Arkistojen aarre, Kala, Reseptit, TÄYSPALEO
Jätä kommentti

Kurpitsainen lohicurry

Heeeei mikä mahtaa olla in? Kyselee Karjalaisen J:kin. Noh, nyt on tietysti kurpitsa-aika komeasti käynnissä, joten ainakin se lienee in. Mutta näin ei ole ollut aina.

Olen paahtanut kurpitsaa uunissa. Siitä tuli jotain aivan kamalaa, joten mun ja kurpitsan orastava suhde stoppasi hetkeksi siihen. Kunnes viime talvena taisin taas rohkaistua ja keitellä ehkä maailman parhaat kurpitsakeitot, jonka resepti on edelleen julkaisematta. Mutta tuolla se luonnoksissa odottaa uutta talvea ja tulemista =)

Sitä ennen päätin kuitenkin menettää virallisesti curryneitsyyteni ja tuupata talvikurpitsaa lohen kaveriksi curryyn. Vai karriin? Kumpi se oikein on? Olkoon tänään curry. Ensi kerralla ehkä jotain muuta.

Kurpitsaisen lohicurryn piti olla helppo ja nopea arkiruoka. Sitä se varmaan onkin, mutta ei ensikertalaiselle, joka sokeasti luotti valmiin currymaustepurkin seisovan maustehyllyllä. Currymaustetta ei löytynyt, mutta onneksi ja hieman yllättäen paljon muuta löytyi. Tässä puhuu nyt emäntä, jonka mausteet rajoittuivat vielä jokunen vuosi takaperin suola- ja mustapippuripurkkiin. Valikoima on kuitenkin viime vuosina laajentunut kiitettävästi ja se oli tämän curryn pelastus. Käytännössä tyhjensin koko maustekaapin yhteen curryyn, hah hah! Ehkä hieman liioittelin, mutta siltä se tuntui. Vähän tätä ja sitten tota… ja tääkin varmaan toimii… ja TÄMÄ, tämä kuulostaa ehdottoman indialaiselta, joten mukaan vaan!

Helppoahan tämä oli kuin heinänteko maustekriisin ratkettua, mutta entä se nopeus? No se tyssäsi kaveri kurpitsaan, joka ei tahtonut millään kypsyä uuninlauteilla pehmeäksi. Pelkkään kurpitsaan tuhlaantui jo reilu tunteroinen, vaikka loppu sujuikin mukavan haipakkaan. Lohi ei tarvitse tuntia valmistuakseen.

KURPITSAINEN LOHICURRY

3-4 annosta

 • 1 keskikokoinen myskikurpitsa
 • ~600 g nahatonta lohifilettä
 • 4-6 banaanisalottisipulia
 • 0,5 litraa kasvis- tai kalalientä (Puljonki) tai vettä
 • 1 purkki kookoskermaa (Kara)
 • maun mukaan tuoretta inkivääriä raastettuna (~3 cm?)
 • CocoVin kookosöljyä kurpitsan paahtamiseen ja sipulien kuullottamiseen
 • 3 isohkoa valkosipulinkynttä rutistettuna
 • sitruunamehua maun mukaan
 • mausteeksi maun mukaan kanelia, isosti kurkumaa, jauhettua korianteria, kardemummaa, neilikkaa, kuminaa ja cayennepippuria (olikohan tässä kaikki? ;))
 • lisäksi rouhittua mustapippuria ja suolaa
 • päälle tuoretta korianteria koristeeksi ja täydentämään makupalettia
 1. Puolita kurpitsa pituussuunnassa, sivele leikkauspinnoille reippaasti kookosöljyä ja tuikkaa 200 asteiseen uuniin noin tunniksi leikkauspinnat uunipeltiä vasten. Kurpitsa on kypsää kun haarukka uppoaa siihen ilman väkivaltaa.
 2. Anna valmiin kurpitsan hieman jäähtyä ja kaavi lusikalla kurpitsaliha talteen. Kuoren ja siemenet voi heittää menemään tai säästää jatkokäyttöä varten.
 3. Sippua banskusalotit ja kuullota kasarissa.
 4. Lisää joukkoon rutistetut valkosipulikynnet sekä raastettu inkivääri.
 5. Jatka kuullottamista hetken aikaa ja lisää sen jälkeen joukkoon vielä kaikki muut mausteet, paitsi suola, mustapippuri ja sitruunamehu.
 6. Lisää kaavittu kurpitsaliha, kala-/kasvisliemi sekä kookoskerma. Sekoita ja jätä miedolle lämmölle hautumaan siksi aikaa kun työstät lohen.
 7. Kuutioi ruodoton ja nahaton lohifile kunnon chunckseiksi, ja lisää kala kasariin.
 8. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla kypsäksi, noin vartin verran.
 9. Lisää tarvittaessa suolaa ja mausta mustapippurilla. Tarkista viimeistään tässä vaiheessa myös muut mausteet ja tasapainoita tarvittaessa.
 10. Viimeistele sitruunamehulla.
 11. Annostele lautaselle ja lisää päälle karkeasti silputtua korianteria.

Mmmmmm… tämä oli niin hyvää! Ja toimii hyvin sellaisenaan, mutta varmasti tarvittaessa myös vaikka basmatiriisin kera. Itse en riisiä kaivannut, kurpitsa riitti vallan mainiosti. Ja riisi on mulle muutenkin hieman ongelmallinen; minä tykkään, mutta keho ei! Lohen voinee myös vallan mainiosti korvata jollain valkoisella kalalla. Vaikka ihan vaan vaihtelun vuoksi.

Olen pahoillani, etten kykene antamaan tämän tarkempia maustemittoja. Koska mulla ei ole hajuakaan paljonko mitäkin loppujen lopuksi laitoin. Lisäilin puhtaasti fiiliksellä ja korjasin matkan varrella. Valmis currymauste toiminee myös oikein hyvin, mutta taidan jatkossakin edetä intuitiolla. Elämä on sillä tavoin hitusen jännempää ;)

Jänniä ja lämpimän mausteisia curryhetkiä, Sinulle!


P.S. On muuten välillä hauska katsella näitä aikaisempien aikojen postauksia, hah hah! Tuo alkuun linkittämäni paahdettu kurpitsa uunikalkkunalla kertoo aika mainiosti, mistä ollaan lähdetty ja mihin on parissa vuodessa päädytty. Huh! Ihan heikottaa tämä huikea kehitys! Mites se sanonta vanhasta koirasta ja tempuista menikään? Ei muuten pidä paikkaansa! ;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.