammaspata ei kerro mielestäni yhtään, mistä tässä padassa on kyse! Ja siksi käytän häikäilemättömästi hyväkseni taginea. Suomalaisella ja pohjois-afrikkalaisella lammaspadalla kun on vissi ero. Sen eron maistaa! Isosti!

Koska kerta oli ensimmäinen, niin googlailin vinon pinon reseptejä läpi. Lopulta päädyin ottamaan yhtä sieltä ja toista täältä. Loput sovelsin omasta päästä. Mausteiden suhteen mentiin maistamalla ja lisäämällä matkan varrella vähän sitä ja enemmän tätä, joten pyydän suhtautumaan reseptissä esiintyviin maustemittoihin avoimin mielin. Perusmaustaminen sujunee näillä määrillä kyllä, mutta luota omaan makumaailmaasi ja maustekaapin sisältöön.

Tuttuun Paleokeittiö -tyyliin kyse on jälleen helposta ja nopeasta arki- tai miksei juhlaruoastakin. Pitkää raaka-aineiden listaa ei siis kannata pelästyä. Eikä sitä helposti yli vuorokauden mittaiseksi venyvää valmistusta, sillä se on pääasiassa odottelua. Valmistusvaiheet sinänsä ovat lyhyitä ja ytimekkäitä. Lopputulos palkitsee odottelun takuuvarmasti.

En tiedä, mikä siinä on, mutta jotain maagista näissä pitkään, miedolla lämmöllä haudutetuissa ruoissa piilee. Yritin miettiä, kuinka tuota maagisuutta kuvaisin, mutta tehtävä ei ollutkaan aivan yksinkertainen. Sen täytyy olla se extralämpö! Mausteet tuovat toki oman lämpönsä, mutta kyllä kyse on jostain enemmästä. Olenko ainoa, jonka mielestä tunteja haudutettu ruoka antaa vielä vähän enemmän? Se vaan on jotenkin kotoisampaa, lempeämpää, mukavampaa, lohdullisempaa ja… lämpimämpää! Ei kuumaa pikaruokaa vaan kärsivällisesti kypsyteltyä comfort foodia. Paljon, puhdasta rakkautta! Ja ei, lohturuoka ei nyt sovi tähän(kään).

Kuvien kautta ohjeisiin! Kerrankin sain valmistettua ruokaa vielä valoisaan aikaan, joten kuviakin tuli eilen päivänvalossa napsittua hieman tavallista enemmän. Tosin ruoan valmistuttua oli jo pilkkosen pimeää, ja vieläkin pimeämpää oli ennen kuin sain lampaat kurpitsoineen lautaselle. Onnea on toimiva kirkasvalolamppu.

Lempeän lammastaginen valmistus alkoi jo edellisenä iltana mausteseoksen valmistamisesta, karitsanpaistien pilkkomisesta ja paistipalojen maustamisesta. Odottelivat kiltisti yön yli jääkaapissa, jossa kävin niitä välillä vähän veivaamassa.

MAROKKOLAINEN LAMMASTAGINE KURPITSALLA

Maustesekoitus

 • 1/2 tl cayennepippuria
 • 1 tl rouhittua mustapippuria
 • reilu 2 tl paprikajauhetta
 • reilu 1/2  rkl kurkumaa (taisi mennä vähän enemmänkin, koska kurkuma on cool!)
 • 1 tl kanelia
 • 1/2 tl juustokuminaa
 • 1/2 tl kardemummaa
 • 1/4 tl jauhettua neilikkaa
 • 1/4 jauhettua korianteria
 • reilu 1 tl himalajansuolaa
 • hippunen sahramia (kyllä, ihan tätä varten ostin tätä maailman kalleinta maustetta!)
 • ~1,5 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna tai pilkottuna (tai pari tl inkiväärijauhetta)
 • 2 rkl oliiviöljyä
 1. Annostele kaikki kuivat mausteet pieneen astiaan ja sekoita hyvin. Käytä noin puolet mausteseoksesta paistipalojen esimaustamiseen.
 2. Lisää maustamispussiin/-astiaan lihojen lisäksi myös pilkottu inkivääri sekä pari lusikallista oliivi- tai muuta sopivaa öljyä.
 3. Anna maustua jääkaapissa yön yli tai ainakin ~8 tuntia.

Varsinainen valmistusprosessi alkoi luonnollisesti esivalmisteluista, jotka olivat lähinnä pilkkomista ja paistamista. Ensin pistin kurpitsan ja porkkanat paloiksi.

Sen jälkeen siirryin silppuamaan sipuleita.

Josta jatkoin jokseenkin jouluiseen kuivahedelmä-mantelilastusekoitukseen.

Vielä purkki murskattuja tomaatteja auki, ja siitä sulavasti lieden ääreen pikaista paistopintaa lihoihin ja esikypsyttelyä muihin.

Muut ainekset

 • ~500-600 g karitsanpaistia
 • 1 sipuli
 • 3 valkosipulikynttä
 • pari porkkanaa
 • 1 pieni myskikurpitsa
 • 1 prk tomaattimurskaa (400 g)
 • 1 luomusitruunan kuori raastettuna
 • ~10 kuivattua aprikoosia
 • ~5 kuivattua taatelia
 • ~30-50 g rusinoita (mieluiten vaaleita)
 • ~30-50 g mantelilastuja
 • ~3-5 dl kana- tai lihalientä
 • suolaa maun mukaan
 • kookosöljyä kuullottamiseen
 • tarjoiluun tuoretta korianteria tai persiljaa sekä granaattiomenan siemeniä
 1. Paloittele karitsanpaistit sopiviksi paloiksi, laita esim. paistopussiin kera oliiviöljyn ja mausteseoksen. Anna maustua jääkaapissa yön yli. Ks. mausteseoksen valmistus ylempää.
 2. Ota maustunut liha lämpiämään huoneenlämpöön noin tuntia ennen pannulle päätymistä. Voit sillä aikaa hoitaa muut esivalmistelut ja virittää uunin 150 asteeseen.
 3. Kuori ja pilko porkkanat ja kurpitsa.
 4. Silpu sipuli ja valkosipulinkynnet.
 5. Annostele puolitetut aprikoosit, pilkotut taatelit, rusinat sekä mantelilastut.
 6. Paista lihat parissa erässä pikaisesti kuumalla pannulla, jotta paistipalojen pinta sulkeutuu. Siirrä pataan tai muuhun uuninkestävään astiaan. Kaada pannulle lopuksi osa kanaliemestä, jotta saat kaikki maut irti pannun pinnasta ja mukaan uuniin. Eli kaada pannulla käytetty liemi lihojen kaveriksi pataan.
 7. Kuullota sipulisilppua kookosöljyssä noin viitisen minuuttia pannulla. Lisää joukkoon loput kuivamausteseoksesta ja jatka kuullottamista.
 8. Lisää sipulien joukkoon myös porkkanat ja kurpitsat. Jatka kuullottamista ja kääntelyä.
 9. Kippaa kasvikset lihojen kaveriksi pataan, sekoita ja puhdista jälleen pannu kanaliemellä.
 10. Kaada pannulle lopuksi tomaattimurska. Anna lämmetä sekoitellen ja lisää joukkoon kuivahedelmäseos sekä raastettu sitruunankuori. Lisää hieman suolaa sekä loput mahdollisesti jäljellä olevasta kanaliemestä. Itse käytin kanalientä kaikkiaan ehkä sen kolmisen desiä. Enemmän olisi nestettä voinut olla, sillä pata pääsi hieman kuivahtamaan uunissa. Mutta kuten kuvasta näkyy, niin pataan ei mahtunut enää milliäkään lisää nestettä.
 11. Kaada kiehahtanut tomaattiliemi hedelmineen pataan ja sekoita.
 12. Hauduta uunissa kypsäksi noin 2-2,5 tuntia, kunnes liha on haarukkaan hajoavan mureaa.
 13. Tarkista maku! Lisää tarvittaessa suolaa ja/tai muita mausteita. Suolaa sain lisätä aika reippaalla kädellä. Mahtoiko makeat pistää suolat suuhun?
 14. Viimeistele tuoreella korianterilla tai persiljalla sekä granaattiomenan siemenillä, jotka tuovat kivasti kaivattua hapokkuutta pataan.

Yläkuvassa matkalla pitkähkölle matkalle uuniin ja alla valmiina lautasella. Muutamia kertoja kävin pataa paistoaikana kääntelemässä, mutta muuten sai aika rauhassa uunin lämmössä kypsyä ja köllötellä.

Ja mikä parhainta, tätä herkkua riittää ainakin puoleen viikkoon! Halutessa lammastaginen voin tarjoilla myös riisin kera, mutta kurpitsa ajaa kyllä hyvin riisin virkaa ja sillä silmällä mukaan kurpitsan ja porkkanaa lykkäsinkin. Sopii siis aivan mainiosti tiukemmillekin paleoisteille =)

Ja kuten facebookin puolella jo totesinkin, niin kylkeen vielä lasillinen pehmeää punaviiniä ja joulu saa tulla! =D

Lammasta ja lämpöä alkutalveesi! <3


P.S. Paleokauppa on vielä vähän vaillinainen, mutta olemme AUKI! Saa tykätä myös facebookissa! Koska kivoja juttuja tulossa ja facebook tietää aina ekana ;)

3 Comments

 1. Tähän vielä sellainen havainto, että lammaspata oli hyvää tuoreeltaan ja vielä seuraavanakin päivänä lämmitettynä. Mutta sitä seuraavana kävi jo aivan liian äiteläiseksi meikäläisen makuun, ja lopulta kaivoin padasta vain lihapalat ja hylkäsin muun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.