Keitot, Reseptit, Talvireseptit, TÄYSPALEO
Jätä kommentti

Kun mausteinen Intia kohtasi villin Pohjolan

Tein eilen niin maukasta keittoa, että oli aivan pakko näin sunnuntai -illan ratoksi tulla vielä raapustamaan ohjetta muistiin. Eilen oli nimittäin taas niitä päiviä, jolloin jääkaapista ei paljoa valoa kummempaa loistanut, eikä matka markettiinkaan innostanut. Yksi pieni, alunperin tuoremehuksi ajattelemani myskikurpitsa sieltä sentään löytyi. Ja siitä se ajatus sitten lähti. Sama kai tuo, tuhoaako kurpitsan vähän enemmän tai vähemmän nestemäisessä muodossa.

Selvää oli, että pienestä kurpitsasta ei kattilallista keittoa keitellä. Suuntasin jokseenkin niukkavalikoimaiseen lähikauppaan metsästämään kurpitsalle kaveria. Koriin päätyi lopulta pienehkö kukkakaalinpää ja purkki kookoskermaa. Kotoa löytyi vielä pari ihmeen hyvävoimaista porkkanaa ja sipuli. Kermaisen sosekeiton ainekset olivat selvästi kasassa. Ja voi pojat, millaista sosesoppaa siitä syntyikään kun mausteinen Intia kohtasi villin Pohjolan!

MAUSTEINEN KURPITSA-KUKKAKAALISOSEKEITTO HIRVIMAKKARALLA

 • 1 pienehkö myskikurpitsa
 • 1 pienehkö kukkakaali
 • 1 porkkana
 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • ~2 rkl kookosöljyä kuullottamiseen
 • 1/2 tl kanelia
 • 2 tl curry -maustetta
 • reilu 1 tl kurkumaa
 • ~0,5 l kanalientä
 • ~1,5 dl kookoskermaa (tai -maitoa)
 • mausteeksi ripaus cayennepippuria, suolaa ja rouhittua mustapippuria
 • viimeistelyyn tuoretta persiljaa
 1. Esivalmistele eli kuori ja kuutioi kurpitsa ja porkkana, perkaa ja paloittele kukkakaali, silpu sipuli, kuori ja pieni valkosipulinkynnet. Kaiva esiin kannellinen kasari sekä tehokas tehosekoitin.
 2. Kuullota sipulisilppua kookosöljyssä. Lisää sekaan valkosipuli kun sipuli alkaa pehmiämään.
 3. Jatka sipulien kuullottamista hetken aikaa. Lisää sipuli-öljyseokseen mausteista curry, kaneli ja kurkuma. Sekoittele kivan keltaiseksi.
 4. Lisää pannulle vielä kurpitsa- ja porkkanakuutiot. Täydennä tarvittaessa kookosöljyllä ja jatka freesausta vielä hetken aikaa kunnes kurpitsan pinta alkaa pehmenemään.
 5. Kaada joukkoon pari desilitraa kanalientä ja lisää paloitellut kukkakaalit. Jätä miedolle lämmölle kannen alle kiehumaan. Sekoittele, lisää tarvittaessa kanalientä ja tarkista kasvisten kypsyys välillä. Lisää loput kanaliemestä kun kasvikset tuntuvat pehmeiltä. Anna kiehahtaa ja kaada kaikki tehosekoittimeen.
 6. Surauta kasvikset soseeksi. Lisää sopiva määrä kookoskermaa ja tehosekoita taas. Tarkista ja lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita.
 7. Kaada valmis keitto kattilaan ja mausta vielä mustapippurirouheella ja ripauksella cayennepippuria. Anna kiehahtaa.
 8. Pilko hirvi- tai jokin muu voimakkaan makuinen makkara pieniksi kuutioiksi ja paista pikaisesti pannulla. Lisää sosekeittoon ”lihasilmäksi”. Viimeistele vielä tuoreilla persiljanlehdillä.

Keitto ei välttämättä kaipaa porkkanaa. Ajattelin, että siitä olisi saanut vähän väriä, mutta melko keltaiseksihan tuo curryn ja kurkuman jäljiltä jäi.

Mulla löytyi vielä puolisen tankoa, jo Paleoystävän talvipizzasta tutuksi tullutta, villisialla kevennettyä hirvimakkaraa, joka sopi kuin nakutettu tämän keltaisen sosesopan kaveriksi. Jos ei hirvimakkaraa satu sormien ulottuvilla olemaan, niin veikkaisin minkä tahansa muunkin, hieman voimakkaamman makuisen makkaran sopivan yhtälöön. On myös oikein maukasta ihan sellaisenaan, mutta itse lisäilen kasviskeittojen kaveriksi mielelläni jotain (rasva- ja) proteiinipitoista pitämään nälkää.

Kuvia tuli nyt otettua vähän huonosti, koska en alkuun ajatellut keiton päätyvän blogiin tai muille julkisille paikoille. Näin nyt vaan pääsi käymään… koska olisi ollut suoranainen rikos jättää näin helppoa ja hyvää soppaa kirjaamatta! Tätä tarvitaan vielä lisää ;)

Villiä ja mausteista sunnuntai -illan jatkoa Sinulle! ;)


P.S. Muista Paleokalenteri! Huomenna! ;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.