aasialainen, Gluteeniton, Kananmunaton, Keitot, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, SEMIPALEO, Sokeriton, Viljaton
Jätä kommentti

Thaimaalaista kookos-kanakeittoa talveen

Iloista itsenäisyyspäivän aattoa! Tänään pitäisi varmaankin julkaista jotain aiheeseen sopivaa ja suomalaisia ruokaperinteitä kunnioittavaa reseptiä, mutta aasialaisella mennään. Syystä, että tämä aivan ylihyvä Thaimaalainen kookos-kanakeitto on odotellut vuoroaan jo aivan liian pitkään, ja halusin sen vihdoin näin sopivan hetken tullen muidenkin kuin itseni iloksi näkyville laittaa.

Ehkä emännässä istuu myös pieni kapinahenki. Kun tässä on jo vuoden verran SuomiSataa joka tuutista tullut ja viime viikkoina erityisen paljon, niin ei vaan enää jaksa. Isänmaata kunnioittavia ja juhlistavia reseptejä kyllä niitä kaipaaville netissä riittää seuraavaksi sadaksi vuodeksi.

Minä juhlistan tämän reseptin myötä helppoa ja maukasta arkiruokaa, joka sopii mielestäni erityisen hyvin vallitsevaan vuodenaikaan. Kun on kylmää, pimeää ja märkää, niin mausteinen ruoka lämmittää. Kehoa ja mieltä. Sisältää aimo annoksen mieltä lohduttavaa kermaisuutta sekä pikkasen keholle pikaista polttoainetta tarjoavaa  hiilihydraattia.

Kesällä on kiva kokata kevyemmin, mutta talvisaikaan ainakin oma keho kaipaa jotain tuhdimpaa. Mieluiten melko terveellisessä muodossa. Mielen kanssa onkin sitten eri juttu. Sille tuntuu olevan se yksi ja sama, onko lautasella jotain terveellistä tai ei. Kunhan on hyvää.

Thaimaalainen kookos-kanakeitto on Paleokeittiön kaikkien aikojen suosituimman reseptin, Aasialaisen kookos-kanakeiton lähiserkku. Kupista löytyy monta samaa, aasialaiselle keittiölle tyypillistä ainesosaa, mutta lopputulos on eri.

Auringonkeltainen väri on vaihtunut vähintäänkin yhtä piristävään keväänvihertävään ja maku tulisempaan. Ainakin tällä kertaa. Kuumuutta voi kukin säädellä omien makumieltymysten mukaan käyttämällä vähän enemmän tai vähemmän currytahnaa. Sitä vihreää.

Itse kyllä tykkäsin kuumasta liemestä kovasti kontrastina kokonaisuutta kivasti lempeydellään tasapainottaville kanalle ja nuudeleille.

Ainesosalistakin on hippasen ”serkku keltaista” lyhyempi. Koska oikaisin ja käytin valmista currytahnaa sen sijaan, että olisin aivan alusta asti lähtenyt vääntämään.

Keiton keskiössä tuttuun tapaan kana, kookoskerma sekä pehmeät riisinuudelit. Kasvista vähän enemmän. Koska parsakaali, jonka kanssa myös oikaisin. Oikeastaan pienen pakon edessä. Kaupan tuoreet parsakaalit eivät ostohetkellä näyttäneet kovin tuoreilta, joten marssin pakastealtaan luo ja poimin sieltä mukaani pussillisen valmiiksi pilkottuja vastaavia.

Jos haluat oikaista vielä vähän lisää, niin keitto maistuu mainiosti ilman sitruunaruohoa ja kaffirlimetinlehtiäkin. Molempiahan löytyy jo valmiina vihreästä currytahnasta. Mutta jos syvempi ja ”sitrusmaisempi” lopputulos miellyttää, niin lykkää ihmeessä mukaan. Minä laitoin. Koska kaapissa molempia sattui olemaan.

THAIMAALAINEN KOOKOS-KANAKEITTO

4 annosta

 • 1-2 rkl kookosöljyä
 • 1 sipuli silputtuna
 • ~2 rkl vihrää currytahnaa
 • 400 g maustamatonta broilerin sisäfilettä
 • ~7 ½ dl kanalientä
 • 1 sitruunaruohonvarsi halkaistuna
 • 2 kaffirlimetinlehteä
 • 4 dl kookoskermaa/-maitoa
 • 1-2 rkl kalakastiketta
 • ½ limen mehu
 • 200 g tuoretta tai pakastettua parsakaalia pilkottuna
 • ~75 g riisinuudeleita
 • suolaa tarpeen mukaan
 • tuoretta korianteria
 1. Paloittele broilerinfileet ja silppua sipuli.
 2. Kuullota sipulisilppua kookosöljyssä, pannulla tai isohkossa kattilassa. Lisää vihreä currytahna. Sekoita.
 3. Lisää broilerinpalat pannulle. Mausta suolalla ja kypsennä niin, että lihojen pinta sulkeutuu.
 4. Siirrä tarvittaessa kana-sipuliseos pannulta kattilaan. ”Huuhtele” pannu tilkalla kanalientä. Kaada liemi kattilaan, jotta kaikki mausteet saadaan talteen.
 5. Lisää kattilaan kanaliemi, halkaistu sitruunaruoho sekä kaffirlimetinlehdet. Jätä kannen alle kiehumaan hiljalleen ~10-15 minuutiksi.
 6. Poista kaffirlimetinlehdet sekä sitruunaruoho kattilasta. Lisää keittoon kookosmaito, kalakastike ja limen mehu. Sekoita. Lisää parsakaali. Anna parsakaalin kypsyä hetken aikaa ja lisää nuudelit.
 7. Jatka hauduttamista muutamia minuutteja, kunnes parsakaali ja nuudelit ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa nestettä ja suolaa. Tarkista myös muut mausteet.
 8. Tarjoile kera tuoreen korianterin. Koristele pilkotulla chilillä ja limelohkoin.

Sellainen pieni vink vink, että nuudelit voi kypsentää myös erikseen ja lisätä vasta tarjoiluvaiheessa lautaselle. Helpottaa nuudelien annostelua, kypsyyden säätelyä ja kertamäärän kontrolointia.

enJOY logo

P.S. Jos emännän muut, paleopipo pikkasen löysemmällä laaditut reseptit kiinnostavat, niin kurkkaa nautinnollisten enJOY -reseptien puolelle! Sieltä löytyy ainakin helppoa, suklaaherkkua sekä tuhdimman puoleista sienirisottoa. Kohta myös niin hyvää kurpitsalla ja vuohenjuustolla täydennettyä talvikauden risottoa!

facebook | instagram | pinterest | twitter | bloglovin | uutiskirje

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.